Απίστευτη η ταλαιπωρία για χιλιάδες ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Όλα ξεκίνησαν ομαλά και με μεγάλη προσέλευση κόσμου στα εκλογικά κέντρα ανά την Ελλάδα, το on line σύστημα τους «πρόδωσε» δημιουργώντας μία κατάσταση, για την οποία κανείς δεν είχε απάντηση για το πώς και πότε θα επιλυθεί.

Αποτέλεσμα ήταν πολλοί ψηφοφόροι να φύγουν χωρίς να ψηφίσουν και χωρίς διάθεση να επιστρέψουν αργότερα. Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Γ.Μηναδάκης πασχίζει απο τα γραφεία της Νομαρχιακής να ενημερώσει όλα τα εκλογικά τμήματα της Εύβοιας, ενώ αναμένουν συγκεκριμένες εντολές απο τα κεντρικά. Προς το παρόν πάντως, τα προβλήματα είναι πολλά όπως μεγάλη και αγανάκτηση. Επιπλέον, πολλοί είναι αυτοί που παρατηρούν φαινόμενα εμφυλίου μέσα στη Νέα Δημοκρατία και συμπεριφορές που θυμίζουν εκλογές με αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ….

Η ίδια εικόνα υπάρχει σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας. Συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής νέων μελών της ΝΔ κατέρρευσε περίπου στις 10:30, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ψηφίσουν όσοι προσέρχονταν στα εκλογικά τμήματα. Το σύστημα επανέρχεται σταδιακά, καθώς έχουν σπεύσει τεχνικοί του ΟΤΕ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη του ηλεκτρονικού συστήματος, η ψηφοφορία συνεχίζεται «off line», δηλαδή από τις καταστάσεις μελών της ΝΔ. Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι το τεχνικό πρόβλημα οφείλεται στον ΟΤΕ και επισήμανε ότι τόσο οι τρεις υποψήφιοι, όσο και οι εφορευτικές επιτροπές γνωρίζουν τι συμβαίνει, καθώς και ότι η διαδικασία συνεχίζεται «off line». Τόνισε, δε, ότι έχει προβλεφθεί διαδικασία για τον έλεγχο της ψηφοφορίας. Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία της ΝΔ είναι πολύ μεγάλη και ζήτησε την κατανόηση όλων για το τεχνικό πρόβλημα.

Το πρόβλημα με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας συνάντησε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος είχε προγραμματίσει να ψηφίσει στις 11:00 το εκλογικό τμήμα που έχει στηθεί στο Βελλίδειο. Ο Νομάρχης Θεσσάλονικης κατήγγειλε το γεγονός, ενώ έκανε λόγο για «τραμπουκισμούς» και απειλές κατά των οπαδών του. «Υπάρχουν τραμπουκισμοί και απειλές. Δεν επιτρέπουν στους ψηφοφόρους μου να ψηφίσουν, δεν δίνουν τα ψηφοδέλτιά μου. Ακόμη κι εδώ στο Βελλίδειο. Αύριο θα πάρω τις αποφάσεις μου, αύριο θα μιλήσω» δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης. Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης είπε ότι του ζητήθηκε να μην ψηφίσει ηλεκτρονικά, κάτι το οποίο δεν αποδέχθηκε και έφυγε, λέγοντας πως θα επιστρέψει αργότερα για να ψηφίσει, όταν το ηλεκτρονικό σύστημα επανέλθει. Αφησε, δε, υπόνοιες για αμφισβήτηση της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει όπως ξεκίνησε για να μην υπάρξουν προβλήματα την επομένη. Νωρίτερα, είχαν ψηφίσει ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Βουλευτής και υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς επιστρέφοντας από την Πύλο Μεσσηνίας όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Γνωρίζω το πρόβλημα και την ταλαιπωρία των χιλιάδων Νεοδημοκρατών.  Απευθύνω έκκληση σε όλους, να επιδείξουν υπομονή και επιμονή και να πάνε μαζικά να ψηφίσουν».
Η Ντ.Μπακογιάννη έγινε θερμά δεκτή από οπαδούς της στο κλειστό γυμναστήριο του Μετς. «Αυτούς τους δύο μήνες είπαμε και ακούσαμε πολλά. Σήμερα μιλάνε οι πολίτες. Σήμερα μιλάει η καρδιά, το φιλότιμο και η συνείδηση του Νεοδημοκράτη. Καλώ όλους να έρθουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της παράταξής μας, η οποία θα σημάνει το νέο ξεκίνημα». Στη Ραφήνα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο απερχόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. «Εύχομαι και πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία ενωμένη, δυνατή, υπό τη νέα ηγεσία της, θα πρωταγωνιστήσει και πάλι, όπως της ταιριάζει, στα δημόσια πράγματα της χώρας» είπε.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εκλογή θα κριθεί στο «νήμα», μεταξύ της Ντ.Μπακογιάννη και του Αντ.Σαμαρά, ενώ η πόλωση μεταξύ των δύο πλευρών θα συμπιέσει τα ποσοστά του Π.Ψωμιάδη. Πάντως, αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία σήμερα, ο νέος πρόεδρος να αναδειχθεί σε δεύτερο γύρο, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου.

Αργά το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα

Η διαδικασία της ψηφοφορίας άρχισε στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να παραταθεί εάν υπάρξουν εκλογικά τμήματα στα οποία θα συνεχίζεται η προσέλευση ψηφοφόρων.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι μέλη, επιβεβαιώνοντας την εγγραφή τους, και ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και όλοι όσοι θέλουν να εγγραφούν μέλη της Νέας Δημοκρατίας και ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Για την εγγραφή ως μέλος χρειάζεται μόνο η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης με την επίδειξη Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και καταβολή της συνδρομής των 2 ευρώ.

Όσοι επιθυμούν ψηφίσουν μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ανεξάρτητα από το Δήμο στον οποίο ψηφίζουν κατά τις εθνικές εκλογές, αλλά και ανεξάρτητα από την περιοχή της Τοπικής Οργάνωσης στην οποία είναι (εάν είναι) εγγεγραμμένοι.

Ωστόσο, εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν το Σάββατο στις 5 Δεκεμβρίου τις ίδιες ακριβώς ώρες. Στην εκλογή αυτή μπορούν να ψηφίσουν μόνον όσοι θα έχουν πάρει μέρος στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου και μόνο στο εκλογικό τμήμα που είχαν ψηφίσει.

Τα πρώτα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, καθώς δεν θα υπάρχουν exit poll, θα αφορούν στη συμμετοχή των μελών του κόμματος. Όσον αφορά στον νικητή των εκλογών, τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται όταν θα υπάρχει ικανός αριθμός από το 20% των εκλογικών τμημάτων. Το ποσοστό πάντως δεν θα είναι αντιπροσωπευτικό για το τελικό αποτέλεσμα. Για την Εύβοια αποτελέσματα θα έχουμε γύρω στις 11.00 το βράδυ.

Πηγή: www.in.gr