Τέλος στη ζωή του έβαλε ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Παπούλιας ο οποίος είχε διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1989-1990.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκλεκτός διπλωμάτης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, την Παρασκευή μέσα στο σπίτι του. Ο Γ. Παπούλιας αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γεννημένος το 1927, γιος ανώτατου εκπαιδευτικού, πολύγλωσσος, με διπλωματική εμπειρία την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν και μετά την αφυπηρετήσει του το 1989 αναθέτοντας του λεπτές, όχι πάντοτε δημοσιοποιημένες αποστολές ο Γεώργιος Απουλίας χειρίστηκε ως πρέσβης και δυο κρίσεις του Κυπριακού- στον ΟΗΕ το 1975 και στην Ουάσιγκτον όταν αυτοανακηρύχθηκε το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη Κύπρο.

Πτυχιούχος της Νομικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και της Ανωτάτης Εμπορικής, ανθυπολοχαγός το 1950-51 ο Γεώργιος Παπούλιας εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία το 1955 και δυο χρόνια αργότερα με τον βαθμό του γραμματέα Β’ τοποθετείται στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Νέο Δελχί και από εκεί στην πρεσβεία μας στην Βόννη όπου υπηρέτησε ως το 1964 όποτε μετακινήθηκε στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία μας στην Γενεύη με τον βαθμό του συμβούλου. Το 1971 και αφού υπηρέτησε επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών στην Θεσσαλονίκη, μετατίθεται στην Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι αναλαμβάνοντας συγχρόνως και αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Γεώργιος Παπούλιας αναλαμβάνει πρέσβης στην αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ (1974-1979) και από εκεί τοποθετείται στην Αγκυρα και ακολούθως, το 1983, πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον. Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τζαννετάκη (με υπουργό τον ίδιο τον πρωθυπουργό) και υπουργός Εξωτερικών για ένα δίμηνο (Φεβρουάριος-Απρίλιος 1990) στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που την διαδέχτηκε.

Αναφορικά με το θάνατο του Γ.Παπούλια, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Ο Γεώργιος Παπούλιας, στη μακρά του σταδιοδρομία στο Διπλωματικό Σώμα, έδωσε σημαντικές μάχες για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και την υπεράσπιση των δικαίων του ελληνισμού.Η γνώση, η εμπειρία και η αποφασιστικότητά του τον οδήγησαν δύο φορές στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Με το ήθος και τη δέσμευσή του στο εθνικό συμφέρον κέρδισε τον σεβασμό ολόκληρου του πολιτικού κόσμου. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε:

«Εκφράζω την οδύνη μου για το θάνατο του Γεωργίου Παπούλια. Η είδηση αυτή μας συγκλόνισε. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του. Ο Γεώργιος Παπούλιας, κορυφαίος διπλωματικός, διατελέσας, μεταξύ άλλων, πρέσβυς της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, υπηρέτησε την πατρίδα δύο φορές από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Από όλες τις θέσεις υψηλής ευθύνης που του ανατέθηκαν, εργάσθηκε με αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και αξιομνημόνευτη παρρησία, με νηφαλιότητα και ήθος και πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Η πολύτιμη προσφορά του Γεωργίου Παπούλια ήτο αδιάπτωτη και συνεχίσθηκε και μετά την αποχώρησή του από την Διπλωματική Υπηρεσία. Έχαιρε της γενικής εκτίμησης του πολιτικού κόσμου και των συναδέλφων του […] Ο πολιτικός κόσμος έχασε σήμερα έναν ασφαλή σύμβουλο, το υπουργείο Εξωτερικών απώλεσε έναν πολύτιμο καθοδηγητή και εγώ προσωπικά ένα σεβαστό συνεργάτη και αγαπημένο φίλο».

Πηγή: www.in.gr