Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης, με θέμα την οριστική αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου της Κύμης.

Η κατάσταση με τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, καθώς οι συχνές καταστροφές και η διακοπή της κυκλοφορίας ταλαιπωρούν την περιοχή για δεκαετίες, ενώ οι πρόσφατες κακοκαιρίες είχαν σαν αποτέλεσμα δύο νέα περιστατικά, με την καταγραφή ενός ακόμα τραυματισμού.

Ο Μ. Χατζηγιαννάκης ζητά να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό για το εάν υπάρχει η βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να βρεθεί η χρηματοδότηση, προκειμένου να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Ο δρόμος Στόμιο – Πλατάνα – Παραλία Κύμης αποτελεί τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Ευβοίας. Πρόκειται για τον παραλιακό δρόμο που εξυπηρετεί όλη τη γύρω περιοχή και καταλήγει στο λιμάνι της Κύμης. Ο συγκεκριμένος επαρχιακός δρόμος συνιστά ένα χρόνιο πρόβλημα για την Εύβοια, διαθέτοντας ένα πολύ επιβαρυμένο ιστορικό κατολισθήσεων βράχων και υποχωρήσεων του οδοστρώματος. Κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί σοβαρά ατυχήματα, με χαρακτηριστικότερο το περιστατικό στο οποίο μια κοπέλα έχασε τα κάτω άκρα της.

Οι πρόσφατες κακοκαιρίες επιδείνωσαν εκ νέου την κατάσταση, με αποτέλεσμα έναν ακόμα -ελαφρύ ευτυχώς- ανθρώπινο τραυματισμό και την οριστική διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο. Η διακοπή της κυκλοφορίας και η διοχέτευσή της προς το λιμάνι μέσω εναλλακτικής οδού προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία όλου του παραλιακού μετώπου της Κύμης, ενώ παράλληλα αυξάνει την ταλαιπωρία και τον χρόνο μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών της Σκύρου από και προς το νησί.

Επειδή είναι σαφές πως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ατυχείς συμπτώσεις, αλλά για μία επείγουσα και επικίνδυνη για την περιοχή κατάσταση, που αν δεν αλλάξει κάτι θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με την επιστολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επεινδύσεων, υπάρχει επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης πίστωσης ύψους 15.320.000 ευρώ για την υλοποίηση εγκεκριμένης μελέτης που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εντάξει το εν λόγω έργο στο Εθνικό σκέλος του ΠΔΕ ή σε άλλο χρηματοδοτικό φορέα που θα έχει δυνατότητα άμεσης υλοποίησης;

Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αναβάθμιση ολόκληρου του οδικού δικτύου στην Εύβοια, προκειμένου να αποκτήσουν οι πολίτες του νησιού ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο;