Η ΔΗ.Κ.Ε.Χ. πραγματοποίησε ημερίδα,  για το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Φροντίδας Τσιγγάνων, το οποίο χρηματοδοτείται, στα πλαίσια του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας του Γ΄ΚΠΣ.

Κατά την εξάωρη και πλέον διάρκεια της, δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ,  στους   κ.κ. Δημήτρη Αναγνώστου και Φώτη Γκούνη , Αντιπρόεδρο και Διευθυντή της ΔΗ.Κ.Ε.Χ. αντίστοιχα, και στα στελέχη των επί μέρους δραστηριοτήτων του ΙΚΦΤ, ιατρό και κοινωνιολόγο , όσο και στους εισηγητές – αναλυτές των επί μέρους θεματικών ενοτήτων ώστε να βολιδοσκοπήσουν τις προτεραιότητες που υπολείπονται για την αρτιότερη υποστήριξη της υποδομής και της λειτουργικότητας του γενικότερου πλαισίου του προγράμματος , οι στόχοι του οποίου διαφαίνονται πολλαπλά παραγωγικοί και εξελίξιμοι. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός ότι η λειτουργία του Κέντρου  παρατείνεται μέχρι την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τοποθετήθηκε το στέλεχος της ΕΥΕΔΑ  κ. Δημήτρης Καλογιάννης , από  τον Συνήγορο του Πολίτη ο ειδικός στον κύκλο δικαιωμάτων του πολίτη  για θέματα των Ρομά Δημήτρης Χορμοβίτης , από την Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Νομαρχίας Ευβοίας η κ. Σοφία Μπεάκου – Σαμαρά .
Το Θεματικό πεδίο  «η σημασία της Σωματικής και Ψυχικής Υγείας στον Τσιγγάνικο πληθυσμό» ανέπτυξαν η Ιατρός του Κέντρου κ. Δέσποινα Κολιοβέτα και η Διευθύντρια του ΚΨΥ Χαλκίδας κ. Αφροδίτη Καψάλη .  Για  τα θέματα παιδείας  εκπαίδευσης  και αγωγής της νέας γενιάς των τσιγγάνων μίλησαν η Διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδας κ. Βασιλική Κωνσταντινάκη , ο σχολικός και οικογενειακός σύμβουλος ειδικός στην ψυχοδυναμική της οικογένειας κ.  Αναστάσιος Χαρμαντάς, ο αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιογλωσσολογίας του Παιδαγωγικού τμήματος  δημοτικής εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.  Γιώργος Ανδρουλάκης  και ο δάσκαλος; M.ed. Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπότροφος ΙΚΥ κ.  Νίκος Αρβανίτης. Τέλος για τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του ΙΚΦΤ Χαλκίδας μίλησε η αρμόδια κοινωνιολόγος και συντονίστρια του κέντρου Νίκη Καρτελιά. 
Το μέλος του συλλόγου Τσιγγάνων Χαλκίδας κ. Αντώνης Κατσαρής  τόνισε την προσπάθεια  που γίνεται για να βελτιώσουν από μόνοι τους οι τσιγγάνοι τον τρόπο και την ποιότητα της καθημερινότητας τους, λαμβάνοντας τις επιρροές και τις παροχές του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Φροντίδας Τσιγγάνων Χαλκίδας..
Περισσότερο όμως έκανε εντύπωση στους φορείς και στους εκπροσώπους των περιοχών του Δήμου μας όπου έχουν εγκατασταθεί τσιγγάνοι (Καμάρες , Αλάτσατα, Χαραυγή, Αγία Ελεούσα, Κάνηθος, Αλωνάκι ) ή αίσθηση αποδοχής από τον πρώτο ακόμη καιρό της εφαρμογής του προγράμματος για τα ΙΚΦΤ  μέσα από την γενικότερη δράση στήριξης για τους τσιγγάνους καθώς και οι παρεμβάσεις αποπεριθωριοποίησης τους.. 
Με την ελπίδα της πλήρους ένταξης του τσιγγάνικου Στοιχείου στους κόλπους της σύγχρονης κοινωνικής αντίληψης, οι εισηγητές της ημερίδας μέσα από τις τέσσερις θεματικές ενότητες ανέπτυξαν διεξοδικά τις απόψεις και τις προτάσεις τους στους επί μέρους τομείς των δικαιωμάτων του πολίτη, της σωματικής και ψυχικής υγείας, , της εκπαίδευσης και της απασχόλησης των τσιγγάνων. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε μεταξύ του Προεδρείου , των Εισηγητών , και του Κοινού έδωσε ιδιαίτερο χρώμα οικειότητας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης.
Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ,  ο Αντιδήμαρχος κ. Κων/νος Ρουσόπουλος , η Δημοτική Σύμβούλος κ Αναστασία Ψυχογυιού Μακαρώνα , ο Διεθυντής των Φυλακών Χαλκίδας κ. Σπύρος Αθανασίου και η Δντρια του 24ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας και μέλος του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.Χ. κα Λίνα Σταφανοπούλου.