Το παρακάτω άρθρο του Βασίλη Κεδίκογλου δημοσιεύτηκε κατά το μέγιστο μέρος, στην Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» την 20.9.2009.

ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

                                              


                                        

Κε Διευθυντά,

Όπως όλοι βλέπουμε το οικονομικό μας πρόβλημα δεσπόζει στις επερχόμενες  εκλογές. Λιγότερο τα εθνικά μας θέματα, καίτοι ζέοντα.

1. Παράλληλα με τις διάφορες προτάσεις και σκέψεις για τη λύση του προβλήματος είναι νομίζω καιρός, υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία, να σκεφτούμε ποια τα οφέλη της χώρας  και του λαού μας από την ένταξη στην Ο.Ν.Ε.     Εισήλθαμε στην Ο.Ν.Ε. για να βελτιώσουμε την κατάστασή μας, τους οικονομικούς  δείκτες, την εικόνα μας, την ευημερία του λαού μας.
Παράλληλα με την εισβολή του ΕΥΡΩ, το φθηνό χρήμα, την άμετρη  δανειοδότηση και κατ΄ ακολουθία την αλόγιστη αύξηση της κατανάλωσης, τι εισπράξαμε έως τώρα; Χειροτέρευση όλων των δεικτών: από το ισοζύγιο πληρωμών, το Δημόσιο Χρέος, το έλλειμμα, τα επιτόκια του δημοσίου δανεισμού, έως την ανεργία, την πτώση της ανταγωνιστικότητας και την έλλειψη περιφερειακής ανάπτυξης. Περιφερειακή ανάπτυξη δεν είναι οι οδικοί άξονες ούτε οι μεγάλοι λιμένες, που λείπουν, ούτε οι εμπορευματικοί σταθμοί, που επίσης λείπουν. Περιφερειακή ανάπτυξη είναι η μεγέθυνση της παραγωγής στην Περιφέρεια και οι υποδομές μεταφοράς της παραγωγής αυτής στους οδικούς άξονες και τις πύλες της χώρας ( λιμένες και σταθμούς ). Περιφερειακή ανάπτυξη σημαίνει κοινωνικές παροχές και πολιτιστικές προσφορές, σημαίνει εργασία στην Περιφέρεια με αίσθημα μονιμότητας . Κοντεύει να χαθεί η εθνική υλική παραγωγή μας. Τη βελτίωση  των οικονομικών δεικτών θεωρούσαμε  δεδομένη και σίγουρη. Παράλληλα με όλα αυτά εισπράξαμε την δυσπραγία  και την υπερχρέωση των νοικοκυριών μας.
Η ένταξη στην Ο.Ν.Ε. μας έδειξε χειροπιαστά τι σημαίνει απώλεια της οικονομικής ανεξαρτησίας, και αυτοδυναμίας,  απώλεια ενός από τα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ.
Η χώρα μας χάρις στην οικονομική της ανεξαρτησία, στον πλήρη έλεγχο του νομίσματός της, εσημείωσε την μεγαλύτερη ίσως ανάπτυξη στον κόσμο από το 1950 έως το 1985. Άντεξε και σε κρίσεις και σε πιέσεις. Ποιος δεν θυμάται την επίθεση κατά της δραχμής το 1994, όταν, με εισήγηση του Ν. Παλαιοκρασά,  η Τράπεζα της Ελλάδος ανέβασε το επιτόκιο έως και 40% και αντί εκροής άρχισε η εισροή συναλλάγματος.
Ας έχουν τα παραπάνω υπόψιν τους οι πολιτικοί μας και οι πολιτικολογούντες οικονομολόγοι. Ας έχουν υπόψιν τους και να ανακοινώσουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Η οικονομική πολιτική της Ο.Ν.Ε. εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας: χώρες πλεονασματικές και δεν μπορεί να συμφέρει μια χώρα ελλειμματική όπως η δική μας. Εντός της Ο.Ν.Ε.δεν έχουμε αυτοδύναμη οικονομική πολιτική.  Τη σιγουριά εγγυάται μόνον η εθνική ανεξαρτησία, η οικονομική αυτοδυναμία και η απόφαση του λαού μας να την στηρίξει με κάθε θυσία και    μέσον.
Δεν υπάρχει προηγούμενο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης  χώρας και εξόδου αυτής από οικονομική κρίση χωρίς τον πλήρη έλεγχο στο  νόμισμα της : της ποσότητας ( το εκδοτικό προνόμιο ) του επιτοκίου της, της συναλλαγματικής του ισοτιμίας. Φωτεινό παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Σουηδία, η Ελβετία, η Μ. Βρετανία, η Ιαπωνία, η Κίνα  κ.α.

2. Είναι λυπηρό έως απογοητευτικό ότι δεν σχολιάζεται η στάση του ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Το έργο αυτό σημαίνει την κατάργηση του ρόλου των στενών εισόδου στην Μαύρη Θάλασσα. Σημαίνει απώλεια μεγάλου συγκριτικού πλεονεκτήματος της γείτονος και πίεση στις τιμές του  πετρελαίου . Επιχειρήματα περί περιβαλλοντικών προβλημάτων ουδένα πείθουν. Του περιβάλλοντος προηγείται η ζωή και ο χειρότερος ρύπος είναι η ανεργία και κοινωνική δυστυχία. 
Το έργο αυτό είναι προϊόν των σκέψεων του Ανδρέα και αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών πολυδιάστατης πολιτικής των μεγάλων μας ηγετών Κων. Καραμανλή και Ανδρ. Παπανδρέου. Τι άλλαξε και από μεγάλο εθνικό έργο που το χαρακτήρισε, κατά την κύρωση της σύμβασης  ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής  τώρα, η ψηφισθείσα και   από το ΠΑΣΟΚ   σύμβαση γίνεται λεόντειος.
Άλλαξε εμφατικά η στάση της πέραν του Ατλαντικού μεγάλης συμμάχου μας.    Εξεδήλωσε την αντίθεσή της στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη!