Τη θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών στα Πανεπιστήμια, ίσου με το 50% επιπλέον του κανονικού χρόνου σπουδών, πρόκειται να θεσπίσει σύντομα, κατά πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο των «αιώνιων» φοιτητών.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το πιθανότερο είναι ότι οι σχολές 4ετούς φοίτησης θα έχουν όριο τα 6 έτη, οι σχολές 5ετούς φοίτησης τα 7-8 και οι ιατρικές με 6ετή φοίτηση τα 9 έτη. Το μέτρο θα ισχύσει για τους φοιτητές που θα εισαχθούν μετά τη λήψη της απόφασης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.
Η έννοια του «αιώνιου» ή «συνταξιούχου» φοιτητή, δηλαδή εκείνου που ξεπερνά κατά πολύ τον κανονικό χρόνο των σπουδών, είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς στα Πανεπιστήμια όλου του υπόλοιπου κόσμου (πλην Αυστρίας, όπου επίσης δεν υπάρχει περιορισμός) προβλέπεται χρονικό όριο για τις σπουδές.
Στο κόκκινο τα οικονομικά των πανεπιστημίων
Όπως αναφέρει Το Βήμα, τεράστιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια της χώρας και οι εκκλήσεις των διοικητικών τους αρχών για ενίσχυση των ΑΕΙ από την πολιτεία επαναλαμβάνονται σε κάθε σύνοδο πρυτάνεων. Πέρυσι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έφθασε ένα βήμα πριν από το «λουκέτο» επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ το ίδιο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί πριν από δύο χρόνια και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πρωτεύουσας.
Στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αιγαίου, Θεσσαλίας και Πάτρας κάποια τμήματα έφθασαν στο σημείο να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω ελλείψεως συμβασιούχων καθηγητών και υποδομής. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε αποφασίσει μάλιστα πέρυσι παράταση «επ’ αόριστον» της έναρξης του εαρινού εξαμήνου λόγω σοβαρών ελλείψεων σε καθηγητές.
Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει αντίκτυπο στην πληρωμή των λειτουργικών τους αναγκών, στην κατασκευή και συντήρηση έργων υποδομής και στην πληρωμή του έκτακτου προσωπικού. Το πρόβλημα αναμένεται να παρουσιαστεί και εφέτος, ενώ η ομοσπονδία των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠOΣΔΕΠ) έχει κηρύξει πενθήμερη απεργία από τις 20 ως τις 24 του μήνα, με αίτημα την ενίσχυση των δημόσιων, κρατικών πανεπιστημίων.