Ιδιαίτερη μορφή έχει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών του Δήμου Χαλκιδέων, αφού είναι αφιερωμένο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, Νίκο Σκαλκώτα και στα 60 χρόνια απο το θάνατό του.

Η διάρκεια του φεστιβάλ είναι από την Παρασκευή 4, έως και Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009, με ώρα έναρξης των εκδηλώσεων  21.00, στον Πεζόδρομο του Κόκκινου Σπιτιού και είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

2ο  ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ
Στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΕΥΡΙΠΕΙΑ 2009» πραγματοποιείται το Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών του Δήμου Χαλκιδέων. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλαρμονικών που είναι αφιερωμένο στο έργο του Μουσικοσυνθέτη, Ν. Σκαλκώτα και στα 60 χρόνια από το θάνατο του έχει ως εξής:     

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

1η ΗΜΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/9
Στις 19.00 μ.μ. θα παρελάσουν οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες:  Κύπρου –  Καρδίτσας – Ιωαννίνων – Λαγκαδά Θεσ/νίκης – Λευκάδας και Χαλκίδας.

Στις 21.00 μ.μ. Συναυλία με τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες:
Ζακύνθου – Λειβαδιάς – Τουρκίας – Βουλγαρίας  και Ασωπού Λακωνίας.

2η ΗΜΕΡΑ – ΣΑΒΒΑΤΟ  5/9
Στις 11.00 π.μ. θα παρελάσουν οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες:
Τουρκίας –Ασωπού Λακωνίας – Καρδίτσας – Ζακύνθου – Βουλγαρίας και Λαγκαδά Θεσ/νίκης.

Στις 21.00 μ.μ. Συναυλία με τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες       Ιωαννίνων – Κύπρου –   Λευκάδας – Λαμίας  και Π. Φαλήρου. 

3η ΗΜΕΡΑ – ΚΥΡΙΑΚΗ   6/9
Στις 11.00 π.μ. θα παρελάσουν οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες:
Ασωπού Λακωνίας – Ζακύνθου – Ιωαννίνων – Λευκάδας – Κύπρου – Βουλγαρίας   και Τουρκίας.

Στις 21.00 μ.μ. Συναυλία με τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες:
Καρδίτσας – Ναυπλίου –  Χαϊδαρίου – Λαγκαδά Θεσ/νίκης και Χαλκίδας.

Στοιχεία Φεστιβάλ

Ιδιαίτετα ικανοποιημένη δηλώνει η υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου Χαλκιδέων, Λίλιαν Ζλακώνη, για το γεγονός, ότι γίνεται πραγματικότητα για δεύτερη φορά μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, που απαιτεί και κόπο και χρήμα. Το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών είχε πραγματοποιηθεί πριν δύο χρόνια και είχε αγκαλιαστεί απο τους Χαλκιδέους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης, που είχαν έρθει αποκλειστικά για το πολιτιστικό γεγονός. Φέτος ο Δήμος Χαλκιδέων θα έχει την τύχη να φιλοξενήσει 14 Φιλαρμονικές απο Ελλάδα και εξωτερικό, με αναγνωρισμένο έργο και πολλές συμμετοχές σε άλλα μουσικά γεγονότα. Η προσέλευση στη Χαλκίδα θα είναι μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί θα έρθουν για το μουσικό γεγονός. Όπως τόνισε η κ.Ζλακώνη οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα ευρύ ρεπερτόριο μουσικής απο κάθε Φιλρμονική, ενώ η ΦΟΧ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Πέτρου Πρόκου θα συμπεριλάβει και έργο του Νίκου Σκαλκώτα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι άμεση ήταν η ανταπόκριση  Υπουργείων, για χορηγία στο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών του Δήμου Χαλκιδέων. Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Υπουργός, Κώστας Μαρκόπουλος ενέκριναν την οικονομική αρωγή στο μεγάλο μουσικό γεγονός της Χαλκίδας, ενώ εξίσου σημαντική και η χορηγία απο τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών. Και βέβαια δεν λείπουν ότι αυτή τη φορά οι ιδιώτες, που βοηθούν στις πολιτιστικές δράσεις της Χαλκίδας, καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς.