ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ.

Από το ΚΚΕ συμμετείχε αντιπροσωπία με τους Γιώργος Μαρίνο μέλος του ΠΓ, τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Θεσσαλονίκης.
Στην εισηγητική του ομιλία ο Γιώργος Μαρίνος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η φετινή μας συνάντηση συμπίπτει με τα 20 χρόνια από την κορύφωση των αντεπαναστατικών διεργασιών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που γιορτάστηκαν από τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις στις φιέστες που οργανώθηκαν στο Βερολίνο. Τα 20 αυτά χρόνια έφεραν στους λαούς της ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, ανεργία, κατάργηση ιστορικών κοινωνικών κατακτήσεων, σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, φτώχεια για την πλειοψηφία και υπερκέρδη για την πλουτοκρατία, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, διαμελισμοί κρατών, απεμπλουτισμένο ουράνιο. Οι πανηγυρισμοί των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, δήθεν περί “νίκης της δημοκρατίας” στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είναι 100% υποκριτικοί και ψεύτικοι. Αν κοιτάξει κανείς “στα μάτια” αυτή τους τη δημοκρατία, θα δει πως είναι η επιθετικότητα του κεφαλαίου, η στυγνή εκμετάλλευση, καταπίεση του εργάτη και τα μέτρα καταστολής για να ανατραπεί η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, κάθε προσπάθειας ανατροπής του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό, άλλωστε, μας το έδειξαν για άλλη μια φορά οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της Πολωνίας με το σαφέστερο τρόπο: Απαγορεύοντας τα κομμουνιστικά σύμβολα και επιβάλλοντας βαριές ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα. Πρόκειται για μια κατάπτυστη απόφαση, συνέχεια των προηγούμενων που έλαβε τους τελευταίους μήνες η ΕΕ και τα όργανά της, καθώς και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ.»
Συνεχίζοντας ο ομιλητής στάθηκε στην δράση του ΚΚΕ στις συνθήκες της κρίσης και της επίθεσης του κεφαλαίου. «Οι κομμουνιστές, μαζί με άλλους αγωνιστές, ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Συμμετέχουν και με αποφασιστικότητα στηρίζουν το ΠΑΜΕ, που βρέθηκε στην πρωτοπορία των εργατικών αγώνων για να μην περάσουν οι απολύσεις εργαζομένων που προκηρύχθηκαν σε δεκάδες επιχειρήσεις, με αφορμή την κρίση. Για να μην περάσουν οι μειώσεις μισθών, οι μειώσεις των ημερών εργασίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Σε αρκετές περιπτώσεις η ετοιμότητα και η μαχητικότητα που έδειξαν οι εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις με ταξικό προσανατολισμό βοήθησε στο να αρθούν οι απολύσεις και να μην περάσει το κλίμα συναίνεσης και η γραμμή της λεγόμενης “εργασιακής ειρήνης”, δηλαδή της άνευ όρων παράδοσης των εργαζομένων στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα με την ανασυγκρότηση του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, το ΚΚΕ θεωρεί πως είναι αναγκαία και η οργανωτική ενίσχυση του ίδιου του Κόμματος της Εργατικής Τάξης στους χώρους εργασίας. Οι κομμουνιστές της Ελλάδας προωθούν ως βασική προτεραιότητα το καθήκον της κομματικής οικοδόμησης στους χώρους εργασίας, ενώ στρέφουν και την προσοχή των Εδαφικών Κομματικών Οργανώσεων στους χώρους εργασίας που βρίσκονται στην περιοχή δράσης τους. Η κομματική οικοδόμηση στρέφεται πρωτίστως στην εργατική τάξη και τη νεολαία.»
Κλείνοντας την ομιλία του το μέλος του ΠΓ τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των κομμουνιστικών κομμάτων. «Βασική προϋπόθεση, τόνισε, για να αναπτυχθεί παραπέρα η δράση μας, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, είναι να ενισχυθεί ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τον καλύτερο συντονισμό δράσης και τις κοινές ενέργειες των ΚΚ. Οι εργάτες και οι εργάτριες, τα άλλα λαϊκά στρώματα των βαλκανικών χωρών, 20 χρόνια μετά τις ανατροπές των λαϊκών καθεστώτων, δεν έχουν πλέον να προσμένουν τίποτα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, από τις αστικές διακυβερνήσεις δεξιών και σοσιαλδημοκρατών, που δοκιμάστηκαν στην πράξη.
Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στον κοινό αντιιμπεριαλιστικό και ταξικό αγώνα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές!».

 

Ακολουθείστε μας στο Google News