Ουσιαστικές και παραγωγικές χαρακτηρίστηκαν οι συζητήσεις κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και της τρόικας με αντικείμενο τα μέτρα που θα χρειαστούν για την εξασφάλιση της έκτης δόσης.

«Ουσιαστική και παραγωγική»

Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν την Τρίτη το πρωί με το τεχνικό κλιμάκιο, το οποίο «θα επεξεργαστεί περαιτέρω ορισμένα στοιχεία», και το απόγευμα, περί τις 19:00, με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους με στόχο να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι «είμαστε κοντά σε μία συμφωνία» με την τρόικα, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέτρα για το 2011 και το 2012 «πρέπει να ποσοτικοποιηθούν».

Άλλη ανώνυμη πηγή που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο κάνει λόγο για κλίμα «καλύτερο του αναμενόμενου» και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία κατά τις συζητήσεις της Τρίτης.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν [οι διαπραγματεύσεις] αύριο. Η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις πιθανότατα την Τετάρτη, μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου» δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δεν θέλησε να προβεί σε σχόλιο για την ουσία των συζητήσεων. Είπε μόνο ότι οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη στην Αθήνα.

Η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τους τρεις επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ξεκίνησε στις 19:22.

Ο υπουργός μετείχε από το γραφείο του, στον 6ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Νίκης στο Σύνταγμα.

Στο ίδιο γραφείο βρίσκονται και συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ.Πλασκοβίτης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ.Ζανιάς.

Το πλαίσιο των μέτρων επικεντρώνεται στην περικοπή δαπανών στο Δημόσιο, όπως αυτές περιγράφονται μεταξύ άλλων στον δεκαπεντάλογο των παρεμβάσεων που ζητούν οι εταίροι.

Κυρίαρχη θέση έχουν οι 100.000 απολύσεις από το Δημόσιο έως το 2015, η εφεδρεία, η περικοπή μισθών και συντάξεων. Διαβάστε εδώ τα 15 μέτρα που ζητά η τρόικα.

Επιπλέον, η τρόικα φέρεται να ζητεί την διακοπή καταβολής σύνταξης δικαιούχων του Δημοσίου που είναι κάτω των 55 ετών.

in.gr