Πραγματοποίηση εκδήλωσης «Το Καραβάνι της Αλήθειας: Συνομιλίες Πρόσωπο με Πρόσωπο».

Γεγονός αποτελεί η πρώτη επίσκεψη του Καραβανιού της Αλήθειας στον Νομό μας την ερχόμενη Παρασκευή 23/10/2009 στην Κάρυστο (Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα, ώρα 17.30) και το Σάββατο 24/10/2009 στη Χαλκίδα (ώρα 18.30, στο Θέατρο Παπαδημητρίου), σε μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις για την Ψυχική Υγεία που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα στην Εύβοια. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ειδικών στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, μα πάνω από όλα με πρωταγωνιστές εκείνους που καθημερινά βιώνουν περισσότερο από τον καθένα τις δυσκολίες που αποφέρει η ψυχική διαταραχή, δηλαδή τους ίδιους τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, σε μία προσπάθεια κατάρριψης των μύθων γύρω από την ψυχική νόσο και καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος που τη συνοδεύει. Το Καραβάνι της Αλήθειας αποτελεί μία από τις πιο γνωστές και πετυχημένες εκδηλώσεις στο χώρο, έχοντας επισκεφτεί πολλές από τις μεγάλες πόλεις της χώρας τα τελευταία χρόνια και έχοντας προβληθεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Η μοναδική πραμάτεια του Καραβανιού είναι η αλήθεια που δημιουργεί οάσεις ευαισθησίας και ευθύνης στις έρημους της κοινωνικής αδιαφορίας που διανύει. Μιας αλήθειας που προκαλεί ρήξη στο φράγμα της σιωπής των οικογενειών και των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, και δίνει το έρεισμα για δικαίωση, συσπείρωση, διεκδίκηση, ενσωμάτωση και αποκατάσταση τους, μεταφέροντας το μήνυμα για ειρηνική συνύπαρξη και αποδοχή της όποιας διαφορετικότητας, σε μια κοινωνία αλληλοσεβασμού και δικαίου, χωρίς αποκλεισμούς και αβάσιστες προκαταλήψεις.
Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης χρειάστηκε η συμβολή και συνεργασία πολλών αρμόδιων Φορέων, όπως του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Σερρών (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Σερρών) που διοργανώνει τις ημερίδες, της Εταιρίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) η οποία και έχει την ευθύνη της οργάνωσης των εκδηλώσεων στο Νομό μας, του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία Χαλκίδας (Σ.Ο.Ψ.Υ. Χαλκίδας), του Δ. Καρύστου και του Δ. Χαλκιδέων που φιλοξενούν το Καραβάνι, και –φυσικά- της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Εύβοιας (βλ. φωτογραφία από την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής στις 12/10/2009, όπου και επισημοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες). Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας και η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Πριν από την πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκίδα Συνέντευξη Τύπου με την κα. Νομίδου Ε., Πρόεδρο του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Σερρών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών για τη Ψυχική Υγεία (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.), τον κ. Στυλιανίδη Σ., Επιστημονικό Διευθυντή της Ε.Π.ΑΨ.Υ. και Αν. Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, αλλά και πολιτικούς παράγοντες του τόπου. Περισσότερες πληροφορίες για τη Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα θα παρατεθούν σύντομα σε νέο Δελτίο Τύπου που θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την ακριβή ώρα και τοποθεσία καθώς και την ολοκληρωμένη σύνθεση του πάνελ.

Επιπλέον πληροφορίες: Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. (Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας) είναι Μ.Κ.Ο. (Ν.Π.Ι.Δ.) που δραστηριοποιείται στη δημιουργία και διατήρηση Μονάδων Ψυχικής Υγείας λειτουργώντας στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης ως μέλος του Δικτύου «Αργώς» (στο οποίο ανήκουν 36 φορείς Ψυχικής Υγείας πανελλαδικά), παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε εκατοντάδες συμπολίτες μας με ψυχικές διαταραχές. Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. προσφέρει υπηρεσίες στην τοπική κοινότητα εδώ και 20 χρόνια, και το επιστημονικό έργο που έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε βιβλίο του Επ. Διευθυντή του Οργανισμού κ. Στυλιανίδη (Αν. Καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παντείου Πανεπιστημίου), με τίτλο «Κοινότητα & Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Η εμπειρία της Εύβοιας 1988-2008».