Το 11ο Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 21 Ιουλίου 2019 στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» στη Σκύρο. Το σεμινάριο δεν απευθύνεται σε αρχάριους δεδομένου ότι για την παρακολούθηση του απαιτείται τουλάχιστον βασική γνώση μπουζουκιού, τζουρά, μπαγλαμά ή κιθάρας.

Το ημερήσιο πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνει τα εξής: Από Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και Παρασκευή 19 Ιουλίου τετράωρα μαθήματα από τις 10:00 έως τις 14:00. Κατά την διάρκεια των φετινών μαθημάτων οι συμμετέχοντες/σες θα διδαχθούν τραγούδια των Κώστα Καπλάνη, Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μπάτη, Γιοβάν Τσαούς, Ανέστη Δελιά, Απόστολου Χατζηχρήστου, Γιάννη Τατασόπουλου, Σπύρου Περιστέρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Τόλη Χάρμα, Μανώλη Χιώτη και Γιάννη Παπαϊωάννου.

Η τελική επιλογή των κομματιών θα αποσταλεί στους συμμετέχοντες/σες λίγο καιρό πριν το σεμινάριο.
Λαμβάνοντας υπόψη πως τα καθημερινά τετράωρα μαθήματα (10 π.μ-2 μ.μ.) από Δευτέρα έως και Παρασκευή είναι ομαδικά και όχι ατομικά, τα τραγούδια που έχουν επιλεχθεί είναι για όλα τα επίπεδα των μαθητών. Θα γίνει αναφορά και ανάλυση του δρόμου και του ρυθμού για κάθε τραγούδι ή ορχηστρικό το οποίο θα διδαχθεί.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου από τις 10:00 έως 12:00 θα γίνει η γενική πρόβα για την βραδινή συναυλία και θα συμμετέχουν όσοι μαθητές του σεμιναρίου το επιθυμούν. Κατά την βραδινή εξάσκηση με τα όργανα στις ταβέρνες του νησιού το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει τραγούδια από το 1930 μέχρι 1955 των παραπάνω συνθετών κ.α

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Συνάντηση γνωριμίας: την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019 και ώρα 21:00 στο αίθριο του Μουσείου Φαλτάιτς, θα γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με κέρασμα κρασί και μεζέδες τοπικούς μία προσφορά του Δήμου Σκύρου.
Βραδιές με ρεμπέτικη μουσική στις γραφικές ταβέρνες του νησιού με τους συμμετέχοντες και φίλους.

Ανοιχτές στο κοινό ομιλίες για το ρεμπέτικο με ταυτόχρονη μετάφραση Ελληνικά-Αγγλικά:

Τρίτη 16/7 με θέμα «Κώστας Καπλάνης 1921-1997 από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας στην Καλιφόρνια της Αμερικής» Ομιλητής Γιώργος Μακρής και Παρασκευή 19/7 με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη του ρεμπέτικου. Ιστορία και πρόσωπα, στέκια και τραγούδια» Ομιλήτρια Όλγα Παπαδοπούλου.

Παρασκευή 19/7 μετά την ομιλία, μουσικά δρώμενα με ρεμπέτικη μουσική στα γραφικά δρομάκια του χωριού.

Ρεμπέτικη συναυλία στις 20/7/2019 στο θέατρο Φαλτάιτς.

Διαμονή-Μετακινήσεις: Το νησί συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ακτοπλοϊκώς, η Σκύρος συνδέεται με την Κύμη με καθημερινά δρομολόγια με το F/B ΑΧΙΛΛΕΑΣ. Η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία παρέχει 50% έκπτωση στα εισιτήρια για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο. Επί πλέον υπάρχουν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τα οποία συνδέουν το νησί με τις Βόρειες Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) δημιουργώντας μοναδική ευκαιρία εύκολης και οικονομικής επίσκεψης στα νησιά του μοναδικού θαλάσσιου πάρκου Βορείων Σποράδων.

Πληροφορίες: www.Skyrostravel.com & www.skyros.gr

Η Κύμη συνδέεται με την Αθήνα με καθημερινά τακτικά δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων μέχρι την παραλία της Κύμης με ανταπόκριση με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, σταθμός λεωφορείων Λιοσίων 260, ΚΤΕΛ Ευβοίας, Αθήνα: 2108322997. Οι διοργανωτές του σεμιναρίου προτείνουν στους συμμετέχοντες ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας και χαμηλών τιμών, αλλά η τελική απόφαση εξαρτάται από τους συμμετέχοντες που είναι υπεύθυνοι για την απευθείας συνεννόηση με τις τουριστικές μονάδες.