Η Γενική Γραμματέας του Υπ.Περιβάλλοντος παραβρέθει στην εκδήλωση των Ενεργών Πολιτών για τις κλιματικές αλλαγές, όχι όμως και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μεγάλη συμμετοχή είχε η ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Ενεργοί Πολίτες για τις κλιματικές αλλαγές και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα της Εύβοιας. Η παρουσία εκπροσώπων περιβαλλοντικών συλλόγων απ’ όλο το νομό, απλών πολιτών καθώς και η συμμετοχή στο πάνελ των ομιλητών εκπροσώπων της WWF και της Greenpeace, καθώς και της Γενικής Γραμματέως του Ειδικού Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ.Μαργαρίτας Καραβασίλη, αποδεικνύουν τη δυναμική που έχει λάβει το περιβαλλοντικό κίνημα στην Εύβοια. Ωστόσο η Νομαρχία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έλαμψαν δια της απουσίας τους και δεν το λέμε εμείς, το τόνισε η ίδια η κ.Καραβασίλη, που εξέφρασε την ενόχλησή της από το γεγονός, ότι πρώτη φορά εκπροσωπείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος στη Χαλκίδα και αδιαφόρησε τόσο ο Νομάρχης όσο και οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ, τους οποίους αφορά άμεσα το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά δείχνουν να αδρανούν….

Η κ.Καραβασίλη κατά την εισήγησή της επισήμανε, πως η ηγεσία του Υπουργείου έχει την πρόθεση να ενισχύσει τους ελέγχους για το περιβάλλον, αλλά και να αποδώσει ευθύνες για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα εκεί που πρέπει, όμως κάλεσε πολίτες και τοπικές αρχές σε συνεργασία και να γίνουν μια γροθιά κατά των μικροσυμφερόντων που στέκονται εμπόδια στο σκοπό, ο οποίος δεν είναι άλλος από την προστασία του περιβάλλοντος. Η ίδια τόνισε πως δεν άλλαξε ούτε θέσεις ούτε ιδεολογία, αναλαμβάνοντας πόστο στο Υπουργείο. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα επισκεφτεί και πάλι το νομό με συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσει για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, αφού πρώτα καταγραφεί η πραγματική εικόνα της κατάστασης. Εν τω μεταξύ άφησε αιχμές για την τακτική των τοπικών αυτοδιοικήσεων, που αντί να είναι στην πρώτη γραμμή μάχης, σπρώχνουν το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, αλλά δεν επιδιώκουν λύση του…

Εν τω μεταξύ απο την WWF και την Greenpeace παραβρέθησαν στην εκδήλωση οι κύριοι, Αχιλλέας Πληθάρας και Τάκης Γρηγορίου, αντίστοιχα, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, αλλά και στο πόσο αλληλένδετα είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Εύβοιας με το γενικό θέμα των κλιματικών αλλαγών. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα η Εύβοια θα είναι απο τους τόπους που θα υποφέρει αρκετά απο τις κλιματικές αλλαγές κατά την πάροδο των ετών. Για λήψη άμεσων δραστικών μέτρων έκανε λόγο ο κ.Γρηγορίου, ενώ ο κ.Πληθάρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ενεργειακό θέμα που αφορά άμεσα το νομό μας.

Να σημειωθεί, ότι πριν την προβολή της ταινίας «Η εποχή των ηλιθίων», τοποθετήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά θέματα, αναφέροντας οι εκπρόσωποί τους ενδιαφέροντα στοιχεία για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα του νομού. Απο την πλευρά των Ενεργών Πολιτών ο κ. Κώστας Χαϊνάς μίλησε για την παγκοσμιοποίηση των προβλημάτων, τονίζοντας ότι η γή είναι το κοινό μας σπίτι. Επίσης, αναφέρθηκε στη στάση της Νομαρχίας για το θέμα του νερού στα Μεσσάπια, υποστηρίζοντας ότι η ανακοίνωσή της για μη αρμοδιότητά της στο πρόβλημα και η κατηγορία συλλόγων για κεμπελισμό, που ασχολούνται με τη λύση του, «είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας και προσπάθεια υποβάθμισης του προβλήματος, όπως έγινε και κατά την τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου», όπως δήλωσε ο κ.Χαϊνάς.