Συνάντηση με τον Δήμαρχο Σκύρου, Νίκο Μαυρίκο, είχε σήμερα Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020 το πρωί στην Εύβοια ο βουλευτής του νομού και αν. Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Όπως είναι φυσικό, τη συζήτηση μονοπώλησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 1690/2020, η οποία καθαρογράφθηκε εχθές και αποτελεί μία σημαντική νίκη για την προστασία του Κόχυλα, του βουνού, δηλαδή, στο νότιο τμήμα του νησιού.

Όπως ακριβώς αναφέρει στο σκεπτικό της η απόφαση «λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού ατόμων του μαυροπετρίτη στη Σκύρο και της παγκόσμιας σημασίας της τοπικής αποικίας του, νομίμως ελήφθησαν μέτρα προστασίας του είδους στην περιοχή τροφοληψίας του, όπως η απαγόρευση εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θεσπίσθηκε προκειμένου να αποτραπούν, μέχρι την έκδοση του π.δ. προστασίας, η διατάραξη της “οικολογικής ακεραιότητας” του τόπου “σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη του είδους” και η “δυνητική απειλή” για τη βιοποικιλότητα της Σκύρου και την οικολογική ακεραιότητα της περιοχής του όρους Κόχυλα».

Αvant qu’il ne soit trop tard (πριν είναι πολύ αργά) λέει η αφίσα στο μετρό του Παρισιού για την προστασία του όρους Κόχυλα στη Σκύρο, στο πλαίσιο καμπάνιας για τα αιολικά πάρκα στα ελληνικά βουνά. Σήμερα, με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ υπέρ της προστασίας του βουνού, σημειώθηκε μία ιστορικής σημασίας νίκη, καθώς στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στις ορέξεις των μεγαλοεπενδυτών.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας, όπως συμφώνησαν, είναι μία μεγάλη νίκη, εξέχουσας σημασίας για το νησί της Σκύρου αλλά και για πολλές άλλες προστατευμένες περιοχές της χώρας μας, καθώς αναφέρει ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μπορεί να αλλοιώσει την οικολογική ακεραιότητα του τόπου.

Ο βουλευτής Ευβοίας με τον Δήμαρχο Σκύρου και τον Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας, Ιπποκράτη Κωστή, συνομίλησαν για τις επόμενες κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η τοπική κοινωνία του νησιού απέναντι στην εγκατάσταση ενός γιγαντιαίου αιολικού σταθμού στην προστατευμένη περιοχή Natura 2000, οπού ζει μία παγκόσμιας σημασίας, σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, αποικία πτηνών μαυροπετρίτη.

Τέλος, στη συνάντηση αποφασίστηκε να κλιμακώσουν την πίεσή τους, ώστε συντονισμένα και ενωμένοι με την Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του βουνού, να στηρίξουν, όλες και όλοι μαζί οι Σκυριανοί, τον αγώνα για την προστασία του νησιού.

Ακολουθείστε μας στο Google News