Η ένταξη της ΒΙ.ΠΕ. Μαντουδίου στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαισίο Στερεάς Ελλάδας είναι παράνομη σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. Μαντουδίου.

Παρευρεθήκαμε σήμερα σε μια ακόμα διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που οργανώθηκε στη Χαλκίδα για την κατάρτιση νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου για τη Στερεά Ελλάδα. Η συνάντηση αυτή ήταν η δεύτερη μετά την συνάντηση της 24ης Ιανουαρίου όπου οι μελετήτριες κ. Χουσιανάκου και Παπαγεωργίου είχαν παρουσιάσει ένα προσχέδιο Χωροταξικού Πλαισίου το οποίο εμμέσως πλην σαφώς προέβλεπε τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι, χωρίς να προκύπτει από τις κατευθύνσεις του ισχύοντος Πλαισίου, από τα νέα πραγματικά δεδομένα των δραστηριοτήτων ή από τη δική τους επιχειρηματολογία.

Περιμέναμε σε αυτή τη δεύτερη συνάντηση να παρουσιαστεί ένα νέο προσχέδιο Χωροταξικού Πλαισίου που να ενσωματώνει στην προηγούμενη εισήγηση τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις τροποποιήσεις που προέκυψαν από τη συζήτηση. Όμως, αντ’ αυτού ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουραντάς παρουσίασε ένα νέο ιδιωτικό μελετητικό γραφείο στο οποίο είχε ανατεθεί η «αξιολόγηση» της προηγούμενης μελέτης. Δεν διευκρινίστηκε αν θα ακολουθήσει νέα γραπτή πρόταση Χωροταξικού Πλαισίου και νέα δημόσια διαβούλευση ή τι θα γίνει με την αρχική μελέτη, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι η μελετήτρια κ. Χουσιανάκου, αν και προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία σχολιασμού της μελέτης της δεν παρευρέθηκε για άγνωστους σε εμάς λόγους.

Η εισήγηση είχε ενδιαφέρον καθώς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης του τουρισμού σε ολόκληρη την Εύβοια, αλλά ιδιαίτερα της βόρειας Εύβοιας. Τόνισε μεταξύ άλλων πως η Αγία Άννα έχει δυναμική μαζικού τουρισμού και πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω, ενώ το Μαντούδι προσφέρεται για ανάπτυξη ήπιου, εναλλακτικού τουρισμού. Για τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ., παρά την υπουργική απόφαση έγκρισης της και παρά την έμμεση αναφορά της στο προσχέδιο της κ. Χουσιανάκου, δεν λέχθηκε κουβέντα! Ένα γιγαντιαίο έργο που πρόκειται να ανατρέψει βίαια τον αναπτυξιακό χαρακτήρα ολόκληρης της βόρειας Εύβοιας απλά αποσιωπήθηκε! Και σαν να μην τρέχει τίποτα, οι εισηγητές και μέρος των ομιλητών αναλώθηκαν στο ζήτημα του διπόλου Χαλκίδας – Λαμίας και στο ποια από τις δύο πόλεις πρέπει να έχει τα πρωτεία!

Παρά τις τοποθετήσεις αρκετών εκ των ομιλητών (ανάμεσα τους και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. και παρά τις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων μας, δεν υπήρξε απάντηση εκ μέρους των μελετητών ή του Αντιπεριφερειάρχη ή των παρευρισκομένων εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ που επιβλέπουν την εκπόνηση του νέου Χωροταξικού Πλαισίου. Η απουσία του δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Ψαρρού ή έστω κάποιου εκπροσώπου του ήταν στο ίδιο πνεύμα επίσης εύγλωττη. Εύγλωττη ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΔΕΣΦΑ που παίρνοντας το λόγο διευκρίνισε ότι «δεν προβλέπεται η παροχή φυσικού αερίου προς τις εγκαταστάσεις της ΗΡΩΝ V». Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας απλά ότι «όλες οι απόψεις θα ληφθούν υπ’ όψιν».

Θεωρούμε πως η αποσιώπηση του θέματος και η άρνηση των αρμοδίων αρχών να τοποθετηθούν σημαίνει και ένταξη της ΒΙ.ΠΕ. στο νέο Χωροταξικό, χωρίς αυτό να έχει οποιαδήποτε νόμιμη βάση. Η κατάρτιση νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου οφείλει να στηρίζεται στο ισχύον Πλαίσιο και να αξιολογεί τις νέες δραστηριότητες που πραγματικά αναπτύχθηκαν στην περιοχή, με κριτήριο την καλύτερη δυνατή εναρμόνιση τους με τις υφιστάμενες δραστηριότητες.

Η υπουργική απόφαση ίδρυσης ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι δεν αποτελεί ένα τετελεσμένο γεγονός το οποίο να πρέπει παθητικά αποδεχθούν οι συντάκτες του νέου Χωροταξικού Πλαισίου. Αποτελεί μια πολιτική απόφαση που κάλλιστα μπορεί να ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι συντάκτες του νέου Χωροταξικού Πλαισίου οφείλουν να αναπτύξουν τη δική τους επιστημονικά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και τα εκλεγμένα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να την κρίνουν με βάση το συμφέρον του συνόλου των κατοίκων της περιοχής, με σεβασμό προς το περιβάλλον και τις υφιστάμενες δραστηριότητες.

Ανεξάρτητα από την τακτική που τελικά θα επιλέξει η ηγεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, η ένταξη της ΒΙ.ΠΕ. στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας είναι κατάφωρα παράνομη, αλλά και αντίθετη με το πνεύμα της ίδιας της εισήγησης που έδωσε μεγάλη έμφαση στον τουρισμό.

Καλούμε τους περιφερειακούς συμβούλους να μη συναινέσουν στη νομιμοποίηση της καταστροφής του περιβάλλοντος και των δυνατοτήτων ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας και να καταψηφίσουν την ένταξη της ΒΙ.ΠΕ. στο νέο Χωροταξικό Πλαίσιο.

Καλούμε τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας να εντείνουμε τον αγώνα μας για να σώσουμε τον πανέμορφο τόπο μας.

Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. βόρειας Εύβοιας

Επικοινωνία: oxibipe@gmail.gr