Εγκρίθηκε η διεξαγωγή του 4ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα. Δεν έλειψαν οι αντιρρήσεις στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, λόγω του κόστους της όλης διοργάνωσης, που ανέρχεται στο ποσό των 150.000 ευρώ σε εποχή κρίσης… Ωστόσο όλοι συμφώνησαν πως πρόκεται για ένα σπουδαίο γεγονός για την πόλη μας.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας στην τελευταία συνεδρίαση το ενέκρινε τη διεξαγωγή του 4ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα. Ωστόσο δεν έλειψαν οι αντιρρήσεις, με πιο έντονες αυτές της κ.Ουρανίας Παπανδρέου, που βρήκε προκλητικό το ποσό των 150.000 ευρώ για την όλη διοργάνωση, όταν διανύουμε περίοδο ελληνικής οικονομικής κρίσης.Παρατηρήσεις εκφράστηκαν και απο άλλους Νομαρχιακούς Συμβούλους, οι οποίοι βέβαια επεσήμαναν τη σπουδαιότητα του γεγονότος για την πόλη μας και την επιτυχία που γνώρισε τα προηγούμενα 3 χρόνια, αλλά ζήτησαν να επαναξεταστεί ο προϋπολογισμός και αν είναι δυνατόν, με περικοπές, να μειωθεί.

Σ’ ότι αφορά τη διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που φιλοξενεί η Χαλκίδα ισχύουν τα παρακάτω:

Από Τρίτη 5 έως και Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 θα διεξαχθεί στη Χαλκίδα, υπό την αιγίδα της Ν.Α. Εύβοιας, το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει και πάλι τόπος ουσιαστικής συνάντησης των Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ τόσο μεταξύ τους όσο και με το κοινό, καθώς και μια γιορτή με έντονη πολιτιστική και κοινωνική βαρύτητα.
Το Φεστιβάλ βασιζόμενο σε εγχώριες παραγωγές και μόνο, προωθεί τις ελληνικές ανεξάρτητες δημιουργίες, ενώ επιβραβεύοντας τις καινούργιες – φρέσκες ιδέες φιλοδοξεί να συμβάλλει με τη σειρά του στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.
Λόγο του μεγάλου αριθμού συμμετοχής και των αφιερωμάτων έχει διαπιστωθεί ότι δεν αρκούν οι πέντε μέρες και για αυτό φέτος το φεστιβάλ θα διαρκέσει έξι μέρες.
Χώρος του Φεστιβάλ
Οι ταινίες θα προβάλλονται στο θέατρο Παπαδημητρίου και θα επαναλαμβάνονται στο αμφιθέατρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Νομαρχιακού Μεγάρου.
Αφιερώματα
Στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ θα γίνουν: Αφιερώματα σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Παράλληλες εκδηλώσεις – εκθέσεις, συζητήσεις των δημιουργών με το κοινό.
Κριτική Επιτροπή
Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από ανθρώπους του κινηματογράφου, είναι πενταμελής και ορίζεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή.
Βραβεία
Θα απονεμηθούν 11 βραβεία:
1ο Καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους
2ο Καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους
3ο Καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους
1ο Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους
2ο Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους
3ο Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Βραβείο Φωτογραφίας
Βραβείο Μοντάζ
Βραβείο Μουσικής
Βραβείο Ήχου

Γραμματεία Φεστιβάλ
Για τις ανάγκες του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει γραμματεία και γραφείο τύπου με την ευθύνη του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Φιλοξενία Προσκεκλημένων
Θα φιλοξενηθούν η Κριτική Επιτροπή και οι δημιουργοί κατά την ημέρα προβολής της ταινίας τους.
Το Φεστιβάλ έχει την υποστήριξη όλων των κεντρικών φορέων του κινηματογράφου, καθώς και των φορέων της πόλης και του νομού:
Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Δίκτυο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών, Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, Ταινιοθήκης της Ελλάδας, Ένωση Σεναριογράφων, ΕΡΤ, Κανάλι Βουλής των Ελλήνων, Δήμος Χαλκιδέων, ΤΕΔΚΕ, κλπ.
Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής προτείνεται και πάλι ο σκηνοθέτης Σταύρος Ιωάννου, ο οποίος θα έχει και την όλη ευθύνη της οργάνωσης του Φεστιβάλ.

Το κόστος του Φεστιβάλ ανέρχεται στο ποσό των 150.000 ευρώ με τον ΦΠΑ.
Ως αμοιβή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ορίζεται το ποσό των 30.000 ευρώ
. Καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η παρακολούθηση του όλου προγράμματος του Φεστιβάλ, η ενημέρωση της ιστοσελίδας, η διαμόρφωση του κανονισμού, οι επαφές με τους φορείς του κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ, η διοργάνωση συνεντεύξεων τύπου, η παραγγελία και παραλαβή του διαφημιστικού υλικού – αφίσες, πανό, κατάλογος ταινιών, προγράμματος, προσκλήσεων – ο συντονισμός των χειριστών προβολών και των παρουσιαστών, η εποπτεία των αιθουσών προβολής των ταινιών, η διαμόρφωση των χώρων του θεάτρου, επιμέλεια τελετών έναρξης και λήξης, η επίβλεψη των βραβείων και των αγαλματιδίων, η υποστήριξη αφιερωμάτων σε Έλληνες ντοκιμαντερίστες, η διοργάνωση ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, που θα προβληθεί εκτός διαγωνιστικού μέρους, η κατασκευή μοντάζ, σημάτων μονοπλάνο, κλπ.

Κόστος γραμματείας Φεστιβάλ – χειριστές, παρουσιαστές, τεχνικό προσωπικό 40.000 ευρώ με τον ΦΠΑ.
Περιλαμβάνονται οι αμοιβές των χειριστών των μηχανημάτων προβολών, των παρουσιαστών, του τεχνικού προσωπικού, τηλέφωνα, κούριερ, αγορές μικρών μηχανημάτων υποστήριξης, ενοικίαση μηχανημάτων ελέγχου προβολής και μεταγραφών, γραφική ύλη, εκτυπώσεις, αντίγραφα, πλαστικοποιήσεις, έλεγχος ταινιών – μεταγραφές. Προτείνεται να γίνει απευθείας ανάθεση στην Εταιρεία FILMODE.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα καλύψει και τα παρακάτω έξοδα κόστους 80.000 ευρώ:
Ανανέωση μουσικού σήματος φεστιβάλ, ενοικίαση και εγκαταστάσεις προβολικού, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σπότ, ηχητικά, φωτισμός, τηλεοπτικά, βραβεία, αγαλματίδια, φωτογραφήσεις, έκδοση καταλόγου ταινιών και προγράμματος, προσκλήσεις, αφίσες, τσάντες, μπλουζάκια, σηματάκια, καπέλα, πανό, μπάνερς, ενοικίαση θεάτρου, καθαριότητα, διαμονή – διατροφή δημιουργών, κριτικής και καλλιτεχνικής επιτροπής κλπ.

Η πληρωμή του καλλιτεχνικού διευθυντή θα γίνει σε τρείς δόσεις: 35% με την έγκριση του Φεστιβάλ, 35% ένα μήνα πριν την έναρξη του Φεστιβάλ και 30% με την κατάθεση του φακέλου με τον πλήρη απολογισμό του Φεστιβάλ.
Με τον ίδιο τρόπο θα γίνει η πληρωμή και της γραμματείας του Φεστιβάλ.