Αφιερωμένο στον Χαλκιδέο μουσικοσυνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, για τα 60 χρόνια από το θάνατό του, είναι το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων για 4,5 και 6 Σεπτεμβρίου 2009.

Η Χαλκίδα (οι άνθρωποι που ενίοτε τη διοικούν…) επιτέλους «ξυπνάει» πολιτιστικά και αρχίζει να τιμά και να εξυμνεί το έργο σπουδαίων ανθρώπων, παιδιά της, που το μέγεθος της προσωπικότητάς τους και ο τρόπος που υπηρέτησαν την τέχνη, έκαναν γνωστή την πόλη μας σε κάθε άκρη της γης. Η ιστορία της Χαλκίδας και η πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλάει μέσα της αυτή η πόλη, δυστυχώς έμειναν ανεκμετάλλευτα και κλεισμένα στο σεντούκι του χρόνου.
Ωστόσο, δειλά δειλά ένα ουράνιο τόξο μουσικής, εικόνας, δράσης έχει αρχίσει και πάλι να σχηματίζεται πάνω από τα νερά του Ευρίπου, δίνοντας ελπίδα, ότι δεν πήγαν χαμένα τα έργα των Χαλκιδέων, που κατά το παρελθόν τόσο τον Ευβοϊκό όσο και την πόλη ύμνησαν μέσα από την τέχνη τους.
Οι Χαλκιδέοι διψούν για πολιτισμό και αποδεικνύεται από τον τρόπο που αγκαλιάζουν τις εκάστοτε εκδηλώσεις του Δήμου, αλλά και από τη λειτουργία πολλών πολιτιστικών συλλόγων και τη δράση τους.
Από τα σημαντικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού, επιτρέψτε μας να θεωρούμε, το αφιέρωμα στον μεγάλο Χαλκιδέο Μουσικοσυνθέτη, που μάγεψε με το βιολί και τις μελωδίες του όλο τον κόσμο και αναγνωρίστηκε διεθνώς για το έργο και την προσφορά του στη μουσική.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Ο Δήμος Χαλκιδέων φέτος διοργανώνει το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Νίκο Σκαλκώτα για τα 60 χρόνια από το θάνατό του.
Άλλωστε δε δύναται να έχουν γραφτεί βιβλία για τον Χαλκιδέο συνθέτη, άλλοι Δήμοι της χώρας να έχουν ήδη πραγματοποιήσει εκδηλώσεις τιμής στον μουσικοσυνθέτη και η γενέτειρα του, να παρακολουθεί ως θεατής.
Μακάρι, η υλοποίηση του τριήμερου φεστιβάλ και η προβολή που θα του δοθεί να αποτελέσουν και την απαρχή για τη δημιουργία ενός Μουσείου – Νίκου Σκαλκώτα – στο Δήμο Χαλκιδέων, όπου εκεί θα διεκδικήσουν οι τοπικές αρχές το βιολί και προσωπικά του αντικείμενα, που σήμερα εκτίθενται εκτός ορίων Χαλκίδας… Εξάλλου χώροι κατάλληλοι υπάρχουν στην πόλη!
Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε, έστω το Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδας, που φέρει το όνομα του Νίκου Σκαλκώτα και κατά κοινή ομολογία κάνει σημαντική δουλειά και παρουσιάζει εξαιρετικές δουλειές με τους μουσικούς του και τον μαέστρο, Πάνο Στέλιο. Άλλωστε και το φετινό καλοκαίρι οι Χαλκιδέοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν άλλη μια συναυλία τους, που θα είναι αφιερωμένη στο έργο του Νίκου Σκαλκώτα (8 Ιουλίου). Εν τω μεταξύ θα ακολουθήσει συναυλία με την Μίνα Χάνου στο Κάστρο Κανήθου (12 Ιουλίου), ενώ θα πραγματοποιηθεί και διάλεξη στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου για το έργο του Μουσικοσυνθέτη.

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών – Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα
Ο Δήμος Χαλκιδέων διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, που το 2007 είχε μαγέψει το κοινό της πόλης και είχε σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία. Φέτος προγραμματίζεται για το τριήμερο 4,5 και 6 Σεπτεμβρίου, στον προαύλιο χώρο του Κόκκινου Σπιτιού, με τη συμμετοχή 14 περίπου φιλαρμονικών από Ελλάδα και εξωτερικό (εκκρεμούν ορισμένες συμμετοχές, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα).
Ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Χαλκίδας, Πέτρος Ν.Πρόκος, η βοήθεια του οποίου στη διοργάνωση του Φεστιβάλ είναι πολύτιμη, όπως δήλωσε στο eviaportal «ετοιμάζεται κάτι πολύ δυνατό, που θα ενθουσιάσει τους Χαλκιδέους και όσους επισκέπτες βρεθούν εκείνες της ημέρες στην πόλη μας». Άλλωστε, πάντα η συμμετοχή της ΦΟΧ σε εκδηλώσεις, αποτελεί εγγύηση για το ποιοτικό αποτέλεσμα.
Η διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών του Δήμου Χαλκιδεών – Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες προς διευθέτηση. Εξάλλου πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, που την προηγουμένη φορά συγκέντρωσε πάνω από 3000 κόσμο και συμμετείχαν άνω των 400 ατόμων. «Θεωρείται θετικό, ότι είναι πολλές οι Φιλαρμονικές που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής, πριν καν ανακοινωθεί η διοργάνωση», τόνισε η υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου Χαλκιδέων, Λίλιαν Ζλακώνη. Και συμπλήρωσε «Για την παρούσα Δημοτική Αρχή αποτελεί προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Χαλκίδας, που είναι συνδεδεμένη με καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Σκαλκώτας. Είχαμε από καιρό στα σχέδια την πραγματοποίηση ενός αφιερώματος στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και θεωρούμε, ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στην παρούσα φάση για να τιμήσουμε την μνήμη του, είναι να αφιερώσουμε στον Ν.Σκαλκώτα το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών του Δήμου Χαλκιδέων, γεγονός που μόλις γνωστοποιήσαμε έτυχε της αποδοχής όλων των μουσικόφιλων. Στόχος μας παραμένει βέβαια, η δημιουργία μουσείου Ν.Σκαλκώτα, καθώς και η υλοποίηση εκδηλώσεων τιμής και προς άλλους μεγάλους Χαλκιδέους καλλιτέχνες, που το έργο τους παραμένει ζωντανό και πρέπει όλοι να αισθανόμαστε υπερήφανοι που γεννήθηκαν σ’αυτή την πόλη».

Έργο του Νίκου Σκαλκώτα
Σ’ ότι αφορά το έργο του Νίκου Σκαλκώτα να σημειωθεί, ότι έχει γράψει: έργα για σόλο πιάνο και δύο πιάνα, κονσέρτα για πιάνο και δύο πιάνα, έργα για βιολί και πιάνο, έργα για βιολοντσέλο και πιάνο, μουσική δωματίου με πιάνο, κονσέρτα συνοδεία πιάνου, αναγωγές από ορχήστρα για πιάνο, τραγούδι με πιάνο, χορωδία με πιάνο, διάφορα σόλο όργανα, μουσική δωματίου χωρίς πιάνο, ορχηστρικά έργα, ορχήστρα-φωνές, χορωδία α΄καπέλλα, φωνές με άλλα όργανα.
Όπως έχει γραφτεί για το έργο του: «Δεν είναι μόνο η χρήση δημοτικών στοιχείων, κατά αναγνωρίσιμο τρόπο, που στηρίζει την ελληνικότητα του Νίκου Σκαλκώτα. Είναι μια πιο γενικευμένη, διάχυτη «ροή», μέσα σ’ όλο του το έργο, ιδίως το ατονικό (δωδεκάφθογγο ή μη δωδεκάφθογγο), όσο κι αν τούτο μοιάζει παράξενο, που τον συνδέει με στοιχεία του Νότου της Ευρώπης, της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Ελλάδας φυσικά, και ακόμη της Εγγύς και Μέσης Ανατολής… Τα στοιχεία τούτα είναι, πρώτιστα, μια ολόθερμη, διαχυτική σχεδόν αγάπη για τον ήχο αυτόν καθ’ εαυτόν, καλώντας τον ακροατή και τον μελετητή του έργου του ν’ απολαύσει, ελεύθερα, άνετα κι αισθησιακά, την ομορφιά και την πληρότητα του ηχητικού φαινομένου. Είναι ακόμη η ευφωνία των ηχητικών συνδυασμών (π.χ. συγχορδιών). Και τα δύο αυτά στοιχεία ενέχουν μια προσέγγιση περιβαλλοντική στον γύρω μας φυσικό κόσμο, ζωικό, φυτικό, υδρολογικό, ανεμολογικό, μετεωρολογικό κ.ά. Παρέχουν δηλαδή μιαν υλική υπόσταση στο ηχητικό φαινόμενο, στο άλλο άκρο από την αφηρημένη προσέγγιση του Βορρά, όπως τόνισαν πολλές ξένες κριτικές: «Αγάπη του Νότου που τραγουδά, σ’ αντίθεση με την αφαίρεση του Βορρά», έγραψαν. Και ναι μεν κι η «αφηρημένη» πλευρά συνυπάρχει στο έργο του Σκαλκώτα (π.χ. «μαθηματικοποίηση» προς πολλές κατευθύνσεις, τόσο βασική, ή χρήση πολυσύνθετων μορφικών σχημάτων, κ.λπ.), αλλά ποτέ δεν ξεχνιέται η υλική, αισθησιακή υπόσταση των ηχητικών στοιχείων, πάνω στα οποία στηρίζεται κι η μαγεία του».

Σχετική Βιβλιογραφία για τον Νίκο Σκαλκώτα
• Γιώργος Χατζηνίκος, Νίκος Σκαλκώτας: Μια ανανέωση στην προσέγγιση της μουσικής σκέψης και ερμηνείας, Αθήνα: Νεφέλη, 2006
• Γιώργος Ζερβός, Ο Νίκος Σκαλκώτας και η ευρωπαϊκή παράδοση των αρχών του 20ου αιώνα, Αθήνα: Παπαγρηγορίου-Νάκας, 2001.
• Χάρης Βρόντος, Για τον Νίκο Σκαλκώτα, Αθήνα: Νεφέλη, 1999.

Σχετικά CDs με το έργο του Ν.Σκαλκώτα
4 ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΟΥ Ν. ΣΚΑΛΚΩΤΑ,ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

NIKOS SKALKOTTAS 1904-1949

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ

36 GREEK DANCES FOR ORCHESTRA GREEK CLASSICAL COMPOSERS

Εκδηλώσεις αφιερώματα στον Ν.Σκαλκώτα
Εν τω μεταξύ με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατό του Νίκου Σκαλκώτα, παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη η έκδοση «Νίκος Σκαλκώτας. Ένας Έλληνας ευρωπαίος». «Δεν τη θέλαμε αυτή την ασκητική μορφή του Νίκου Σκαλκώτα, να έρχεται τώρα «βρικολακιασμένη» και να στοιχειώνει τις μέρες μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, για τον σημαντικό Έλληνα μουσουργό, ο Χάρης Βρόντος, συνθέτης και επιμελητής της έκδοσης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη ζωντανή ερμηνεία του «τρίο εγχόρδων» του Ν. Σκαλκώτα.
Στην έκδοση, η οποία ολοκληρώθηκε με αποκλειστική χρηματοδότηση του Μουσείου, ο αναγνώστης μπορεί να βρει, μεταξύ άλλων, σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή του Ν. Σκαλκώτα, τις σπουδές του στο Βερολίνο, την επιστροφή του στην Ελλάδα, αναλύσεις του «πολυεπίπεδου» έργου του, καθώς επίσης και την εικόνα του όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τον τρόπο που ο μουσουργός αντιμετωπίστηκε από τον Τύπο της εποχής. Επιπλέον, στην έκδοση, εκτός από φωτογραφίες, πίνακες και σχέδια, περιλαμβάνονται και παρτιτούρες έργων του.

Για τις δυσχερείς συνθήκες της εποχής, στις οποίες δημιούργησε ο Ν. Σκαλκώτας, αλλά και το «μοναχικό δρόμο» που ακολούθησε και την «αδιαφορία» που γνώρισε από τους συγχρόνους και τους μεταγενέστερούς του, έκανε λόγο ο συνθέτης και επιμελητής της έκδοσης, Χάρης Βρόντος. Για «κορυφαία προσωπικότητα της παγκόσμιας μουσικής» έκανε λόγο ο λέκτορας του παν/μίου Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης, και τόνισε ότι ο Ν. Σκαλκώτας «πολέμησε τον ακαδημαϊσμό στην τέχνη με νύχια και με δόντια».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ορχήστρας, Δημήτρης Αγραφιώτης, «μοιράστηκε» με το ακροατήριο, προσωπικές εμπειρίες που είχε αποκομίσει από τον Ν. Σκαλκώτα, όπως εκείνη, όταν το 1949, στην Αθήνα, πρωτοάκουσε και είδε επί σκηνής τον «σεμνό» καλλιτέχνη.