Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η διαπίστωση ότι μας αγαπούν γι’ αυτό που είμαστε, ή, μάλλον, παρά το γεγονός ότι είμαστε αυτό που είμαστε! Victor Marie Hugo (Γάλλος ποιητής & συγγραφέας, 1802-1885).

Η εμπειρία μου, με ζευγάρια σε θεραπεία, δείχνει πως η συνύπαρξη και ανατροφοδότηση της αγάπης και του έρωτα μέσα στις σχέσεις είναι, κάποιες φορές, μια μάλλον δύσκολη υπόθεση, (π.χ.»την αγαπάω ακόμα αλλά δεν νιώθω ερωτευμένος μαζί της»).
Το ερωτικό συναίσθημα θεωρείται, κακώς, ευάλωτο στο χρόνο. Στην πραγματικότητα ο έρωτας, όπως και η αγάπη, δεν χάνονται, αν τα ανατροφοδοτούμε, τα φροντίζουμε και τα εκφράζουμε έμπρακτα, χωρίς να περιμένουμε μόνο τη γιορτή του Άγιου Βαλεντίνου!
Ο έρωτας χάνεται όταν συντρέχουν άλλοι, ψυχολογικοί κυρίως, λόγοι, συνειδητοί ή ασυνείδητοι, όπως μερικοί από τους ακόλουθους:
α) Όταν η ανάγκη για έρωτα γίνεται αναγκαιότητα (π.χ.»πρέπει να δείχνω ερωτευμένη γιατί φοβάμαι ότι αν με αφήσει δεν θα μπορώ μόνη»).
β) Όταν χρησιμοποιείται το ερωτικό συναίσθημα προκειμένου να ικανοποιηθούν πρωτίστως άλλες βαθύτερες προσωπικές ανάγκες (π.χ. «νιώθω ερωτευμένος μόνο όταν είμαι χρήσιμος για την άλλη»).
γ) Όταν χρησιμοποιείται η ερωτική σχέση για να εκφραστούν έμμεσα άλλα συναισθήματα, (π.χ. «όταν είμαι θυμωμένη μαζί του, αντί να του το πω, απομακρύνομαι  ερωτικά και έτσι αναγκάζεται να με ρωτήσει τι έχω»).
Αυτοί και πολλοί άλλοι λόγοι αποσύρουν και μπλοκάρουν το ερωτικό συναίσθημα χωρίς απαραίτητα να έχει πάψει να υπάρχει. Όταν τα ζευγάρια ξεκαθαρίσουν τα εμπόδια που μπαίνουν μέσα στο ερωτικό τους συναίσθημα, βρίσκουν τον τρόπο να ανανεώσουν την ερωτική τους σχέση και να αγαπηθούν ξανά (π.χ. «έμαθα να ακούω πως νιώθει και τι θέλει και με ερωτεύτηκε μετά από τρία χρόνια ξανά» / «από τότε που κατάλαβα πόσο με επηρέαζε η στάση της μητέρα μου απέναντι στον έρωτα νιώθω ευτυχώς ξανά ερωτευμένη και ερωτεύσιμη»).     
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η αγάπη τους διαρκεί περισσότερο, από όσο κράτησε ο έρωτα τους, και σε πολλές περιπτώσεις τους εμπνέει και ερωτικά (π.χ.»παρόλο που δεν νιώθουμε ερωτευμένοι μετά από είκοσι χρόνια γάμου θέλουμε να έχουμε τις προσωπικές ερωτικές μας στιγμές»).
Η αγάπη είθισται να χρειάζεται περισσότερο  χρόνο ‘επώασης’, από τον έρωτα. Δεν αγαπάμε κεραυνοβόλα! Όπως όμως και ο έρωτας, χρειάζεται να ανατροφοδοτείται και να μην θεωρείται δεδομένη (π.χ. «όταν ένιωσα ότι με αγαπά, επαναπαύτηκα, έπαψα να κάνω όσα έκανα για αυτήν στην αρχή και έτσι ‘χαθήκαμε’ σαν ζευγάρι….»).   
Επίσης, βασική προϋπόθεση για να αγαπήσουμε τον άλλον είναι να έχουμε πρωτίστως γνωρίσει και αγαπήσει τον εαυτό σας. Όσοι δεν αγαπούν τον εαυτό τους μπορούν να σχετίζονται επιφανειακά, να εξαρτιόνται, να προσφέρουν λόγω της ανάγκης τους να πάρουν, να συγχωρούν χωρίς να είναι έτοιμοι, να υπομένουν υποκρύπτοντας το θυμό τους, να στερούνται, να  συγχωνεύονται μέσα στον σύντροφο τους, ονομάζοντας τα όλα αυτά αγάπη, υποτιμώντας την μεγάλη αξία και χαρά της. Γιατί αγάπη είναι η συναισθηματική κατάσταση που μας οδηγεί να προσφέρουμε σαν αποτέλεσμα της ελεύθερης και μόνο επιλογής μας.  
Ας δούμε, τέλος, συνοπτικά μερικούς από τους λόγους που δυσκολεύουν τους ανθρώπους να  δημιουργήσουν και να διατηρήσουν σχέσεις αγάπης και έρωτος:
1)Η ταύτιση της ερωτικής αποκλειστικότητας με την κτητική προσκόλληση. Σταδιακά η ερωτική σχέση γίνεται ‘γονική’ με τα μέλη του ζευγαριού να ‘εναλλάσσουν ρόλους’ μητέρας και πατέρα μεταξύ τους («με καθοδηγεί σαν να είμαι η κόρη του(!), πώς να τον δω ερωτικά;»).
2)Οι εδραιωμένες πεποιθήσεις που δυστυχώς τείνουν να επιβεβαιώνονται μέσα στη σχέση (π.χ. «με τα χρόνια ο έρωτας περνά» / «οι άνδρες είναι πολυγαμικά όντα» / «καμία γυναίκα δεν μπορείς να εμπιστευτείς»).
3)Οι ‘οικογενειακοί κανόνες’, που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, για το τι σημαίνει αγάπη, έρωτας, συνύπαρξη (π.χ.»δεν πειράζει αν δεν νιώθεις ερωτευμένος, ο έρωτας θα περάσει, αρκεί να είναι καλή νοικοκυρά και μητέρα!»). 
4)Οι προσδοκίες για διαφοροποίηση από τις γονικές σχέσεις που τελικά όμως επαναλαμβάνονται στο χρόνο σαν ‘οικογενειακό σενάριο’ («πίστευα ότι ο άνδρας μου θα ενδιαφέρεται για το πώς νιώθω και δεν θα κοιτούσε μόνο τη δουλειά του, όπως έκανε ο πατέρας μου, αλλά τελικά έχω δεχτεί ότι θα έχω ίδια ιστορία με τη μητέρα μου»). 
5) Η αντίληψη για τον εαυτό και τους άλλους. Υπάρχουν άτομα που νιώθουν ότι δεν αξίζουν την αγάπη («από μικρός κανείς δεν με αγκάλιαζε μόνο με επέκριναν»), ότι δεν θα καταφέρουν να κάνουν το σύντροφο τους να τους ερωτευτεί («όλοι με εγκατέλειψαν για κάποια άλλη») ή που φοβούνται να εκφράσουν αυτά που νιώθουν για να μην πληγωθούν («την αγαπάω αλλά αν το παραδεχτώ και το εκφράσω θα πονέσω περισσότερο όταν χωρίσουμε») κ.α.        
6) Το κυνήγι του ‘ιδανικού’. Κάποιοι στερούνται τον έρωτα και την αγάπη πιστεύοντας ότι εκεί έξω δεν υπάρχει κανένας κατάλληλος σύντροφος για αυτούς («δεν μπορώ να βρω τελικά τον ιδανικό μου σύντροφο»). Όπως έγραψε και ο αμερικανός συγγραφέας Tom Robbins (1936-): «Σπαταλούν το χρόνο τους ψάχνοντας το τέλειο υποκείμενο του έρωτα αντί να χτίζουν τον τέλειο έρωτα».
Αρχίστε να ‘χτίζεται’ τον τρόπο που θέλετε να αγαπήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους, να ερωτευτείτε και να σας ερωτευτούν! Με την πίστη ότι μπορεί  η κάθε μέρα σας να είναι  γεμάτη από αγάπη και έρωτα προς τον εαυτό σας, τις σχέσεις σας και τη ΖΩΗ μπορούν να γίνουν πολλά μικρά προσωπικά ‘θαύματα’!

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Χρόνια Πολλά σε αυτούς που με τον έρωτα και την αγάπη τους πολεμούν την ‘ασχήμια’!  

Κατερίνα Κ. Μιχαηλίδου
Σύμβουλος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ατόμων, Οικογενειών, Ομάδων
Μέλος της E.F.T.Α., ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ., E.A.C.-Ε.Ε.Σ., A.G.P.A.
Δέχεται Χαλκίδα και Αθήνα
Αβάντων 19, 34100
Τηλ: 22210 29386 / 24900