Απάντηση της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, στην εξώδικη πρόσκληση – δήλωση του ΔΣ των πρώην εργαζόμενων στην εταιρεία «Δάρινγκ».

Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα , από την αρχή του προβλήματος με τις απολύσεις και το κλείσιμο του εργοστασίου Δάρινγκ, προειδοποιούσε χωρίς διφορούμενα ή μισόλογα για τις αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων εξ’ αιτίας των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μπορεί να είχαμε διαφορετική άποψη από την εκάστοτε διοίκηση του σωματείου, μπορεί να ασκήσαμε κριτική γι’ αυτό, όμως, πάντα στηρίξαμε τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους, γιατί αρχή μας είναι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Από αυτή την άποψη βλέπουμε τα προβλήματα και προτείνουμε και παλεύουμε τις λύσεις. Άρα το «τσουβάλιασμα» του «όλοι είναι το ίδιο» δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ΚΚΕ, τα μέλη και στελέχη του, τους μαζικούς φορείς που στηρίζει.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Και βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για την προτεραιότητα που πάντα δίνουμε στη στήριξη των εργαζομένων και στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Ούτε χρειαζόμαστε κάποια δικαστική απόφαση ή νόμο του κράτους για να πράξουμε το αυτονόητο – δεδομένο για μας.

Να γνωρίζετε επιπλέον ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η καλύτερη δικαστική απόφαση πρέπει να έχει την αγωνιστική στήριξη των εργαζομένων για να υλοποιηθεί. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς με τη «σιγουριά» του πλειστηριασμού (μπορεί να γίνει και να μην φτάνουν τα λεφτά, μπορεί να μην γίνει καθόλου ή μπορεί να είναι άγονη).

Εμείς είχαμε πει εξ’ αρχής ότι οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα είναι αδιαπραγμάτευτα και πρέπει ο εργοδότης να τα καταβάλλει όλα και άμεσα. Εφ’ όσον ο συγκεκριμένος «πτώχευσε» (ο όμιλος Κουταλίδη παραμένει κερδοφόρος) θα έπρεπε με παρέμβαση του κράτους να λυθεί «εδώ και τώρα» το πρόβλημα και όχι να ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν θα το παραχωρήσει έτσι η κάθε κυβέρνηση, αλλά μόνο κάτω από την πίεση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος.

Όσον αφορά την αξιοποίηση του φιλέτου που ο Κουταλίδης διεκδικεί και η τοπική αυτοδιοίκηση ή και άλλοι φορείς «έχουν σηκώσει τα χέρια» (και πριν αλλά ιδιαίτερα μετά την απόφαση του ΣτΕ) εμείς δηλώνουμε και πάλι αντίθετοι και θα παλέψουμε για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια του επιχειρηματία.

Ο ΓΠΣ της Χαλκίδας προβλέπει συγκεκριμένα τι πρέπει να γίνει και συμφωνούμε.