Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ και το μέλλον της.

Επανερχόμαστε για το θέμα της ΗΜΚ παίρνοντας υπόψη την τοποθέτηση του Σωματείου Εργαζομένων Ηλεκτρομηχανικής Κύμης που θέτει ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα.
Αφορά την παραγγελία για τα κράνη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που έχουμε καταθέσει ως αναφορά.
Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι της ΗΜΚ αναφέρουν:
Το Μάρτιο του 2002 υπεγράφη συμφωνία άδειας παραγωγής κρανών με τη γαλλική MSA Gallet για την κατασκευή κρανών TC640G, εφόσον δινόταν σύμβαση πλαίσιο με τις ΕΔ για 70.000 τεμάχια τουλάχιστον. Καταρτίστηκε το πρόγραμμα υλοποίησης της παραγγελίας. Η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε στα πλαίσια υποχρεώσεων από τη Dassault για Αντισταθμιστικά Ωφελήματα από την πώληση μαχητικών αεροσκαφών, αλλά η σύμβαση δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.
Από τις αρχές του 2005 και στο πλαίσιο της ελληνικοποίησης των προμηθειών του, το ΥΠΕΘΑ άρχισε μια προσπάθεια προκειμένου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να συνδέσει τις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις με την ανάπτυξη του ελληνικού στρατιωτικού κράνους με αντιβαλλιστικές ιδιότητες. Το Μάιο του 2005 η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας του Υπουργείου κάλεσε με επιστολή την ΕΑΣ ώστε να απευθυνθεί στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία προς ανεύρεση συνεργάτη για την κατασκευή αντιβαλλιστικών κρανών. Η ΗΜΚ ήταν εκτός σχεδιασμού.
Το ΚΚΕ έχει στηρίξει και θα στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΗΜΚ και υπερασπίζεται τη λειτουργία του εργοστασίου.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί για τη συνέχιση λειτουργίας της ΗΜΚ και να δοθούν παραγγελίες σχετικές με το αντικείμενο του εργοστασίου;

Επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατέθεσαν και ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες για συμφωνία ΕΑΣ με ιδιώτη.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ερώτησή τους:

Σχετικά με το εργοστάσιο «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης» ΕΠΕ και σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων προκύπτει ένα σοβαρό θέμα. Το θέμα αυτό αφορά τη υπογραφή συμφωνίας αποκλειστικής συνεργασίας επταετούς διάρκειας μεταξύ των ΕΑΣ και ιδιώτη βιομήχανου η οποία έγινε το 2008.

Σε σχέση με τη συμφωνία αυτή το ΚΚΕ ζητά να ενημερωθεί από ποιους υπογράφηκε η συμφωνία και ποιο είναι το περιεχόμενο της;

Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Γιώργος Μαυρίκος
Θανάσης Παφίλης