Ο βουλευτής εμμένει, να πάρει θέση πρώτα το Νομαρχιακό Συμβούλιο για το θέμα άρδευσης του κάμπου Μαντουδίου.

Άμεση ήταν η απάντηση του βουλευτή Εύβοιας, Σίμου Κεδίκογλου στην επιστολή του Δημάρχου Κηρέως, Πρόδρομου Ενωτιάδη, στην οποία δίνονται διευκρινήσεις αναφορικά με την πρόταση που επανειλημμένως έχει διατυπώσει μέσα από σειρά εγγράφων ο βουλευτής για την άρδευση του κάμπου Μαντουδίου και συγκεκριμένα για την αξιοποίηση των λιμνών Κακάβου και Παρασκευορέματος.
Ο κ. Κεδίκογλου εμμένει στην πρότασή του ,να απευθύνουν ερώτημα ευθύνης στον Νομικό Σύμβουλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αναλόγως της γνωμάτευσής του να κινηθούν, προβλέποντας, παράλληλα, ότι θα αποφανθεί υπέρ της διακοπής των εργασιών, της επαναδιαπραγμάτευσης και αλλαγής του τρόπου πραγματοποίησης του αντικειμένου της άρδευσης του κάμπου.
Εύχεται, επίσης, να αποφευχθεί η ταλαιπωρία μιας κατηγορίας ανθρώπων για παράβαση καθήκοντος, αποφυγή ευθύνης και απιστία κατά του Δημοσίου.
Πιο αναλυτικά το κείμενο της απαντητικής επιστολής του κ. Κεδίκογλου έχει ως εξής:
«Αγαπητέ μου Δήμαρχε,
Χαίρομαι για την παρέμβαση σου στο θέμα άρδευσης της πεδιάδας του Μαντουδίου αν και δεν με εξέπληξε η αργοπορία της απάντησής σου. Το θέμα σου γνωστοποίησα με επιστολή μου την 13.5.2008.
Απορώ γιατί λαμβάνω από τον Δήμαρχο μια απάντηση Τεχνικού περιεχομένου. Πολιτική απάντηση ανέμενα.
Μου γράφεις: «Σύμφωνα με την τεχνική του περιγραφή το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει:
1. Κατασκευή συρματόπλεκτων κιβωτίων και λιθορριπές αντιπλημμυρικής προστασίας κατά μήκος της κοίτης του ποταμού.
2. Επέκταση – βελτίωση των υφισταμένων αρδευτικών δικτύων στον κάμπο του Μαντουδίου.
3. Κατασκευή φρεατίου υδρομάστευσης και υπογείου αγωγού μεταφοράς του νερού με βαρύτητα με σκοπό να «αξιοποιήσει τα πλεονάζοντα κατά την χειμερινή περίοδο, ρέοντα ύδατα του ποταμού Κηρέα και να τα μεταφέρει με φυσική ροή στον κυρίως κάμπο Μαντουδίου, αφενός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε χειμερινές αρδεύσεις μέσω των υφισταμένων αρδευτικών δικτύων και αφ’ ετέρου να εμπλουτίσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και να αποτρέψει την υφαλμύρωση των καλλιεργήσιμων εδαφών του κάμπου Μαντουδίου.
Το έργο αυτό θεωρείται απαραίτητο από τους αγρότες, εμπλουτίζει την υπόγεια υδροφορία και πουθενά δεν προβλέπει χρήση νερού με άντληση. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι η διαφωνία οφείλεται σε εσφαλμένη ενημέρωση».
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι αγρότες θέλουν άφθονο νερό και χωρίς κόστος και γι’ αυτό αγωνίζομαι. Γνωρίζω καλά τι σημαίνει να παλεύεις με τα στοιχεία της φύσεως. Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων γνωρίζουν ότι τα υπόγεια νερά είναι σταλάγματα αυτών που ρέουν στην επιφάνεια.
Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τα αντιλαμβάνομαι. Για τα άλλα της επέκτασης – βελτίωσης και κατασκευής φρεατίου ………….όχι δεν συμφωνώ αλλά επαναστατώ.
Μόνον εχθρός των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής ή υπηρέτης άλλων συμφερόντων και αγωγός διασπάθισης του δημοσίου χρήματος θεωρώ ότι θα μπορούσε να προτείνει τα υπ’ αριθμ. 2 και 3 έργα.
Εύχομαι να αποφευχθεί η ταλαιπωρία μιας κατηγορίας για παράβαση καθήκοντος, αποφυγή ευθύνης και απιστία κατά του Δημοσίου. Αν συμβεί θα είναι οδυνηρό και πιθανόν για αθώους ανθρώπους. Αυτό δεν βλέπω να σας απασχολεί και είναι πολύ λυπηρό.
Ποιος να φανταστεί ότι είχαμε νερό στις πλαγιές και την κορυφή και αντί να τα κατεβάσουμε στον κάμπο χωρίς έξοδα, τρυπάμε τη γη του κάμπου για να αντλήσουμε νερό δαπανώντας τεράστια ποσά για άντληση και ακόμη περισσότερα για υπόγειους αγωγούς μεταφοράς των υδάτων του ποταμού στις στεγνές γεωτρήσεις!!!. Πρόκειται για εξ’ ορισμού περίπτωση απιστίας.
Τα αναγραφόμενα περί αποστολής των υδάτων του Παρασκευορέματος στον υπόγειο ορίζοντα (!) και μετά να αντληθούν είναι τουλάχιστον ακατανόητα, αν δεν γράφονται ως άλλοθι, ή πρόσχημα για να καλυφθούν οι ευθύνες κάποιων.
Η λύση είναι μια: Ερώτημα ευθύνης στον Νομικό Σύμβουλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ενέργειες σύμφωνα με την γνωμάτευση του. Φοβάμαι ότι η γνωμάτευση δεν θα είναι άλλη από την διακοπή των εργασιών, επαναδιαπραγμάτευση και αλλαγή του τρόπου πραγματοποίησης του αντικειμένου της άρδευσης του κάμπου. Εrrare humanum est. – Το σφάλλειν ανθρώπινο. Σε ότι με αφορά προσωπικώς θα κινηθώ όπως σας έχω γνωστοποιήσει, ερώτημα στους αρμόδιους υπουργούς με συνυποβολή της αλληλογραφίας μας και της γνωμάτευσης του νομικού συμβούλου.
Είναι αδιανόητο και εγκληματικό να υποχρεώσουμε τους αγρότες να πληρώσουν τεράστια ποσά για άντληση νερών, όταν αυτό μπορεί να περάσει από τα κτήματα τους αδαπάνως.
Όσο για τα άλλα που γράφετε είμαι πάντα στην διάθεσή της Κοινωνίας μας και στην πρώτη γραμμή.
Χαίρομαι που επί τέλους αντιλαμβάνεσθε τον πλούτο που περικλείουν οι λίμνες Κακάβου και Παρασκευορέματος, έστω μετά από χρόνια…..»