Ο Δήμαρχος Κονιστρών, Δημήτρης Παπαναστασίου διαμαρτύρεται σε σχετική ανακοίνωσή του για όσα εξαγγέλθηκαν για την Εύβοια στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.

Την Τρίτη 26 Μαΐου εξαγγέλθηκε το Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Χαλκίδα από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αθανάσιο Μπούρα. Όπως ανακοινώθηκε, στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί 13 έργα του Νομού Ευβοίας, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ. €. Τα έργα αυτά φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

 ΕΡΓΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

1 Παράκαμψη Λουτρών Αιδηψού 7,0 εκατ. € 

2 Αποκατάσταση οδού Ιστιαίας-Βουτα 2, 5 εκατ. € 

3 Λιμάνι Καρύστου 2, 0 εκατ. € 

4 Λιμάνι Μαρμαρίου 6,5 εκατ. € 

5 Λιμάνι Μαντουδίου 5,5 εκατ. € 

6 Οδός Αγδίνες-Παπάδες 2,0 εκατ. € 

7 Αλιευτικό καταφύγιο Αγ. Γεωργίου Λιχάδας 2,0 εκατ. € 

8 Κόμβος Δροσιάς 1,5 εκατ. € 

9 Βελτίωση οδού Γιάλτρων-Λιχάδας 4,0 εκατ. € 

10 Βελτίωση οδού Αγ.Νικόλαος-Γιάλτρα 4,0 εκατ. € 

11 Διασταύρωση Μαρμαρίου-Μαρμάρι 2,0 εκατ. € 

12 Οδός Πλατάνα-Παραλία Κύμης 3,0 εκατ. € 

13 Βελτίωση οδοποιίας πρ. επαρχίας Καρυστίας 3, 5 εκατ. € 

   

Διαβάζοντας την λίστα των έργων που χρηματοδοτούνται, διαπιστώνουμε ότι:
1. Τα έργα που περιέχονται στο ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Εύβοιας, αναφέρονται σε συγκεκριμένους Δήμους και συγκεκριμένες περιοχές της Εύβοιας και αγνοείται η συντριπτική πλειοψηφία των ΟΤΑ του Νομού μας. Και έτσι εύκολα μπορεί να συμπεράνει κάθε πολίτης, ότι το Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα της Εύβοιας δημιουργήθηκε ύστερα από εισηγήσεις παραγόντων με στόχο την εξυπηρέτηση εκλογικών αναγκών.
2. Αντί να περιλαμβάνει έργα που λύνουν βασικά προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του Νομού και να είναι ευρύτερης αποδοχής, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι, περιέχει έργα μικρής πληθυσμιακής εμβέλειας που επιλύουν προβλήματα και εξυπηρετούν μικρές ομάδες πληθυσμού.
3. Αντί το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Ευβοίας να βάλει τις βάσεις για την επίλυση προβλημάτων που θα ταλανίσουν την πατρίδα μας και τον Νομό μας στο άμεσο μέλλον, όπως είναι η λειψυδρία, οι κλιματικές αλλαγές, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το ενεργειακό πρόβλημα, η ανεργία, η ερήμωση και η ερημοποίηση, αντίθετα περιλαμβάνει έργα που δεν προσφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή.
4. Οι κατασκευές δρόμων και λιμανιών, αν δεν συνοδεύονται από άλλες δράσεις, δεν οδηγούν σε ανάπτυξη, αντίθετα πολλές φορές υποβαθμίζουν μια περιοχή. Ο ισχυρισμός ότι, η βελτίωση οδών που συνδέουν μικρούς πληθυσμιακά οικισμούς ή η κατασκευή λιμανιών δημιουργεί αύξηση της τουριστικής κίνησης και κατ΄ επέκταση ανάπτυξη, είναι έωλος γιατί η αυξημένη τουριστική κίνηση, προϋποθέτει άλλου είδους υποδομές για να δώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
5. Αγνοούν οι συντάκτες του προγράμματος τα συμπεράσματα Επιστημονικών Ημερίδων, όπως αυτή που έγινε πριν λίγο καιρό στους Δελφούς με θέμα την «έλλειψη νερού», όπου έγινε η διαπίστωση από ειδικούς επιστήμονες ότι στο 7ο Υδάτινο Διαμέρισμα (Ν. Φθιώτιδας, Ν. Φωκίδας, Ν. Βοιωτίας, Ν. Ευβοίας, μικρό τμήμα Ν. Αττικής) το συνολικό έλλειμμα σε νερό προσδιορίζεται σε 11,4% ετησίως.
6. Αγνοούν οι συντάκτες του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ότι η Εύβοια ήταν από τους Νομούς που κτυπήθηκαν από την πυρκαγιά του 2007 και υπάρχουν ΟΤΑ που επλήγησαν βαρύτατα από αυτήν, έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε περιβαντολλογικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, που οδηγεί στην ερήμωση των περιοχών και μέχρι σήμερα, κανένα έργο αποκατάστασης – παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας – δεν έχει γίνει από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ή το Κράτος.
7. Δυστυχώς για ακόμα μία φορά, δεν κατέστη δυνατόν να περιληφθεί στο πρόγραμμα αυτό και να χρηματοδοτηθεί, ένα έργο ευρύτερης αποδοχής, που θα λύσει ένα από τα βασικότερα προβλήματα της Κέντρο Ανατολικής Εύβοιας – αυτό της λειψυδρίας – όπως είναι το έργο «Φράγμα Μανικίων – Σέττας». Το έργο αυτό έχει καταντήσει «γιοφύρι της Άρτας» αφού σχεδιάσθηκε πριν από 60 χρόνια, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του πριν από μια δεκαετία (1999), έχει εκτελεσθεί το 70% του έργου και έχουν ήδη δαπανηθεί περίπου 12 εκ. €, έχει καταστραφεί τμήμα του περιβάλλοντος και η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.
Για όλα τα παραπάνω  – και πολλά ακόμη – εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία τόσο τη δική μας, όσο και των συνδημοτών μας, γιατί για ακόμη μια φορά αγνοήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Εύβοιας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η συμπεριφορά των συντακτών του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος του Ν. Ευβοίας μοιάζει σαν υλοποίηση μιας «αόρατης εντολής»: Αυτοί δεν είναι δικοί μας, ξεχάστε τους.