Ιδιαίτερα επιτυχημένη η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, την Παρασκευή 8 Μαΐου στο ξενοδοχείο Πέλαγος με θέμα: «Καινοτόμες μορφές τουρισμού και η συμβολή τους στην Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Στόχος, ήταν η κατάθεση απόψεων και προτάσεων και η λήψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη του νομού.
Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Υπάρχει 1 δις ευρώ στη διάθεση του Υπουργείου για έργα σε όλη την Ελλάδα. Η τουριστική ανάπτυξη είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Η καινοτομία είναι να ξεφύγουμε από το μέσο όρο να χαράξουμε νέο δρόμο. Και άλλα κράτη έχουν ήλιο και θάλασσα. Η Ελλάδα όμως έχει πολιτισμό, έχει ιστορία με σφραγίδα, έχει δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού. Αυτά δεν τα έχουμε μελετήσει έως σήμερα και αυτά πρέπει να δούμε.
…Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε κοινή γλώσσα. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για λάθη ή για να χάσουμε χρόνο. Η ημερίδα γίνεται για να αποκτήσουμε κοινή γλώσσα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δεν μπορούμε να απογοητεύουμε πάλι τους πολίτες».
Σε ότι αφορά στα έργα στο νομό της Εύβοιας τόνισε:
«
Δεν έχω βιαστεί να κάνω εξαγγελίες γιατί τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι συνεργάτες μου, αναλύουμε κάθε επιστημονικό μονοπάτι, που θα οδηγήσει σε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Εύβοια και θέλω να τονίσω, πως ο διάλογος που έχω αναπτύξει με τις επιχειρηματικές ομάδες και τους φορείς είναι ιδιαίτερα αποδοτικός. Να αναμένετε όμως εξαγγελίες που θα αφορούν στον πρώτο σχεδιασμό για έργα που αφορούν στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, στα τέλη του μήνα Μαΐου. Αυτό που μπορώ να πω, σήμερα, είναι ότι θα εφαρμόσω τον κανονισμό λειτουργίας των Περιφερειακών Γραφείων του ΕΟΤ του 2001, και σε αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσει γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Χαλκίδα, άμεσα».

Στην ομιλία του, στα πλαίσια της αρχής των εργασιών της Ημερίδας, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης επισήμανε τα έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. και με την ευθύνη της νέας Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εφαρμογής και Συντονισμού (Διαχειριστική Αρχή) η οποία ιδρύθηκε στο ΥΠ.Τ.ΑΝ. στις αρχές του χρόνου.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην εξασφάλιση 520 εκ. ευρώ για έργα τουριστικής υποδομής καθώς και ενίσχυσης τουριστικών επιχειρήσεων.
Τα έργα αυτά προωθούνται είτε μέσω συγχρηματοδοτουμένων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή με σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων με δημόσιους φορείς. Κύρια έμφαση δίνεται στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την προώθηση και ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα, την ιδιαιτερότητα και τις πολυμορφίες της Ελλάδας.
Εξειδικεύονται οι οικοτουριστικές δράσεις, αναπτύσσεται Εθνικό Σχέδιο Αειφόρου τουρισμού, εξελίσσεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, χρηματοδοτείται η ψηφιακή σύγκληση, επιδοτούνται τουριστικές επιχειρήσεις με μια σειρά τεχνολογικών επενδύσεων.
Η Εύβοια μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες υπεραξίες αν επενδύσει στα μοναδικά της πολιτισμικά στοιχεία, στον θρησκευτικό της πλούτο, στην ιδιαίτερη ομορφιά και βιοποικιλότητά της, έτσι ώστε να γίνει αναπτυξιακό πρότυπο για πολλές και καινοτόμες μορφές τουρισμού, που στη συνέχεια θα αποτελέσουν παράδειγμα για άλλες περιοχές της χώρας.

Στην ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Ευβοίας, το Σύνδεσμο Ελλήνων Περιφερειολόγων και την Ένωση Ξενοδόχων, παρευρέθησαν οι: Πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ Γ. Μπουροδήμος, οι Δήμαρχοι, Χαλκιδέων Θ. Ζεμπίλης, Μεσσαπίων Αντ. Μπαζώτης, Ανθηδώνος Γ. Σανιδάς, Αυλίδας Χρ. Παύλου, Ερετρίας Αμφ. Αλημπαντέ, Κηρέως Πρ. Ενωτιάδης, Αυλωναρίου Δ. Κατσούλης, Αιδηψού Π. Ματάκιας, Στυρέων Σ. Μούτσου, Αρτεμησίου Ζ. Χριστοφής και οι πρώην Δήμαρχοι Ταμυνέων Κ. Καράπα και Ερετρίας Αγγ. Γούναρης.
 Επίσης το «παρών» έδωσαν οι κ.κ.: Τσιόλης και Καμαριώτης, εκπρόσωποι του βουλευτή της Ν.Δ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος απέστειλε επιστολή, ο Γ. Γιαννούκος εκπρόσωπος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαγεωργίου, ο Π. Ευμορφόπουλος Γενικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εκπρόσωπος του Γ.Γ. της Περιφέρειας Π. Σκλιά, ο Αντινομάρχης Δ. Ξυγκόγιαννης εκπρόσωπος του Νομάρχη Ευβοίας Θ. Μπουραντά, ο Αντινομάρχης Βοιωτίας και εκπρόσωπος του Νομάρχη Βοιωτίας κ. Περγαντά, Λ. Καράμτζαλης, ο πρώην βουλευτής Αγγ. Πνευματικός, καθώς και Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Παρέστησαν επίσης οι: Στ. Μακαρίου και Γ. Χαλιώτης πολιτευτές της Ν.Δ., ο Στ. Καρκαλέτσης πολιτευτής του ΛΑΟΣ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δ. Νικολάου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του Ο.Ε.Ε. Κ. Ρουσόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας Λ. Γκάνης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Χαλκίδας Γ. Σταθαράς, ο Πρόεδρος της Ε.Ξ.Ε. Θ. Βενέρης, ο Πρόεδρος του ΟΕΒΕ Ηλ. Θαλάσσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Στ. Μπαμπατσούλης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας Ε. Σουμπάκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σπ. Γλυμής, ο Διευθυντής του Τελωνείου Θ. Κοπανέλος, η Προϊσταμένη της ΙΑ’ ΕΠΚΑ Αμ. Καραπασχαλίδου, η Προϊσταμένη 23ης ΕΒΑ Ευγ. Γερούση, η Πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας Ζ. Κεχρή, ο Επικεφαλής Γραμματείας του Ι.ΕΝ.Α.Ε Χρ. Αγουρίδης, κ.α.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, εκπρόσωπος του Σεβαμιοτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδας Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου.