Ο πρώην βουλευτής και Υφυπουργός Συμεών Κεδίκογλου καταθέτει την δική του άποψη για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του κ. Κεδίκογλου:

Ας το ξεκαθαρίσουμε: δε χαρίζουμε την οικολογική ευαισθησία σε κανέναν. Προσωπικά θεωρώ πως το θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής είναι από τα πλέον μείζονα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Όλα όμως έχουν ένα όριο, πέραν του οποίου ακόμη και κάτι αρχικά θετικό γίνεται καταστροφικό. Δεν είναι τυχαία η έννοια της «φέρουσας ικανότητας» και το ποσοστό γης που μπορεί να παραχωρηθεί για ΑΠΕ από προηγούμενη νομοθεσία. Πχ 8% και 4% κάλυψη για την Καρυστία που σήμερα καταπατούνται. Η Εύβοια ήδη δίνει το 43% της συνολικής αιολικής ενέργειας της χώρας. (Κάτι που δεν της δίνει όμως ηλεκτρική επάρκεια όπως είδαμε στην πρόσφατη περιπέτεια της Μήδειας). Το δε ανταποδοτικό τέλος μικρό δίνεται -όταν δοθεί- με καθυστέρηση ετών. Με πρόσφατη απόφαση η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε την εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων (4 σε βορειοκεντρική και 4 σε νότια Εύβοια), συνολικής ισχύος 470,4 MW. Στέλεχος μεγάλης εταιρίας εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας μου έλεγε πόσο κυνικά οι εταιρείες αποφασίζουν πού και πόσα πάρκα θέλουν να εγκαταστήσουν και πως η πολιτεία έρχεται κατόπιν να τα νομιμοποιήσει!

Το σχέδιο είναι από καιρό στις ράγες, το λέγαμε και πέρυσι που εν μέσω πανδημίας ψηφίστηκε ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος που ουσιαστικά στερεί από την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες τρόπους αντίδρασης. Ας μην προτάσσουν τις οικολογικές ευαισθησίες, για τις εταιρίες αυτό που μέτρα είναι το κέρδος. Αυτό άλλωστε κάνει την Εύβοια εκλεκτή λόγω της γειτνίασης με την Αθήνα και συνεπώς του χαμηλού κόστους επένδυσης σε σχέση με ακατοίκητες περιοχές ή θαλάσσια πάρκα όπως σε χώρες πχ σαν τη Δανία. Αλλά αλίμονο! δεν μπορούν να τοποθετούνται παντού χωρίς χωροταξία σε περιοχες natura απίστευτου κάλλους ή δίπλα σε αρχαία! Όλα στο βωμό του κέρδους; Υπάρχει άλλωστε έντονη η οσμή των οικονομικών συμφερόντων και υπόγειων συμφωνιών… Ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι ανεμογεννήτριες αρχίζουν να θεωρούνται ξεπερασμένες και χώρες σαν τη Γερμανία προωθούν τα φωτοβολταϊκά, κάπου έπρεπε να «σπρωχτούν» οι δικές τους κατασκευές-προϊόντα. Τα μειονεκτήματα αυτής της παραγωγής ενέργειας είναι γνωστά: τόνοι τσιμέντου, επίδραση σε χλωρίδα και πανίδα, καμία πρόβλεψη για την αντικατάσταση μετά το πέρας της εικοσαετίας που θα χάσκουν τα σκουριασμένα κουφάρια τους και μόνο συμπληρωματικός ρόλος στην παραγωγή ρεύματος καθώς ο άνεμος είναι απρόβλεπτος και τα δίκτυα απαιτούν σταθερότητα. Συμπερασματικά δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ είμαστε κατά της ασυδοσίας των ΑΠΕ!

Αυτό που δείχνει πόσο δύσκολος είναι ο αγώνας μας είναι το άρωμα διαπλοκής, που γράφτηκε επανειλημμένα στον τύπο χωρίς να διαψευστεί… προσέξτε: η προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), της υπεύθυνης δηλαδή για τις αδειοδοτήσεις κ.Γρουζή είναι σύζυγος του υπουργού επικρατείας κ.Γεραπετρίτη. Ο πατέρας της είναι αντιπρόεδρος μεγάλης εταιρίας που φυσικά αδειοδοτείται από τη ΡΑΕ και δραστηριοποιείται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια. Από το πράσινο ταμείο εγκρίθηκε πρόγραμμα 130.000 ευρώ με σκοπό την «κάμψη αντιδράσεων» των τοπικών κοινωνιών. Φορέας υλοποίησης είναι το ινστιτούτο EPLO και το forum «Συγκλίσεις» που ιδρύθηκε από την…Αλεξάνδρα Μητσοτάκη αδερφή του πρωθυπουργού!

Τα συμφέροντα λοιπόν είναι οργανωμένα και ισχυρά και δεν ιδρώνει το αυτί τους όπως καταλαβαίνετε με ανούσια εξώδικα και απλά ψηφίσματα δημοτικών συμβουλίων. Απαιτείται ισχυρή εξειδικευμένη νομική εκπροσώπηση που μπορεί να είναι κοινή από τους θιγόμενους δήμους μας. Όταν δίδονται πολλά χρήματα για άλλες εκδηλώσεις αξίζει να δοθεί κονδύλι γι αυτόν τον σκοπό! Το δρόμο προς το Συμβούλιο Επικρατείας μαθαίνω ακολουθούν κι άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Ήπειρος. Μπορούμε να συντονιστούμε μαζί τους. Χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας. Πιστεύω ακράδαντα στους συλλόγους και τη δύναμη των ενεργών πολιτών! Χαμένος είναι μόνο ο αγώνας που δε θα δοθεί!

Συμεών Κεδίκογλου

Ακολουθείστε μας στο Google News