Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις.

Συγχαίρουμε όλους εσάς που συμμετείχατε στις πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δώσατε μια μάχη, οι ίδιοι και οι γονείς σας, με πολύ κόπο, θυσίες και έξοδα. Τελειώσατε ένα σχολείο που σας εξοντώνει αντί να σας μορφώνει, ένα σχολείο που στήνει σοβαρά εμπόδια στα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, ένα σχολείο όπως το χρειάζονται η ΕΕ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας στη χώρα μας και η πολιτική τους. Η πείρα και η οργή σας, πρέπει να γίνουν συνειδητός, οργανωμένος αγώνας, δύναμη για την ανατροπή.
Η ίδια αυτή πολιτική ευθύνεται και για όσα θα συναντήσετε από εδώ και πέρα. Οι νέοι και οι νέες που κατάφεραν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ – ΤΕΙ θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες δυσκολίες. Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά θα είναι οι πρωτοετείς που θα αναγκαστούν να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα με το δυσβάστακτο κόστος σπουδών. Παράλληλα, θα διδάσκεστε όχι για να γίνετε επιστήμονες, αλλά ψευτοκαταρτισμένοι, χωρίς εξασφαλισμένα δικαιώματα στην εργασία. Οι νέοι και οι νέες που έμειναν εκτός ΑΕΙ – ΤΕΙ, θα έρθουν αντιμέτωποι με την άγρια εκμετάλλευση της «μαθητείας» και της δουλειάς χωρίς δικαιώματα αλλά και τους επιχειρηματίες της κατάρτισης και των κολεγίων.
Με την ανακοίνωση των βάσεων αποκαλύφθηκαν και όλες οι ψευδεπίγραφες διακηρύξεις της κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου για τη δήθεν αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την αξιολόγηση. Πώς και πόσοι από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας χωρίς δωρεάν υποδομές, εστίες, με ένα μισθό να πηγαίνει για τα έξοδα θα καταφέρουν να σπουδάσουν; Γίνεται ξεκάθαρο πως κριτήριο της αξιολόγησης είναι το πόσο καλοί πελάτες θα γίνουν σήμερα μαθητές και φοιτητές, πόσο πειθήνιοι εργαζόμενοι αύριο για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ πως η πραγματική μόρφωση των νέων μετά από ένα ενιαίο σχολείο για όλους μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από τη συγκρότηση μιας πραγματικά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης δημόσιας και δωρεάν και από δωρεάν επαγγελματικές σχολές.
Η πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΕΕ εξυπηρετεί μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων που πολλαπλασιάζονται. Η θέση των νέων από εργατικές – λαϊκές οικογένειες και μετά το σχολείο παραμένει η ίδια. Η ΚΝΕ σας καλεί να οργανώσουμε την πάλη μας μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, μέσα στους χώρους δουλειάς ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία! Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ζούμε καλύτερα.
Να παλέψουμε για μία άλλη κοινωνία στην οποία η οικονομία θα στοχεύει στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Για μία κοινωνία όπου και η Παιδεία θα λειτουργεί με αυτό ως μοναδικό κριτήριο. Να παλέψουμε για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019