Ένα νέο μέτωπο άνοιξε στη Χαλκίδα μεταξύ Θανάση Ζεμπίλη και Θανάση Μπουραντά. Ανακοίνωση στην ανακοίνωση, φτάσαμε στην ανταπάντηση του Δημάρχου στον Νομάρχη και έπεται συνέχεια με αιχμή του δόρατος τη δημοτική αγορά και φοβάμαι και το μέλλον αυτού του έργου τελικά.

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, σε απάντηση του δελτίου τύπου (18/10) της Νομαρχίας για το θέμα της δημοτικής αγοράς, αναφέρει τα εξής:

1) Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Χαλκιδέων έχει κινητοποιηθεί για όλα τα ζητήματα που αφορούν την πόλη και το Νομό, τοπικής και υπερτοπικής σημασίας, ιδιαίτερα για τα ζητήματα που αναφέρονται στο δελτίο τύπου της Νομαρχίας.

Υπενθυμίζουμε τις κινητοποιήσεις του δήμου σε ζητήματα όπως το χωροταξικό αλλά και το εφετείο, όπου με πρόταση του Δημάρχου Χαλκίδας, έκλεισαν όλα τα δημοτικά καταστήματα στο νομό Εύβοιας, αλλά και πολλές άλλες πρωτοβουλίες μας, που δεν είναι όμως της παρούσης (σύσκεψη στο Υπ. Δικ/νης για τις φυλακές κλπ).

2) Επίσης, για το θέμα των υποσκαφών – σπηλαιώσεων της παραλίας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη νομαρχία, με τη συμμετοχή του Νομάρχη, του Δημάρχου, του Λιμενικού Ταμείου, του Λιμενικού Σώματος και των Τεχνικών Υπηρεσιών. Συνεπώς, ο Δήμος Χαλκιδέων εμπράκτως έχει αποδείξει το ενδιαφέρον του για τα ζητήματα αυτά.

3) Είναι επίσης γνωστό, ότι η πρόταση του κ. Νομάρχη για την παράκαμψη των Γιάλτρων, συναντά την αντίθεση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, ενώ σε ότι αφορά το 18μηνο της καταβολής των αποζημιώσεων, αυτό ισχύει μετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων καθορισμού τιμής μονάδας αποζημιώσεων, γεγονός που συνεπάγεται χρονοβόρα διαδικασία.

4) Επιπλέον, ο κ. Νομάρχης, αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας στα θέματα τα οποία θέτουμε και κυρίως για ποιο λόγο δεν μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο του Λιμένα Χαλκίδας, υπερδεσμεύοντας τις πιστώσεις του αναπτυξιακού προγράμματος. Συνεπώς το πρόβλημα του κ. Νομάρχη δεν είναι η ένταξη νέων έργων, αλλά η απένταξη της Δημοτικής Αγοράς.

5) Σε σχέση με τη Δημοτική Αγορά, είναι γνωστό ότι με ομόφωνη απόφαση του κεντρικού Συμβουλίου νεωτέρων Μνημείων, κηρύχθηκε ως διατηρητέα και συνεπώς η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Αντιθέτως, μπορούσε μόνο με την επιτροπή του άρθρου 41, την οποία ακολούθησε η δημοτική αρχή, βάσει της οποίας επιτράπηκε η καθαίρεση τμημάτων της Δημοτικής Αγοράς και εγκρίθηκε η προμελέτη του έργου.

6) Όσοι μιλούν πλέον για κατεδάφιση της Δημοτικής Αγοράς, ουσιαστικά υιοθετούν τη διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής και την εικόνα που παρουσιάζει το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Δυστυχώς ο κ. νομάρχης, έχει μια εμμονή με τις κατεδαφίσεις, αν λάβουμε υπόψη την πρότασή του για κατεδάφιση των βιομηχανικών κτιρίων ¨Γεωργιάδη¨ και την τσιμεντοποίηση της περιοχής. Μπορεί άραγε ο κ. Νομάρχης, μετά την εμπλοκή της Εφ. Νεωτέρων Μνημείων, να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης του για κατεδάφιση, όπως ζητά από εμάς να πράξουμε για τη Δημοτική Αγορά.

Στο μόνο που συμφωνούμε με το κ. Νομάρχη, είναι ότι δυστυχώς η δημοτική αγορά αποτέλεσε αντικείμενο άγονων αντιπαραθέσεων, μεθοδεύσεων και πολιτικών σκοπιμοτήτων, αλλά με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι με την παρέμβαση του ο κ. Νομάρχης συνεχίζει στην ίδια τακτική.

Θα πρέπει όμως κάποτε σ’ αυτό τον τόπο, να σεβόμαστε τις αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και των θεσμικών οργάνων της πολιτείας, να λαμβάνουμε υπόψη τα δεδομένα και να βλέπουμε μπροστά για το καλό της πόλης και του Νομού.

Τέλος, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, δηλώνει ότι είναι πάντα ξεκάθαρος ως προς τις θέσεις και τις απόψεις του, σε αντίθεση με άλλους που συνηθίζουν να θολώνουν τα νερά σε σχέση με τις προθέσεις τους.