Στην παρούσα προεκλογική περίοδο, οι πολίτες είναι γεγονός ότι δεχόμαστε, μέσα σε ένα κλίμα έντονης πόλωσης, εκβιασμούς προκειμένου να προκαλέσουμε με την ψήφο μας το… μικρότερο κακό για τη χώρα.

 Γιατί από τη μια, μας λένε, ελλοχεύει ο κίνδυνος για «επιστροφή στη δραχμή» κι από την άλλη ο κίνδυνος για «κοινωνική καταστροφή», να μας κυβερνήσουν δηλαδή τα ίδια πρόσωπα, που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού· και έχουν το θράσος να ζητάνε να τους εμπιστευτούμε ξανά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αναγνωρίζουμε τα διλήμματα και δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς! Αντίθετα προτάσσουμε τη δική μας ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να δώσει ανάσα στην περιφέρεια και να κάνει τη διαφορά και στη Φθιώτιδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και ήθος για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης στον τόπο μας, να αναδείξουμε τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, αυτά που πρέπει να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές. Είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά το αποτέλεσμα στις 6 Μαΐου έδειξε ότι είμαστε οι περισσότεροι πια αυτοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και επιθυμούμε πραγματικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Για μας οι αγώνες για το Βόρειο Ευβοϊκό και το Μαλιακό, το Σπερχειό, τα όμορφα βουνά μας και τους Εθνικούς μας Δρυμούς της Οίτης και του Παρνασσού, τις προστατευόμενες περιοχές, οι αγώνες για τη γη υψηλής παραγωγικότητας στην κοιλάδα του Σπερχειού, τα νερά, τα σκουπίδια, τα μεταλλεία στην Οίτη, τα λατομεία και τους χείμαρρους, τη σκουριά της ΛΑΡΚΟ, τα αστικά λύματα και τα λύματα των ελαιοτριβείων, το παράνομο κυνήγι, τα αστικά και τα περιαστικά μας άλση, τις «φαραωνικές» τουριστικές επενδύσεις, την εφαρμογή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τον Ηρακλή και την ιστορική Γέφυρα του Γοργοποτάμου, την προσβασιμότητα των ακτών και τις παράνομες καταπατήσεις, είναι αγώνες για τη ζωή, αγώνες που πηγάζουν από την αγάπη και το σεβασμό στον τόπο μας.

Παλεύουμε ενάντια στην κρίση χωρίς να υπονομεύουμε την ίδια μας τη ζωή και χωρίς να θυσιάζουμε τον τόπο μας. Προτείνουμε την ευημερία και την πρόοδο στην τοπική οικονομία και κοινωνία εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας με την αξιοποίηση των πλούσιων φυσικών πόρων που διαθέτει η Φθιώτιδα.

Προτείνουμε και μπορούμε να αγωνιστούμε για:

►την οικολογική ανασυγκρότηση του παραγωγικού δυναμικού μας Φθιώτιδας με την αναζωογόνηση μας υπαίθρου, με προγράμματα για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, την καθιέρωση Προϊόντων Ονομασίας Ποιότητας και Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, τη βιώσιμη Παράκτια Αλιεία, την αξιοποίηση του δασικού μας πλούτου και των δασικών προϊόντων

►δημιουργία θέσεω.ν εργασίας μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος, τον ήπιο βιώσιμο τουρισμό και τον οικοτουρισμό.

►ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς γυναικών και καινοτόμες πράσινες επιχειρήσεις

►συγκρότηση δομών αλληλέγγυας οικονομίας για την προστασία των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας, που πλήττονται έντονα από την κρίση.

►εξοικονόμηση ενέργειας και παραγωγή της από Ανανεώσιμες Πηγές μέσα από έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό

►βελτίωση της λειτουργίας της ΒΙΠΕ της Λαμίας

Η ψήφος στους Οικολόγους Πράσινους μπορεί να κάνει τη διαφορά και στη Φθιώτιδα

– Γιατί είμαστε ουσιαστικά οι μόνοι που επιμένουμε σε ταυτόχρονες απαντήσεις διεξόδου για οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον

– Γιατί σε καιρούς λιτότητας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της καθημερινής μας ζωής και των συλλογικών αγαθών, μας κάνει δύο φορές φτωχούς.

– Γιατί, μαζί με το ΟΧΙ στο Μνημόνιο, καταθέτουμε και ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο, καθώς και συγκεκριμένο Οδικό Χάρτη για την επαναδιαπραγμάτευση.

– Γιατί δε νοσταλγούμε την πριν το Μνημόνιο εποχή, αλλά διεκδικούμε όλες τις αλλαγές που χρωστάμε ως κοινωνία στον εαυτό μας, για διαφάνεια και δημοκρατία, αποδοτική δημόσια διοίκηση, αξιοπρεπές κοινωνικό κράτος.

– Γιατί παραμένουμε απλοί ενεργοί πολίτες και κάνουμε πράξη το σύνθημα άλλων για «πολιτική χωρίς πολιτικούς»: οι ευρωβουλευτές μας δεν δέχθηκαν τα βουλευτικά προνόμια, εναλλάχθηκαν στη μέση της θητείας τους και δίνουν το μισό μισθό τους για κοινωνικές και οικολογικές δραστηριότητες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε εκπροσώπους και όχι αρχηγούς, και το δείχνουμε σε κάθε ευκαιρία.

Γιατί θέλουμε να είμαστε ένα ζωντανό κύτταρο της Ευρώπης και σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς λαούς να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο.

Στέφανος Σταμέλλος

Υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων