Ο τέως Υφυπουργός Συμεών Κεδίκογλου για την πυρκαγιά στην Εύβοια.

Κάθε χρόνο δυστυχώς τα ίδια. Η πατρίδα μας η Εύβοια είναι στο επίκεντρο μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών. Η επαναλαμβανόμενη μάλιστα σύμπτωση πυρκαγιάς κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο την ίδια μέρα γεννά, χωρίς διάθεση συνομωσιολογίας, εύλογες υποψίες. Είναι γεγονός πως η Εύβοια κατέχει από τις τελευταίες περιοχές κοντά στο λεκανοπέδιο με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και αξιοποίησης. Γι αυτό και είναι πεδίο πολλών και πολλές φορές αντικρουόμενων συμφερόντων. ´Οσο νωρίτερα ξεκαθαρίσει η κατεύθυνση που θελουμε να πάρει αυτή η ανάπτυξη τόσο γρηγορότερα θα πάψει ο τόπος να ναι «γήπεδο» εκμετάλλευσης στα μάτια των επιτήδειων. Φυσικά το γεωγραφικό ανάγλυφο και η κλιματική αλλαγή λειτουργούν επιβαρυντικά.

Ας βάλουν λοιπόν καλά στο σχεδιασμό τους οι νεοεκλεγείς δημοτικές αρχές την πρόληψη. Να μην αρκούνται σε τυπικές συνάξεις κάθε Ιούνιο όπου όλα τα βρίσκουν καλά χωρίς να χουν καθαριστεί ούτε τα ξερόχορτα. Αλλά και σαν πολιτεία συνολικά πρέπει να πάρουμε τα μαθήματα μας. Ας κάνουμε την προστασία από φυσικά φαινόμενα προτεραιότητα κι ας κόψουμε από άλλού για να δώσουμε εκεί. Βαρεθήκαμε όλοι κάθε χρόνο να ακούμε για το γερασμένο στόλο, τα χαλασμένα καναντέρ και τις ελλείψεις σε προσωπικό κι εκπαίδευση! Διαφορετικά η συνήθης παρέλαση στις κάμερες θα γίνεται κυριολεκτικά για τα μάτια του κόσμου.

Η σκέψη μας στους ακούραστους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Στους πατριώτες μας που δίνουν από κοντά τη μάχη. Ό,τι και να πούμε η αίσθηση κινδύνου των δικών σου ανθρώπων και της περιουσίας σου απέναντι στις φλόγες είναι τρομερή! Το ίδιο και η οικολογική καταστροφή. Δύναμη και κουράγιο σε όλους…
Συμεών Κεδίκογλου