Η δημοτική αρχή στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου έχει να διαχειριστεί από κοινού με το Δήμο Καρύστου, αλλά με μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, τον Σύνδεσμο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας.

«Μέχρι πρόσφατα ο Σύνδεσμος δεν είχε νόμιμα συγκροτημένη διοίκηση και ακόμη δεν φαίνεται να ασκεί καμία ουσιαστική λειτουργία. Η ανασυγκρότηση και η θέση σε λειτουργία υπήρξε μία πολύ απλή διοικητική διαδικασία. Δεν ήταν δύσκολη.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Εκεί δεν φαίνεται ότι η δημοτική αρχή ήθελε να τα καταφέρει  και δεν τα κατάφερε. Ίσως γιατί δεν είναι για τα εύκολα……………….

Η δημοτική αρχή δεν αντιλήφθηκε ότι μία πραγματικά δύσκολη υπόθεση  στην οποία όμως είχε συσσωρευτεί πλούσια εμπειρία στην Νότια Εύβοια αλλά και με πολλά πλεονεκτήματα που παρέχει η πολιτική και διοικητική συγκυρία δεν τη διαχειρίζεσαι με επικοινωνιακά ξεπερασμένα μέσα χωρίς πολιτική ευφυΐα. Απέδειξε έτσι ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα δύσκολα που απαιτούν ανοικτές διαδικασίες, πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης, και κυρίως ουσιαστικό και τεκμηριωμένο διάλογο.

Κυριολεκτικά έχασε την μπάλα παίζοντας μόνη μέσα στο γήπεδό της. Στην υπόθεση της διαχείρισης των  απορριμμάτων όποιος είναι για τα δύσκολα κινείται μέσα στην μάχη του διαλόγου και της κοινωνικής έντασης, ακούει, τεκμηριώνει, απαντά, πείθει αλλά και πείθεται, αναγνωρίζει λάθη και αναδεικνύει την κρισιμότητα των επιλογών, θέτει ευθύνες  όταν ο ίδιος έχει αποδεχθεί απολύτως τις δικές του. Συνεγείρει, ενώνει και δεν απομονώνεται».

Δύο μήνες μετά δεν είμαστε απλώς στα ίδια αλλά νομίζω ότι είμαστε σε χειρότερο σημείο. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν με διαβάζουν…. Αυτό όμως δεν σημαίνει  ότι εγώ δεν επιμένω να γράφω ότι αυτοί που έτσι και αλλιώς αποδεικνύεται ότι «δεν είναι για τα δύσκολα» διαθέτουν μεταξύ των άλλων και το απίθανο χάρισμα να κάνουν ακόμη και τα εύκολα δύσκολα και δυσθεώρατα.

Αναφέρομαι σε δύο, από τα πολλά ζητήματα, που αποδεικνύουν την αναξιοπιστία και σφραγίζουν την αποτυχία της πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Νότια Εύβοια και ειδικότερα στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

ΠΡΩΤΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑΣ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΧΩΡΟΥ ΜΕ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ»

Στις 16 Αυγούστου 2012 ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου, μετά την αποτυχία να υλοποιήσει τις αποφάσεις του για Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στα Κριεζά και Σταθμό Μεταφόρτωσης στο Αυλωνάρι ανακοινώνει την εγκατάλειψη του Σταθμού Μεταφόρτωσης, στην ουσία δηλαδή  επιλέγει τη «συγκατοίκησή» του με την Μονάδα, και διαβεβαιώνει ότι σε λίγες ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει νέα κεντροβαρική θέση δημοτικής ιδιοκτησίας.

Έκτοτε η Δημοτική Αρχή κινείται για την εξεύρεση χώρου σε περιοχές που είχαν υποδείξει οι «αποπροσανατολιστικές»  προτάσεις και μάλιστα αναζητώντας χώρους σε ιδιωτικές εκτάσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση είχαν γίνει «ήδη υπάρχουσες δημοτικές εκτάσεις» και μάλιστα με ξεπερασμένα τα «σημαντικά και ουσιώδη προβλήματα (εμπλοκή δασαρχείου), και «σύντομα θα δημοσιοποιηθούν».

Μέχρι σήμερα, έχοντας ήδη βρεθεί στον τρίτο μήνα από την παραπάνω ανακοίνωση, δηλώνεται ανερυθρίαστα  ότι δεν υπάρχει αυτή την  στιγμή συγκεκριμένη περιοχή Επιδεικνύεται τελευταία μία περιοχή κοντά στις Παραμερίτες όπου δεν υπάρχει δημοτική ιδιοκτησία αλλά μόνο ιδιωτικές.

Πριν από λίγες εβδομάδες αναζητήθηκε επίσης ιδιωτική ιδιοκτησία στην περιοχή παραπλεύρως του Χόνδρου και μάλιστα οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει αρκετά. Τελικά διαπίστωσαν ότι η διαπραγμάτευση αφορούσε αγροτεμάχιο δεσμευμένο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο δεν μπορούσε να παραχωρηθεί!!! 

Τελικά ποιά είναι η συνάφεια μεταξύ αυτών που ανακοινώνονται στις 16 Αυγούστου και αυτών που γίνονται αυτούς τους τρεις μήνες;

Διαβάστε ακόμη: ΟΧΙ λένε οι κάτοικοι στον Αη Γιώργη Κύμης