Η νότια Εύβοια, και ιδίως ο Δήμος Καρύστου, συνεισφέρει τα μέγιστα στο αιολικό δυναμικό της χώρας, καθώς στα διοικητικά όρια της περιοχής μας λειτουργούν ήδη 413 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό αναμένεται να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν επιπλέον 287 Α/Γ και 147 βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Βάσει της υπό διαμόρφωσης ενεργειακής κατάστασης, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ, που θα παράγεται στο Δήμο Καρύστου, θα καλύπτει σχεδόν το 1/3 του αιολικού δυναμικού της χώρας.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η περιοχή μας έχει συμβάλει δυσανάλογα πολύ, σε σχέση με άλλες περιοχές, στην εθνική προσπάθεια για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, με αγανάκτηση παρατηρούμε ότι δε λαμβάνει της προσοχής και των προνομίων που της αξίζει, τουλάχιστον αναφορικά με το θέμα της έκπτωσης στο ρεύμα.

Δεν παραβλέπουμε ότι, σύμφωνα με το Ν. 3851/2010, έχει θεσμοθετηθεί ως ανταποδοτικό όφελος ποσοστό 1% των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς ΑΠΕ να αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας του δήμου όπου λειτουργούν ΑΠΕ.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ανταποδοτικό δεν καλύπτει το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της περιοχής μας, ούτε βέβαια αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται σε τοπικές ή δημοτικές κοινότητες πλησίον εκείνων στις οποίες λειτουργούν αιολικά πάρκα. Συν τοις άλλοις, ενώ βάσει νόμου η εκκαθάριση και η απόδοση του ποσού στους δικαιούχους πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ότι από τη φετινή χρονιά (2022) θα εφάρμοζε το νόμο.

Είναι δε, οξύμωρο να πληρώνουμε ειδικό τέλος για τη μείωση εκπομπής αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), από τη στιγμή που συμβάλουμε έμπρακτα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή για τη μείωση τους. Επί της ουσίας, μας έχει επιβληθεί τιμωρία -μέσω της πληρωμής τέλους- ως ρυπαντές, ενώ θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί επιβράβευση για τη συνεισφορά μας στη μείωση των ρύπων. Με απλά λόγια, είναι σαν να πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας χωρίς να έχουμε αυτοκίνητο!

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες.

Ζητάμε:
• Ο Δήμος Καρύστου δικαιούται γενναία μείωση στην τιμή του ρεύματος για όλα τα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.
• Να καταργηθεί άμεσα για την περιοχή μας το άδικο τέλος υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που επιβαρύνει τους λογαριασμούς μας.
• Να γίνεται άμεσα εκκαθάριση και απόδοση σε ετήσια βάση του 1% στους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές.
• Να κατασκευαστεί σύγχρονο και υπογειοποιημένο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα παραπάνω αιτήματά μας δεν πρόκειται να μας τα χαρίσουν. Οφείλουμε, όμως, να τα διεκδικήσουμε. Να τα διεκδικήσουμε με συσπείρωση όλων των δυνάμεων, με συντονισμό και με αγώνα.

Σας καλούμε, λοιπόν, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 11:00 το πρωί στο ΓΙΟΚΑΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ, στην Κάρυστο, για να συζητήσουμε για τα δίκαια αιτήματά μας και να οργανώσουμε μαζί τις επόμενες κινήσεις διεκδίκησης.

Ακολουθείστε μας στο Google News