Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη της Υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη στην Ελευθεροτυπία και τη δημοσιογράφο Χαρά Τζαναβάρα, όπου αναφέρεται και στην Εύβοια κατονομάζοντάς την ως τον νέο Ασωπό.

Στην πρώτη της συνέντευξη, η νέα υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μιλάει για την ανάγκη να σπάσει «η ένοχη σχέση κράτους-πολίτη» με τη θέσπιση καθαρών κανόνων, που θα βοηθήσουν τους πολίτες να τους ακολουθήσουν. Τα θέματα πολλά, θα τα ανοίξει σιγά σιγά αλλά και με ιεράρχηση. Μας ξάφνιασε λέγοντας πως «η ρήξη για τη ρήξη δεν μας εκφράζει», υπερασπίστηκε με πάθος τον διάλογο μέσα από τον οποίο θα βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στο περιβάλλον και την ανάπτυξη.

Προανήγγειλε απόσυρση του χωροταξικού για τον τουρισμό, βελτιώσεις στο ειδικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές, μέτρα, «ανακύκλωση» παλιών οικοδομών ώστε να δημιουργηθούν χώροι πράσινου στις γειτονιές, επανεξέταση του Ρυθμιστικού. Γνώστης των παραμέτρων της περιβαλλοντικής κρίσης, διαπιστώνει πως τώρα πληρώνουμε για παλιότερα λάθη στις επιλογές ανάπτυξης και αποκαλύπτει πως η Εύβοια είναι ο νέος Ασωπός.

Μιλώντας για κλιματική αλλαγή, ετοιμάζετε πρωτοβουλίες σε επίπεδο μεσογειακών χωρών…

«Είναι μια ιδέα που την είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον Μάιο σ’ ένα διεθνές συνέδριο που είχε γίνει στην Αθήνα. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε επίπεδο των χωρών της Μεσογείου, να ξεπεράσουμε τα μπλοκ των Ηνωμένων Εθνών, όχι για το τυπικό τους περιεχόμενο, αλλά για να συνδιαμορφώσουμε κάποιες πολιτικές σε επίπεδο χωρών της Μεσογείου που θα πληγούν εξίσου από την κλιματική αλλαγή. Ασχετα αν κάποιοι ανήκουν στην Ε.Ε., στο μπλοκ των 77 χωρών, στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτός είναι ο στόχος μετά την Κοπεγχάγη. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δείξουμε ότι τα πράγματα δεν τελειώνουν εκεί, οργανώνοντας μια τέτοια συνάντηση. Ισως σε συνεργασία με την ισπανική προεδρία, που ακολουθεί».

Από κει και πέρα έχετε κληρονομήσει και άλλα ανοιχτά θέματα, όπως το χωροταξικό για τον τουρισμό.

«Η χωροταξία πράγματι είναι ένα τεράστιο θέμα. Είναι το υπόβαθρο. Υπάρχουν όμως πολλές δυσλειτουργίες που συνδέονται με τον τρόπο που έχουμε σχεδιάσει και ασκήσει τη χωροταξική πολιτική. Είχαμε αργήσει πολύ. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε πράγματι κάποια βήματα στη βάση προετοιμασίας που είχε γίνει. Δεν πρόκειται να τα αλλάξουμε όλα αυτά. Εχουμε δεσμευτεί και θα ξαναδούμε από την αρχή το χωροταξικό του τουρισμού, και αυτό γιατί πρέπει να καταλήξουμε ως χώρα για το είδος τουρισμού που θέλουμε. Αν θέλουμε να συνδυάσουμε μεγάλες εγκαταστάσεις και μικρές, τότε πρέπει να έχουμε τις ίδιες κατευθύνσεις και τις ίδιες προϋποθέσεις. Να δούμε τη φέρουσα ικανότητα της χώρας. Πόσες μεγάλες εγκαταστάσεις θέλουμε; Τι θα γίνει στα νησιά μας; Με αυτή την έννοια θα το ξανανοίξουμε.

Θα ξαναδούμε ορισμένα θέματα του ειδικού χωροταξικού, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι ένα μεγάλο εργαλείο για να δώσουμε την ώθηση που θέλουμε και δεσμευόμαστε να φέρουμε νόμο με συγκεκριμένες αλλαγές. Τα περιφερειακά χωροταξικά θέλουν επικαιροποίηση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε τελικά στις κατευθύνσεις ανάπτυξης ανά περιοχή και να υπάρχει το θέμα της κοινωνικής συνοχής. Είναι μια από τις προτεραιότητες για την τετραετία. Θα ανοίξουμε τα θέματα, αλλά με ιεράρχηση, γιατί όλα μαζί θα δυσκολευτούμε να τα διεκπεραιώσουμε».

Από τον ρόλο σας στο συγκεκριμένο υπουργείο θα έρθετε σε ρήξη με συμφέροντα. Δεν αναφέρομαι μόνον σε μεγάλες βιομηχανίες, αλλά και σε πολλά, μικρά τοπικά και ατομικά βολέματα. Είσαστε έτοιμη να συγκρουστείτε; Είσαστε προετοιμασμένη ακόμη και να παραιτηθείτε αν δεν γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις σας; Εχετε μια παραίτηση στο τσεπάκι σας;

«Αυτό ισχύει απολύτως. Νομίζω ότι είναι αυτό που με κάνει να συμπεριφέρομαι με αυτό τον τρόπο. Νομίζω όμως ότι έχουμε πολλά να κάνουμε μέχρι να φτάσουν τα πράγματα ώς εκεί. Οι ρήξεις δεν γίνονται για να γίνονται. Η ρήξη για τη ρήξη δεν είναι αυτό που μας εκφράζει. Δεν νομίζω ότι ήταν αυτό το μήνυμα του κόσμου. Αν μπορούμε, θα τις αποφύγουμε. Το περιβάλλον έχει πλέον διαστάσεις που αγγίζουν την οικονομία. Τα συμφέροντα είναι και πολλά και αντικρουόμενα. Υπάρχει μια τομή, που μας πάει και ατομικά και συλλογικά μπροστά. Πιστεύω ότι το περιβάλλον και η προστασία του είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα όταν αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας. Σε πολλές χώρες γίνονται προγράμματα ανάπτυξης παίρνοντας υπόψη και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους. Επομένως το θέμα είναι συνολικότερο. Εμείς δεν λέμε ότι οι ιδιώτες δεν θα έχουν και οφέλη από την πράσινη ανάπτυξη. Προφανώς και θα έχουν. Νομίζω ότι, χωρίς να φωτογραφίζουμε κάτι το συγκεκριμένο, θα πάμε μπροστά και θα βρούμε τη χρυσή τομή. Στη λύση μπορούν να προσαρμοστούν όλοι για να έχουν όλοι όφελος». *

ΓΙΑ ΑΣΩΠΟ

«Θα εφαρμόσουμε την πάγια αρχή της Ε.Ε. «ο ρυπαίνων πληρώνει» και όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Η προβολή του θέματος έχει βοηθήσει και έχει ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, έχει δημιουργήσει όμως δευτερογενείς επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή της περιοχής. Αρα έχει και οικονομική διάσταση. Θα το δούμε συνολικά. Υπάρχουν αρκετές μελέτες, αλλά δεν έχουμε ολοκληρωμένη προσέγγιση στο τι πρέπει να γίνει. Εχουν εντοπιστεί κάποιες πηγές. Εχει διαπιστωθεί ότι το γεωλογικό υπόβαθρο, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχει αυξημένο χρώμιο και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι μετράμε, ποια είναι η διαφορά. Στην ειδική γραμματεία των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που και αυτό θα είναι μια θεσμική τομή, ο Ασωπός θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα μελετηθεί. Οπως και η Εύβοια, που αρχίζει να αντιμετωπίζει παρόμοια ρύπανση. Εχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε τα αποτελέσματα μιας ανάπτυξης που δεν υπολόγισε το περιβάλλον. Γευόμαστε πράγματα για τα οποία δεν είχαμε φροντίσει να πάρουμε τα μέτρα μας».

ΓΙΑ ΝΕΡΟ

«Εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης για εξοικονόμηση πόρων, ειδικά για αγροτικές χρήσεις, με αλλαγή τρόπου και ώρας ποτίσματος».

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«Αναβάθμιση της υπηρεσίας, με δημιουργία ειδικής γραμματείας. Στελέχωση με άτομα ταγμένα στην προστασία του περιβάλλοντος, με πλήρη κάλυψη, για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».