Η Περιφερειακή Αρχή της Στερεάς Ελλάδας έχει Οξεία Αλλεργία στη Διαφάνεια και τη Λογοδοσία.
Ανακοίνωση Δημήτρη Κατσούλη για το θέμα εισήγησής του στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας 27.4.2026
Οι πολυμετοχικές αναπτυξιακές εταιρίες των ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού, στις οποίες συμμετέχουν δήμοι, περιφέρειες και άλλοι φορείς του δημοσίου τομέα. Λειτουργούν ως εργαλεία υλοποίησης πολιτικών τοπικής ανάπτυξης, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη, διαχειριζόμενες ευρωπαϊκά προγράμματα και προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στους ΟΤΑ-μετόχους τους. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πέραν του Αναπτυξιακού Οργανισμού Α.Ε. Σκαπάνη λειτουργούν και τρεις Αναπτυξιακές Εταιρίες αυτής της κατηγορίας «κληρονομία» από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Από αυτές η Αναπτυξιακή Εύβοιας Α.Ε. υπόκειται από μήνες τώρα σε διαχειριστικό, δημόσιο, δικαστικό και πολιτικό έλεγχο. Αναμένονται τα αποτελέσματα.
Στις 10.11.2025 υπέβαλα γραπτή ερώτηση στον Περιφερειάρχη και την επανέλαβα στις 26.1.2026 διότι δεν απαντήθηκε όπου ερωτούσα τα ακόλουθα:
«1. Οι Αναπτυξιακές Εταιρίες με την επωνυμία αντίστοιχα: α) Αναπτυξιακή Φθιώτιδας Α.Ε. Ο.Τ.Α. και δ.τ. «Φθιωτική Αναπτυξιακή Α.Ε.» και β) Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε. ΟΤΑ με δ.τ. «ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε.», κατά την τελευταία τριετία ήτοι από 1.1.2023 έως και σήμερα έχουν προβεί σε Προσκλήσεις- Προκηρύξεις για σύναψη δημοσίων συμβάσεων, έχουν αναθέσει δημόσιες συμβάσεις και έχουν συνάψει δημόσιες συμβάσεις;
2. Πόσες και ποιες ανά κατηγορία των ανωτέρω ενεργειών έχουν δημοσιευτεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ);
3. Για τις ανωτέρω Αναπτυξιακές Εταιρίες παρακαλώ να μου γνωστοποιήσετε το link τους στο Πρόγραμμα «Διαύγεια».
Επίσης στις 26.1.2026 υπέβαλα και αίτημα χορήγησης εγγράφων όπου ανέφερα:
«Α. 1. Παρακαλώ να μου χορηγηθεί κατάλογος Προσκλήσεων Προκηρύξεων, Αναθέσεων, Συμβάσεων με οικονομικό αντικείμενο άνω των 2.500 ευρώ που έχουν δημοσιεύσει, αναθέσει και καταρτίσει οι ανωτέρω Εταιρίες από το 1.1.2023 έως και σήμερα
2. Παρακαλώ να μου χορηγηθεί σχετικός κατάλογος με το αντίστοιχο ΑΔΑΜ για όσες από τις ανωτέρω Πράξεις έχουν δημοσιευτεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).
Β. Παρακαλώ να μου χορηγηθεί αντίγραφο του Καταστατικού, του Κανονισμού Λειτουργίας και κάθε άλλου Κανονισμού (π.χ. προμηθειών κλπ) καθώς και η πλέον πρόσφατη Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου περί κατανομής καθηκόντων στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και στα ασκούντα εκτελεστικά καθήκοντα μέλη ή στον Διευθυντή τους εάν υπάρχει.
Η μεν Αναπτυξιακή Φωκίδας Α.Ε. Ο.Τ.Α. στις 30.3.2026 μου κοινοποίησε αντί απάντησης δύο γνωμοδοτήσεις Δικηγόρου όπου μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι οι Αναπτυξιακές των ΟΤΑ προφανώς ως προς τα ερωτήματα που έθεσα δεν υποχρεούνται να απαντούν σε Περιφερειακούς Συμβούλους διότι είναι ανεξάρτητες από την Περιφέρεια, ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα και επίσης η απάντηση στα ερωτήματα θα παραβίαζε την νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων !!!. Παρόλα αυτά πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο να μου χορηγήσει γενικές και μη λεπτομερείς απαντήσεις. Η Πρόεδρος της Εταιρίας, Περιφερειακή Σύμβουλος της Πλειοψηφίας, ούτε τις γενικές απαντήσεις χορήγησε και απλώς κρύφτηκε πίσω από την γνωμοδότηση του Δικηγόρου.
Η δε Αναπτυξιακή Φθιώτιδας Α.Ε. Ο.Τ.Α. απάντησε δια του Προέδρου της και Διευθύνοντα Συμβούλου, τοπικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, αναπτύσσοντας την θεωρία περί ανεξαρτησίας των Αναπτυξιακών Εταιριών καθώς ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα και συνεπώς δεν έχουν υποχρεώσει να απαντούν σε ερωτήσεις Περιφερειακών Συμβούλων ούτε να υπόκεινται στην λειτουργία του Πολιτικού Ελέγχου του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Κατόπιν αυτών έθεσα το θέμα στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στις 27.4.2026 προκειμένου να απαντήσει ο Περιφερειάρχης εάν συμμερίζεται τις απαντήσεις των Προέδρων των Αναπτυξιακών Εταιριών οι οποίοι άλλωστε είναι της επιλογής του.
Ο κ. Περιφερειάρχης διαστρεβλώνοντας το περιεχόμενο των ερωτήσεών μου και ισχυριζόμενος ότι αρκετά από τα στοιχεία που ζητώ είναι δημοσιευμένα αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως στα ερωτήματα που έθεσα. Υπερασπίστηκε συνεπώς με πείσμα το πέπλο της αδιαφάνειας και την άρνηση λογοδοσίας και μάλιστα σε ζητήματα που δεν άπτονται ούτε της αμφισβήτησης του νομικού καθεστώτος των Αναπτυξιακών Εταιριών ούτε της αποκάλυψης «ευαίσθητων» πληροφοριών. Εξάλλου δεν ζητήθηκαν ονόματα, μόνο τίτλοι συμβάσεων και ποσά καθώς και ενημέρωση για τα προγράμματα που εκτελούν. Όταν μάλιστα η τρίτη εταιρία της Περιφέρειας δημοσιεύσει συμβάσεις στο ΚΗΜΔΗΣ είναι εύλογο το ερώτημα γιατί δεν δημοσιεύουν οι δύο άλλες.
Όπως δήλωσα θα συνεχίσουμε να αναζητούμε πληροφορίες, να θέτουμε ερωτήματα και να ελέγχουμε πεπραγμένα κυρίως όταν συναντάμε συμπεριφορά οξείας αλλεργίας στην Διαφάνεια και την Λογοδοσία. Όταν διαχειρίζονται οι Αναπτυξιακές Εταιρίες πολλά εκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων και όταν δαπανούν μεγάλα ποσά για μισθοδοσίες στελεχών που προσλαμβάνονται με κλειστές διαδικασίες. Πόσο μάλλον όταν σε αυτές προΐστανται και μη αιρετά κομματικά στελέχη. Δεν θα επιτρέψουμε να παραμείνουν κλειστά παραταξιακά και κομματικά παραμάγαζα «επιμένοντας στην καρδιά της Ελλάδας»
Στην Στερεά Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα χρόνια η Περιφερειακή Αρχή συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης της Περιφέρειας και των θεσμικών παραμάγαζών της. Είναι ο καιρός να εμπεδωθεί η απαίτηση της Αλλαγής και να χαραχθεί ο δρόμος της. Για μας η Δημοκρατία, η Διαφάνεια και η Λογοδοσία είναι αρχές και λειτουργίες αδιαπραγμάτευτες.
Ακολουθείστε μας στο Google News