Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Καρυστίας με την παρακάτω ανακοίνωσή του ενημερώνει για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Ν.Εύβοιας. Παράλληλα έστειλαν επιστολή στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας. Συγκεκριμένα:

Η ημερίδα για τη διαχείριση των Σκουπιδιών της Ν. Εύβοιας στα Στύρα (20/3/2010) ήταν αποκαλυπτική επειδή μας έδωσε την πλήρη εικόνα της κατάστασης, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας. Την ημερίδα οργάνωσε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμάτων Ν. Εύβοιας που έχει συσταθεί από το Φεβρουάριο του 2007 και αποτελείται από 9 Δήμους με Πρόεδρο τη Σοφία Μούτσου ( Στύρα), Αντιπρόεδρο τον Σπ. Πλατυμέση ( Κάρυστος) και Γραμματέα το Δήμαρχο Αυλωναρίου. Η ημερίδα ήταν η πρώτη που οργάνωνε ο Σύνδεσμος για την ενημέρωση του κοινού με προφανή καθυστέρηση.
 
Οι Δήμαρχοι – εκπρόσωποι του Συνδέσμου παραδέχτηκαν ότι έχουμε καθυστερήσει στην εξεύρεση λύσεων και ότι οι χωματερές έχουν κηρυχθεί πλέον παράνομες σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Νομάρχη. Τα σκουπίδια μας θα έπρεπε ήδη να πηγαίνουν σε ΧΥΤΥ ή τουλάχιστον ΧΥΤΑ που όμως δεν υπάρχει στη Ν. Εύβοια. Ο Σύνδεσμος ξόδεψε 600.000 Ευρώ για μελέτες που όμως δεν προχώρησαν σε υλοποίηση επειδή η τοποθεσίες που επιλέχτηκαν παρουσίασαν αξεπέραστα εμπόδια (π.χ ιδιοκτησιακό καθεστώς στη θέση Μάκου του Δήμου Στυραίων, αντιδράσεις πολιτών στα Μεσοχώρια κ.α). Τώρα λοιπόν πρέπει να προκηρυχθεί νέα μελέτη και να εξεταστούν περισσότερες θέσεις.
 
Ο Σύνδεσμος έχει υποχρέωση όχι μόνο να κατασκευάσει ένα ΧΥΤΥ αλλά και να εφαρμόσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών δηλ. τη μείωση του όγκου, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Ο ΧΥΤΥ δέχεται ό,τι απομένει μετά την ανακύκλωση ακολουθώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να λειτουργήσει ΧΥΤΥ χωρίς ανακύκλωση. Γι αυτό ο Σύνδεσμος κατέθεσε αίτηση συνεργασίας με την Ελλ. Εταιρεία Ανακύκλωσης για την εισαγωγή των μπλε κάδων, ωστόσο ο φορέας απάντησε το 2009 ότι δεν αναλαμβάνει τη Ν. Εύβοια. Ετσι η μόνη πρόοδος στον τομέα της ανακύκλωσης είναι κάποιες πρωτοβουλίες μεμονωμένων Δήμων (π.χ ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στους Δήμους Καρύστου και Στυραίων, πειραματική εφαρμογή 40 μπλε κάδων και κομποστοποίησης στο Δήμο Στυραίων χωρίς συμμετοχή σε επίσημο πρόγραμμα).
 
Στο σημείο που βρισκόμαστε χρειαζόμαστε ένα ΧΥΤΥ και ένα σύστημα ανακύκλωσης που θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από τους μπλε κάδους, όπως έχουν εφαρμόσει οι Δήμοι Ελευσίνας και Παιανίας. Ο ΧΥΤΥ όμως πέρα από τη κατασκευή του γεννά και άλλα προβλήματα όπως το κόστος απόθεσης ( ελέγχεται πόσο και τι μπαίνει και πληρώνεται με 30 Ευρώ ανά τόνο) και το κόστος μεταφοράς. Τα δύο αυτά κόστη θα οδηγήσουν τα δημοτικά τέλη στα ύψη, εάν δεν εφαρμοστεί απαραιτήτως η μείωση των σκουπιδιών ανά νοικοκυριό και η ανακύκλωση π.χ. ανάκτηση χαρτιού, γυαλιού, συσκευασιών, κομποστοποίηση οργανικών κλπ. Κι εδώ μπαίνει η ευθύνη κάθε νοικοκυριού να σταματήσει το ανεξέλεγκτο πέταγμα και να ξεκινήσει άμεσα την κομποστοποίηση. Το 47% του όγκου των σκουπιδιών, ανέφεραν οι ειδικοί επιστήμονες της ημερίδας, είναι οργανικά που κομποστοποιούνται σε ειδικούς κάδους και μετά ο Δήμος αναλαμβάνει τη μεταφορά τους σε ειδικό χώρο επεξεργασίας όπου θα γίνουν εδαφοβελτιωτικό λίπασμα.
 
Στην ημερίδα μίλησαν μελετητές και ειδικοί επιστήμονες και εξήγησαν πώς δουλεύει ένας ΧΥΤΥ και πώς γίνεται η επεξεργασία της κομποστοποίησης των οργανικών. Επίσης μίλησε ο τοπικός φορέας Μεσοχωριτών που αντιδρά στην κατασκευή ΧΥΤΥ σε απόσταση 1 χμ. από τους Ζάρακες και ζητά να ληφθούν υπόψη περισσότερες θέσεις με πολλαπλά επιστημονικά κριτήρια. Οι Σύλλογοι Περιβάλλοντος Αλιβερίου, Ν. Καρυστίας και Κύμης κατέθεσαν κοινή επιστολή τους στην οποία καλούν το Σύνδεσμο να δράσει άμεσα και προτίθενται να βοηθήσουν όπου χρειάζεται.
 
Συμπερασματικά, το έργο του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμάτων της Ν. Εύβοιας είναι να προχωρήσει το ΧΥΤΥ και την ολοκληρωμένη διαχείριση στους επόμενους μήνες. Η επιτυχία του όμως εξαρτάται και από όλους τους πολίτες που καλούνται να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση και να συμμετέχουν στη διαχείριση των δικών τους σκουπιδιών στην πηγή όπου παράγονται. 
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς:
κ. Πρόεδρο
Σύνδεσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας
Δημαρχείο Στυρών
Στύρα

Κ. Πρόεδρε
Mε την από 26/01/2010 επιστολή του, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου & Περιχώρων σας ενημέρωνε ότι η κατάσταση με τα σκουπίδια στη Νότια Εύβοια βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Επίσης σας πρότεινε την συνεργασία του και σας ζήτησε ενημέρωση για το θέμα.
Πέρασε όμως πολύς χρόνος και ως σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση στην πιο πάνω επιστολή του.
Εμείς κ. Πρόεδρε, οι τρείς Σύλλογοι Περιβαλλοντικής δράσης πού υπάρχουμε και λειτουργούμε στην Επαρχία Καρυστίας αποφασίσαμε να επαναλάβουμε την πιο πάνω πρόταση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου & Περιχώρων για την από κοινού δράση όλων των φορέων της Επαρχίας μας προκειμένου να λυθεί το ζήτημα των σκουπιδιών.
Δυστυχώς ο χρόνος περνάει και η δράση λείπει. Για ύστατη φορά σας κάνουμε έκκληση: Δεχτείτε τη συνεργασία μας. Ενεργείστε. Μην ολιγωρείτε άλλο. Έχετε την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των σκουπιδιών στη Νότια Εύβοια. Οι συνέπειες της ολιγωρίας σας βαρύνουν όλους μας. Ο χρόνος στον οποίο έπρεπε να έχετε ενεργήσει τελικά, έχει παρέλθει προ πολλού. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα και οι χωματερές έπρεπε να έχουν κλείσει υποχρεωτικά. Η ευθύνη σας από πολλού δεν είναι μόνο διοικητική η αστική. Η κοινωνία μας δεν ανέχεται άλλο την διαμορφωμένη κατάσταση αλλά ούτε και την ολιγωρία σας ως ΔΣ του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας.
Εμείς οι υπογράφοντες Σύλλογοι το παρόν, αποφασίσαμε να δράσουμε από κοινού. Πρώτη μας κίνηση η παρούσα επιστολή. Αν δεν ανταποκριθείτε και δεν συνεργαστούμε άμεσα με λύπη μας σας ενημερώνουμε ότι θα ζητήσουμε την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών (ΓΓ Περιφέρειας, Δικαιοσύνη, κλπ).
Επαναλαμβάνουμε λοιπόν και παρακαλούμε να αποδεχτείτε πρόταση συνεργασία μας και τη συμβολή μας στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος αυτού. Μας τούτο λοιπόν επιζητούμε άμεσα να ορίσετε ημερομηνία συνάντησης για ενημέρωσή μας.