Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, κατά την ομιλία της στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου «για την ελληνική ιθαγένεια και τη πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών» τόνισε ότι, με τις ρυθμίσεις του, σχεδιάζεται ένα μέλλον ομαλότητας, ασφάλειας και συνοχής για την κοινωνία μας και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, δίνεται προοπτική σε νόμιμους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει ισχυρούς δεσμούς με τη δική μας κοινωνικοικονομική ζωή.
Ρουσφέτια, έκνομες συναλλαγές διαφόρων τύπων, εξαρτήσεις με θύματα τους ανθρώπους αυτούς που ζουν στη χώρα μας, αντιμετωπίζονται καίρια με τις ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου.
Θεσμοθετούμε αντικειμενικές και ελέγξιμες προϋποθέσεις για τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας.
Κινούμαστε από τις ανθρωπιστικές μας αρχές και αξίες και από τα συμφέροντα της χώρας μας και της κοινωνίας.
Παράλληλα αναπτύσσουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία των συνόρων μας.
Αν η Ν.Δ. θέλει να συναγωνιστεί τον ΛΑΟΣ σε εθνικιστικές «κορώνες», βαρύνεται από την ίδια της την πολιτική στις περιόδους που βρέθηκε στην εξουσία 1990-1993 και 2004-2009, στις οποίες αντιμετώπισε το ζήτημα των μεταναστών με λογικές πολιτικού οφέλους για την ίδια και μόνο.
Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για ομογενείς και λοιπούς αλλοδαπούς τρίτων χωρών νόμιμα εγκατεστημένους σε κάθε περίπτωση, βάζει φρένο στη γκετοποίησή τους στις τοπικές κοινωνίες.
Οι Έλληνες στη μεγάλη ιστορική μας διαδρομή πορευτήκαμε με ανοιχτούς ορίζοντες και δεν φοβηθήκαμε ποτέ τις συναντήσεις ή τις οσμώσεις με Άλλους, γιατί είχαμε ισχυρή αυτοπεποίθηση για τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας.
Αν κάποιοι μέσα στη χώρα μας αμφισβητούν αυτή την αλήθεια υποτιμούν την ίδια την ιστορία μας, αλλά και τις δυνατότητές μας στην εποχή που ζούμε».