Το Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Επιστήμης, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το διάστημα –
1-10 Σεπτέμβρη 2009.

Το ελεύθερο καλλιτεχνικό εργαστήριο Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών που εδρεύει στη  Χαλκίδα και δραστηριοποιείται σε θέματα εικαστικής δημιουργίας, εκπαίδευσης και πολιτισμού,  ανταποκρίθηκε  ενεργά στην πρόσκληση συμμετοχής στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Επιστήμης 2009, του Ομίλου UNESCO Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Αχαΐας.
Έλαβε μέρος υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση της Ευμορφίας Γκίκα Ραχούτη με διάλεξη στα πλαίσια Διεθνούς Παιδαγωγικού Συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών με θέμα ‘’Η τέχνη ως γλώσσα επικοινωνίας’’, καθώς  και με  εκπόνηση καλλιτεχνικών έργων διαστάσεων 2 χ 2 m. από τους ζωγράφους: Παναγιώτα Μπακούτη, Νίκο Ραχούτη, Γεώργιο Ραχούτη, Μαρίνα Ντόβρου, Μιχάλη Μπόχτη, Μαρίνα Παπαστάμου, Ηλία Γκίζα, Παρασκευή Παναγιώτου και Ε. Γκίκα Ραχούτη στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Καλλιτεχνικού Συμποσίου, που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αχαΐα Clauss, με θέμα ‘’Μια χώρα μια ιστορία’’.
Διακεκριμένοι καθηγητές, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και σπουδαστές σχολών τέχνης από 35 χώρες, τίμησαν με την παρουσία τους το Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Επιστήμης, το οποίο πραγματοποιήθηκε  με πρωτοβουλία του προέδρου  της  UNESCO Αχαίας κ. Παναγιώτη Μ. Ζέρβα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής UNESCO,  του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδος, και την υποστήριξη του Ταμείου Ανάπτυξης Δ Ελλάδος, του Δήμου Μεσσάτιδας, Υπουργείων και Πρεσβειών των ξένων χωρών .
Tο πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπεριλάμβανε: Συνέδριο αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος, συνέδριο παιδαγωγικής, συμπόσιο Ζωγραφικής, έκθεση τέχνης, Περφόρμανς χορού, video art, ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία, βραδιές ελληνικής μουσικής καθώς και τη φιλοξενία των καλλιτεχνών.  
Οι 160 προσκεκλημένοι  καλλιτέχνες ζωγράφισαν μέσα στους χώρους της Αχαια Clauss,  όπου οι επισκέπτες είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν  για δέκα συνεχόμενες μέρες, τη γέννηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Μετά την ολοκλήρωση των 400 ζωγραφικών έργων, ακολούθησε έκθεση με πλήθος κόσμου και αποχαιρετιστήρια δεξίωση προς τιμήν των καλλιτεχνών με απονομή τιμητικού διπλώματος  για τη συμμετοχή τους στο διεθνές πολιτιστικό γεγονός.