Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Dr Γεώργιος Σάρλης, μας εξηγεί την μέθοδο Breast pap Halo test που «βλέπει» αν ο μαστός είναι υγιής μέσα από το έκκριμα.

To Test Pap μαστού Halo είναι μία απλή, ανώδυνη, μη επεμβατική και χωρίς ακτινοβολία τεχνική, πεντάλεπτης διάρκειας, που ανιχνεύει από το έκκριμα της θηλής (NAF) αν υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Με τη μέθοδο αυτή εξετάζονται οι αλλαγές των επιθηλιακών κυττάρων των γαλακτοφόρων πόρων πριν αυτές εξελιχθούν από μια απλή ατυπία σε καρκίνο, μέχρι και οχτώ χρόνια νωρίτερα.  Σκοπός του τεστ Halo, που στηρίζεται στο γνωστό τεστ Παπανικολάου, είναι να μειώσει τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του πρώτου σε θνησιμότητα καρκίνου σε γυναίκες ηλικίας 30-50. Συνιστάται σε όλες τις γυναίκες μεταξύ των 25-55 ετών μία φορά το χρόνο.

Από τις τελευταίες το 1% θα παρουσιάσει ατυπία σε έκκριμα θηλής, γεγονός που προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας κατά 4-5 φορές.

Αν μια γυναικά έχει ατυπία, δεν σημαίνει ότι νοσεί, ούτε ότι αναγκαστικά θα νοσήσει. Οι περισσότερες γυναίκες με ατυπία δεν θα εμφανίσουν καρκίνο. Οι έρευνες όμως έχουν δείξει ότι σε όλα τα περιστατικά διηθητικού καρκίνου του μαστού προϋπήρχε ατυπία.

Η μέθοδος αυτή, λοιπόν, βοηθάει τις γυναίκες να ελέγξουν αν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ώστε σε τέτοια περίπτωση έλεγχο με επιπλέον διαγνωστικές εξετάσιες (υπέρηχος, μαστογραφία, μαγνητική τομογραφία) ή ακόμα και με αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Δηλαδή μείωση καπνίσματος, απώλεια βάρους και προληπτική φαρμακευτική αγωγή, παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα ατυπίας.

Από τις γυναίκες που θα ελεγχθούν για έκκριμα θηλής, το 40% δεν θα παρουσιάσει τέτοιο υγρό. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτό το ποσοστό έχει μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού για το χρόνο που έκανε εξέταση.

To Breat Pap Halo Test δεν αντικαθιστά καμία άλλη διαγνωστική τεχνική, έρχεται όμως να συμπληρώσει το κενό που υπήρχε στην πρόληψη, μιας και όταν εμφανιστεί η βλάβη στη μαστογραφία έχουν ήδη περάσει οχτώ με δέκα χρόνια. Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, ασυμπτωματικές ή μη, καθώς και σε εκείνες που έχουν ιστορικό στη συγκεκριμένη ασθένεια (είτε ατομικό είτε οικογενειακό).

Χρησιμοποιήσαμε τον όρο «τεστ Παπ» προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα ερευνητή, ώστε η προληπτική μέθοδος να γίνει συνείδηση όλων των γυναικών, όπως συνέβη και με το τεστ του τραχήλου της μήτρας. Όλοι, γιατροί και μη, γνωρίζουμε ότι η πρώιμη ανίχνευση είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η εξέταση με βάση την μέθοδο Breast pap Halo test πραγματοποιείται στο ιατρείο του μαιευτήρα-γυναικολόγου Dr Γεώργιου Σάρλη στην Χαλκίδα.

Dr. Γεώργιος Σάρλης
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Νεοφύτου 48Α Χαλκίδα
Κιν: 6972910014
Τηλ/fax:22210 80900

Email:ogsarlis@gmail.com

Ακολουθείστε μας στο Google News