Πραγματοποιήθηκε από το Τοπικό Τμήμα Αλιβερίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών με μεγάλη επιτυχία η προγραμματισμένη για το Σάββατο 19 Οκτ. 2013 εκδήλωση- διάλεξη με θέμα: «Τα αρχαία ναυάγια, η ναυσιπλοΐα και η θαλάσσια εμπορική διακίνηση στο Νότιο Ευβοϊκό».

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Αλιβερίου, τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΣ παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τον καταδυόμενο αρχαιολόγο- Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Κουτσουφλάκη να παρουσιάζει τα πολύ ενδιαφέροντα αρχαία ναυάγια του Νότιου Ευβοϊκού και τα αξιόλογα ευρήματα που ανέσυραν οι δύτες.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Οι υποβρύχιες έρευνες που ξεκίνησαν το 2006 στο Νότιο Ευβοϊκό και κράτησαν οχτώ ολόκληρα χρόνια υπό την διεύθυνση του κεντρικού εισηγητή της εκδήλωσης αποκάλυψαν 26 άγνωστα μέχρι πρότινος αρχαία ναυάγια,ενώ συγχρόνως  πιστοποίησαν πλέον ότι ο Ευβοϊκός αποτελούσε για τρείς και πλέον χιλιετίες μια δοκιμασμένη αβλαβή θαλάσσια οδό που ένωνε το βόρειο και το νότιο Αιγαίο δίνοντας συγχρόνως την δυνατότητα εμπορικής προσέγγισης με ακμάζουσες πόλεις όπως η Αθήνα, η Ερέτρια και η Χαλκίδα.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Αιγιλεία, Ναυάγιο 6» όπου οι θεατές παρακολούθησαν  την συναρπαστική διαδικασία καταγραφής και διερεύνησης αρχαίων ναυαγίων.

Αξιόλογη ήταν η εισήγηση της τοπογράφου μηχανικού και   επιστημονικής συνεργάτιδας του κ. Κουτσουφλάκη, κ. Ελένης Διαμαντή η οποία κατάγεται από το Αλιβέρι και συμμετέχει στις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες του Νότιου Ευβοϊκού ως υπεύθυνη για την τοπογραφική τεκμηρίωση των ναυαγίων.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Γ. ΤΖΑΝΗΣ

Ο Γραμματέας

Θ. ΓΚΕΚΑΣ