Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παν. Ευθυμιάδη, στην «Απογευματινή», το πλέγμα των νέων διοδίων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας τέθηκε σε λειτουργία χθες, καθώς και τα πλευρικά διόδια.

Με το νέο σύστημα η διαδρομή από την Αθήνα στη Λαμία με επιστροφή θα έχει κόστος 12,6 ευρώ.

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019


Το πλέγμα των νέων διοδίων κατά μήκος της Αθηνών- Λαμίας τέθηκε χθες σε λειτουργία. Οι νέες τιμές ισχύουν κανονικά σε όλους τους σταθμούς, ενώ και τα πλευρικά διόδια -που δεν είχαν λειτουργήσει- μπήκαν από χθες στο σύστημα. Σύμφωνα με εκπροσώπους της Νέας Οδού, ο λόγος για τον οποίο τα πλευρικά διόδια στο Καπανδρίτι, τη Μαλακάσα, τα Οινόφυτα, τη Θήβα και την Τραγάνα ήταν εκτός λειτουργίας είναι η σήμανση, που πλέον ενισχύθηκε. Επιπλέον, δεν ισχύουν οι εκπτώσεις στο σταθμό Αφιδνών.

Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα η διαδρομή από την Αθήνα στη Λαμία με επιστροφή θα έχει κόστος 12,6 ευρώ. Η χρέωση αυτοκινήτου Ι.Χ. είναι 0,031 ευρώ ανά χιλιόμετρο (τελική τιμή, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Μέχρι πριν από λίγες μέρες το κόστος για την ίδια διαδρομή ήταν 8,8 ευρώ.

Το νέο σύστημα -που ανακοινώθηκε μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών- εισάγει την πληρωμή διοδίων ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση που διανύει ο χρήστης. Η χρέωση γίνεται σε αναλογία με τα χιλιόμετρα που διανύουν τα Ι.Χ. (μείωση χρέωσης στις μικρές αποστάσεις, αύξηση στις μεγάλες). Όσοι χρήστες πηγαίνουν στα Οινόφυτα ή στο Σχηματάρι (Χαλκίδα), με το προηγούμενο σύστημα πλήρωναν μετ’ επιστροφής συνολικά 5,50 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα η χρέωση μειώνεται στα 3,70 ευρώ, δηλαδή στα δύο τρίτα της υφιστάμενης χρέωσης (μείωση κατά περίπου 33%).

Οι νέοι σταθμοί διοδίων είναι:

Μετωπικά διόδια: Σε κάθε μετωπικό σταθμό θα χρεώνεται σε κάθε κατεύθυνση μόνο το μήκος της ζώνης του.

– Αφιδνών.
– Θηβών.
-Τραγάνας.

Πλευρικά διόδια: Στους πλευρικούς σταθμούς εξόδου θα χρεώνεται μόνο το μήκος που διανύθηκε από την αρχή της ζώνης τους. Δηλαδή ο χρήστης του δρόμου θα πληρώνει στην έξοδο με βάση το μήκος του δρόμου που χρησιμοποίησε. Στους πλευρικούς σταθμούς εισόδου θα χρεώνεται μόνο το μήκος που θα διανυθεί μέχρι το τέλος της ζώνης τους.

– Καπανδριτίου (Εισόδου/Εξόδου).
– Μαλακάσας (Εισόδου/Εξόδου).
– Οινοφύτων (Εισόδου/Εξόδου).
– Θήβας (Εξόδου/Εισόδου).
– Τραγάνας (Εξόδου/Εισόδου).