Μια διαφορετική εκδοχή του μύθου της «Ιφιγένειας εν Αυλίδα» έδωσαν στο πλαίσιο του 3ου Bio mechanical Festival η θεατρική ομάδα του Πανευβοϊκού συλλόγου «Άνθρωπος – Ελπίδα – Πολιτισμός» την Τετάρτη 10 Ιουλίου στη σκηνή του πολιτιστικού χώρου της Αυλίδειας Αρτέμιδος. 28 παιδιά – μέλη του συλλόγου συνοδοιπόροι με εθελοντές που τους στηρίζουν σε παρόμοιες εκδηλώσεις, επιχείρησαν κάτω από το άγρυπνο μάτι της διδασκαλίας και σκηνοθεσίας της Σοφίας Λιάκου ένα άκρως τολμηρό βήμα προς τον αρχαίο, γνωστό σε όλους μύθο αλλά και απόλυτα βιωματικό, αφού ανέβηκε θεατρικά στον τόπο που περιγράφει ο Ευριπίδης.

Η παράσταση αυτή ήρθε σαν επιστέγασμα μιας συνολικής και ασταμάτητης προσπάθειας της ομάδας από παραστάσεις και συνεχείς άλλες πολιτιστικές δράσεις του συλλόγου. Η εξέλιξη στην ερμηνεία και απόδοση των ρόλων ήταν ένα συνολικό αποτέλεσμα, μια συλλογική πρόκληση στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των μελών του που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στον θεατρικό χώρο της Εύβοιας μέσα από τον σύλλογό τους.

Αντιπολεμικό το μήνυμα

«Δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια δουλεύω με την ομάδα αυτή αλλά τα παιδιά ασχολούνται πρώτη φορά με έναν διαχρονικό και γνωστό σε όλους μύθο. Το δυναμικό μας είναι έτοιμο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ρόλου του και εκτιμώ ότι πρόκειται για μια ιδανική επιλογή του θέματος. Το αντιπολεμικό του μήνυμα και το θέμα του φετινού Φεστιβάλ «Οι Φωνές των Αφανών», ήταν ο βασικός λόγος που μας ώθησε να το διδάξουμε στα παιδιά και να τους το περάσουμε με τρόπο απόλυτα ανταποκρινόμενο στις δυνατότητες έκφρασής τους» τόνισε στο Θέατρο Χαλκίδας η σκηνοθέτης Σοφία Λιάκου υπογραμμίζοντας ότι το βασικό καστ στηρίζεται στα παιδιά ενώ υπάρχουν και κοπέλες στον χορό που βοηθούν στην επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος. Ερωτηθείσα για την επίδραση που ασκεί ο χώρος της Αυλίδας στα μέλη της Θεατρικής Ομάδας, απάντησε: «Παίρνουμε σοβαρά υπόψη το χώρο, καθώς πρόκειται για παλιό λατομείο και πιστεύουμε ότι και τα παιδιά το ένιωσαν, το εισέπραξαν, όταν ήρθαν για την γενική πρόβα. Το μήνυμα αυτής της συνολικής προσπάθειας είναι ότι ήρθαν σε επαφή με κείμενα αντιπολεμικού περιεχομένου και επιχείρησαν να το επικοινωνήσουν με τον κόσμο και να στείλουν το δικό τους μήνυμα που είναι: «Όχι άλλες φωνές Αφανών»» συμπλήρωσε.

Μια σοβαρή αναμέτρηση

Την διασκευή του έργου έχει κάνει ο Γιάννης Τζέμης που είναι και συνεργάτης σκηνοθεσίας. «Είναι μια δύσκολη παράσταση ακόμη και για επαγγελματίες, γι’ αυτό και θα την χαρακτήριζα αναμέτρηση με τις δυνάμεις της ομάδας μας. Κ’ εγώ απ΄την πλευρά μου θέλω να επικοινωνήσουν τα μέλη της με το κοινό και να εξελιχθούν μέσα απ’ αυτή την διαδικασία. Η παρέμβασή μου είναι να βοηθήσω στην κατανόηση του κειμένου καθώς και στην όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοσή του» δήλωσε λίγο πριν την παράσταση. Αναφερόμενος συμπληρωματικά στις ικανότητες που διαθέτουν τα παιδιά, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν συνάντησε κανένα εμπόδιο μαζί τους και ότι τα ίδια κατάφεραν να ανταποκριθούν σε ρόλους δύσκολους και απαιτητικούς.

Οι συντελεστές εκτός από την Σοφία Λιάκου και τον Γιάννη Τζέμη είναι:

Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Μίχαλος, Δημιουργία μακέτας: Λίνα Περγάμαλη, Μουσική επεξεργασία: Μανώλης Σπανός, Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Μιχαηλίδης, Κορυφαίες χορού: Χρύσα Μαγουλά και Άννα Ροδά, Αφηγήτρια: Ντίνα Καλούση – Κατσώνη, Φροντιστές σκηνής: Μαρία Κετίπη και Ζερμαίν Μαϊση. Παίζουν: Ελένη Βλασοπουλου, Μαριάννα Γαβριήλ, Βασίλης Γραμματικός, Εύα Γούναρη, Iωάννης Δεληανέστης, Νίκος Δροσάτος, Μαρίνα Καραβανάκη, Γιάννης Κιαπέκος, Άγγελος Κατσώνης, Νίκη Κατσώνη, Χρήστος Κατσώνης, Γιώτα Κονοβέση, Αλέξης Κοττάς, Ευτυχία Κουμπιά, Δαυίδ Κουτζής, Γρηγόρης Μαγουλάς, Νίκος Μαντάς, Αντωνιάννα Μαχαίρα, Γιώργος Μιχαηλίδης, Βαγγέλης Μιχελής, Μαρία Μοσχώνη, Ερίνα Μουλάι, Λευτέρης Ναυροζίδης, Ντουλελάρι Μέγκυ, Μαρία Ξύδη, Μαριλένα Ραγιά, Ηρώ Σπαθή, Θανάσης Στάμου, Κωνσταντίνα Σκουμπρή, Κωνσταντίνος Ταμπουρατζής, Βασιλική Τζιγιάννη, Αλέκος Τσιμπούνης και Βάσω Τσότζολα.