1.Για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου, το γεγονός ότι το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε έστω και αργά, μέτρα που αφορούν την μόλυνση του Ασωπού ποταμού από τα βιομηχανικά απόβλητα και την εναλλακτική υδροδότηση της Αυλίδας από τον αγωγό του Μόρνου, αποδεικνύουν την σοβαρότητα του θέματος. Χρειάζεται επαγρύπνηση των φορέων και των πολιτών ώστε τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν.
2.Πολύ θετική είναι η ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας για την απόρριψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΛΑΡΚΟ, όσον αφορά την παραχώρηση δασικής έκτασης ιδιαίτερης ομορφιάς στην περιοχή του Δήμου Μεσσαπίων. Βεβαίως το θέμα δεν έχει λήξει και χρειάζεται επαγρύπνηση του περιβαλλοντικού κινήματος, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη του συλλόγου Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης, ότι η ΛΑΡΚΟ ζητά άδεια για 105 ερευνητικές γεωτρήσεις για εντοπισμό σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος σε μια έκταση πάνω από 10.000 στρέμματα. Εάν η ΛΑΡΚΟ καταφέρει να αποσπάσει άδειες γι αυτές τις γεωτρήσεις οι επιπτώσεις για την περιοχή και όχι μόνο, θα είναι καταστροφικές και χρειάζεται όλοι οι φορείς και οι πολίτες να αντισταθούν και να σταματήσουν αυτήν την επέλαση στον δασικό πλούτο του νομού μας στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης «ανάπτυξης».
3.Το θέμα της καύσης των επικίνδυνων για την δημόσια υγεία, αποβλήτων και σκουπιδιών της Αττικής (RDF), στα εργοστάσια της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι και στην Χαλκίδα, παρόλες τις αντιδράσεις, φαίνεται να επανέρχεται για υλοποίηση πρώτα στο εργοστάσιο του Αλιβερίου και στην συνέχεια της Χαλκίδας. Οι πολίτες, οι περιβαλλοντικοί φορείς, η τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όλοι οι κοινωνικοί φορείς του Νομού πρέπει να αντισταθούμε μέχρι τέλους, ώστε να μην δοθεί η οριστική άδεια καύσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
4.Το θέμα με τις μονάδες λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και στο Μαντούδι, παίρνει νέες διαστάσεις αφού η διαδικασία τελικής αδειοδότησης δεν έχει τελειώσει και πολλοί φορείς προστίθενται καθημερινά στην πλευρά αυτών που θεωρούν τις νέες αυτές μονάδες με λιθάνθρακα πολύ επικίνδυνες για την δημόσια υγεία. Η δημοσιοποίηση της έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης για το κόστος στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαϊδας και της Κοζάνης από την δραστηριότητα των ανθρακικών μονάδων της ΔΕΗ έδειξε ότι, 1 στους 3 θανάτους στην περιοχή Πτολεμαίδας προκαλείται από καρκίνο και 7 στους 10 θανάτους οφείλονται σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή). Τα κρούσματα καρκίνου αυξάνονται κάθε δεκαετία με γεωμετρική πρόοδο. Μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου και αυξήθηκαν τα κρούσματα καρκίνου στις ηλικίες από 45 έως 65 ετών. Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά. Σήμερα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τις ανθρακικές μονάδες και αναζητούν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (ήλιος, αέρας, θάλασσα, γεωθερμία κ.ά.) δεν μπορεί η Ελλάδα κόντρα στις δεσμεύσεις από την συμφωνία του Κιότο που έχει υπογράψει, να επιτρέπει την δημιουργία μονάδων με την πιο ρυπογόνο και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία πρώτη ύλη – τον λιθάνθρακα.
5.Πολύ θετική είναι η υπογραφή σύμβασης του Δήμου Χαλκιδέων με την εταιρία «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ», για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων συσκευασίας και ανακύκλωση. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από την επιμονή της δημοτικής αρχής να εφαρμοσθεί με συνέπεια το πρόγραμμα και να ενημερώσει σωστά τους πολίτες. Και ασφαλώς και εμείς ως πολίτες να βοηθήσουμε με την στάση μας ώστε να επιτύχει το όλο εγχείρημα της ανακύκλωσης. Και βεβαίως το παράδειγμα του Δήμου Χαλκιδαίων και της Κύμης που ήδη ξεκίνησαν τις δαδικασίες της ανακύκλωσης, να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι του Νομού μας.
6.Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ θα συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, στον συντονισμό όλων των περιβαλλοντικών φορέων και την ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος που ζούμε εμείς και θα ζήσουν τα παιδιά μας.