Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αττική και Κάρυστο. Εστίες φωτιάς εξακολουθούν να καίουν στον Πλατανυστό. Δασική και χορτολιβαδική έκταση κάηκε στη Σκύρο, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο των ΠΣΕΑ, κ.Τσιμπλή.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή για το περιβάλλον, τους κατοίκους και την οικονομία.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, σε Αττική και Κάρυστο, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες φωτιάς στις περιοχές. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο eviaportal.gr ο Προϊστάμενος των ΠΣΕΑ, κ.Τσιμπλής, ο οποίος επιστρέφει αυτή την ώρα απο Σκύρο, η καταστροφή είναι μεγάλη, αλλά πριν τον απολογισμό των ζημιών δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά το μέγεθός της… Η φωτιά στη Σκύρο έχει σβήσει, χωρίς ευτυχώς να έχουμε καμένα σπίτια. Ωστόσο κάηκαν στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης.

Σ’ ότι αφορά την Κάρυστο, παραμένει εστία φωτιάς στην περιοχή του Πλατανυστού, η οποία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή, αφού πάντα υπάρχει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων. Ο κ.Τσιμπλής κατευθύνεται προς Κάρυστο, αλλά σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει απο τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκεί η καταστροφή είναι μεγάλη και έχουν υποστεί ζημιές οικήματα.

Εν τω μεταξύ η πυροσβεστική βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις και στην Αττική, ενώ ξεκινά η καταγραφή της ανυπολόγιστης καταστροφής και το απόγευμα συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, που θα προχωρήσει σε αποτίμηση της κατάστασης και αναμένεται να αποφασίσει μέτρα ανακούφισης των πυροπαθών.

Την καταγραφή των ζημιών ξεκίνησαν ήδη τα αρμόδια συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τους δήμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές που έχουν υποστεί τουλάχιστον 150 σπίτια, ενώ 213.000 στρέμματα έχουν καεί.

Οι ιδιοκτήτες των οποίων τα κτίρια υπέστησαν ζημιές πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση από τις 25 Αυγούστου στους ΟΤΑ της περιοχής τους, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία, όπως προβλέπει η νομοθεσία, από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) του ΥΠΕΧΩΔΕ για να χορηγηθεί η συνδρομή στεγαστικής αποκατάστασης.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες, για την αποζημίωση των αγροτών.

Συνέντευξη τύπου για το θέμα των πυρκαγιών θα παραχωρήσει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Το ζήτημα θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου αναφέρουν ότι, σε τρεις ημέρες κάηκαν σ’όλη τη χώρα 313.680 στρέμματα και μόνο στην Αττική 212.710 στρέμματα δασικής γης.

Ωστόσο, ο απολογισμός του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος Δασικών Πυρκαγιών (Εuropean Forest Fire Information System – EFFIS), το οποίο καταγράφει με δορυφόρο τις εξελίξεις, είναι δραματικός.

Συνολικά στο τριήμερο 22-24 Αυγούστου σε όλη τη χώρα κάηκαν 313.680 στρέμματα γης. Στη Β.Α. Αττική στάχτη έγιναν 212.710 στρ., 54.740 στρ. στο δήμο Καρύστου (Εύβοια), 23.970 στρ. στο δήμο Πλαταιών (Εύβοια), 14.100 στρ. στο δήμο Ελατίων (Ζάκυνθος), 5.050 στρ. στο δήμο Χαιρώνειας (Βοιωτία) και 1.110 στρ. στο δήμο Σκύρου (Εύβοια).

Επιπτώσεις
Η οικολογική καταστροφή είναι απίστευτη και οι επιπτώσεις τους θα φανούν τα επόμενα χρόνια για όλους τους πολίτες της Αττικής. Ομως, ανυπολόγιστες είναι και οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Εκτός από τις αποζημιώσεις, τεράστια είναι τα κονδύλια που πρέπει να δοθούν για αντιπλημμυρικά έργα και για αναδασώσεις ενώ μεγάλη ζημιά θα υποστεί μελλοντικά ο τουρισμός. Επίσης αναμένεται αύξηση θερμοκρασίας: 6 0C τα επόμενα χρόνια στην Aττική.