Η αντιδήμαρχος Δήμου Κύμης, Ευαγγελία Βελισσαρίου δίνει τη δική της απάντηση σε δημοσίευμα του κ. Αναστάσιου Βελισσαρίου.

Ως αντιδήμαρχος και μέλος της ομάδας που εδώ και 7 χρόνια προσπαθεί να βελτιώσει τις υποδομές και να οδηγήσει τον τόπο στην ανάπτυξη, αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω στο δημοσίευμα του κ. Αναστάσιου Βελισσαρίου (4/3/2010) για να αποκαταστήσω την αλήθεια.
Στο εν λόγω δημοσίευμα ο κ. Αναστάσιος Βελισσαρίου χαρακτηρίζει τον Δήμαρχο Κύμης ως Γκαίμπελς. Θεωρώ ότι ο χαρακτηρισμός αυτός είναι πέραν των άλλων και ιστορικά ανακριβής, αφού ο εν λόγω Ναζιστής έμεινε στην Ιστορία για την φράση του «συκοφαντείτε ,συκοφαντείτε στο τέλος κάτι μένει», δείχνοντας έτσι την αντίληψη του για την προπαγάνδα.
Το να έχεις μια άποψη, μια θέση την οποία υποστηρίζεις με επιχειρήματα και παλεύεις για την υλοποίηση της (και αναφέρομαι στην άποψη του Δημάρχου κ. Θωμά σχετικά με τον διαχωρισμό του Νέου Γίγαντα Δήμου Αλιβερίου σε δυο Δήμους, άποψη που ταυτίζεται και με την άποψη της τοπικής κοινωνίας καθώς και του Δ.Σ. Αλιβερίου) δεν αποτελεί συκοφαντία .
Είναι εύκολο κάποιος να μηδενίζει το έργο κάποιου άλλου.
Το δύσκολο είναι να εκπονείς μελέτες , να βρίσκεις πηγές να τις χρηματοδοτείς, να επιβλέπεις την εκτέλεση του έργου .
Το να δηλώνεις «ερωτευμένος» με το χωριό σου μπορεί να μη σημαίνει και πολλά ,αν απλά ο «έρωτας» αυτός είναι πλατωνικός .
Ας πάρουμε όμως τις αναφορές του κ. Βελισσαρίου σε κάποια συγκεκριμένα έργα ή παραλήψεις:

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Και πρώτα απ΄ όλα το αρδευτικό στον Κάμπο του Οξυλίθου. Ο χαρακτηρισμός του ως αναπτυξιακό έργο δεν έγινε από το Δήμαρχο κ. Θωμά, αλλά από την ίδια την Ευρωπαϊκή ένωση αφού το εντάσσει σε σχετικό πρόγραμμα και το χρηματοδοτεί με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου. Μήπως να αμφισβητήσουμε και την Ε.Ε;
Και κάτι ακόμα: αφού ο συγκεκριμένος Δημοτικός Σύμβουλος έχει την τεχνογνωσία αλλά και την λαϊκή εντολή να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, γιατί δεν ήταν πάνω από το έργο να το παρακολουθεί να δει τις τυχόν κακοτεχνίες, να τις επισημάνει στον εργολάβο ώστε να διορθωθούν; Υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει έτσι και κάποιος να του το απαγορεύσει; Υπάρχει Δήμαρχος ή Δημοτικός Σύμβουλος που επιζητά την κακοτεχνία σε ένα έργο για να την χρεωθεί και να ακούει τις διαμαρτυρίες των πολιτών; Γιατί λοιπόν το άφησε να γίνει και μετά να προσπαθεί να το διασύρει στο διαδίκτυο, στον τύπο κ.λ.π.; Εξ άλλου το έργο το έχει παραλάβει η Τ.Υ.Δ.Κ, αφού ο εργολάβος διόρθωσε τις μικρές ζημιές που δημιουργήθηκαν από την υπερχείλιση του Μανικιάτη. Σε σχέση με την ύδρευση: Είναι γεγονός ότι το νερό είναι ένα φυσικό αγαθό που όμως δεν έρχεται δωρεάν στα σπίτια μας με φυσική ροή, όπως γινόταν κάποτε. Αρκεί να σκεφτούμε ότι στο Δήμο μας λειτουργούν 20 αντλιοστάσια τα οποία καταναλώνουν το χρόνο ηλεκτρικό ρεύμα αξίας 400.000 ευρώ.
Αν εδώ προσθέσουμε τις αποδοχές των εργατών της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Κ. που δουλεύουν νυχθημερόν διορθώνοντας βλάβες και όχι μόνο, το κόστος των υλικών, τα έξοδα αντικατάστασης και επέκτασης δικτύων ύδρευσης κ.λ.π. θεωρείται ακριβό το τιμολόγιο του νερού όταν η τιμή ανά κ.μ. για μια μέση κατανάλωση νερού είναι 0,40 ευρώ;
Βέβαια ο κ. Βελισσαρίου μπορεί να εννοεί την ύπαρξη του κλιμακωτού τιμολογίου. Είναι όμως κανείς που αμφισβητεί ότι γίνεται κατασπατάληση του νερού σε μια εποχή που μειώνονται διαρκώς οι υδάτινοι πόροι; Ή μήπως ο κ. Βελισσαρίου έχει άλλες αλλά συγκεκριμένες προτάσεις που να διασφαλίζουν τη σωστή διαχείριση του νερού;
Όσον αφορά στον έλεγχο της ποιότητας του νερού ,στείλαμε και στον συνήγορο του πολίτη τις σχετικές αναλύσεις, όπως ο νόμος ορίζει. Από όπου φαίνεται η άριστη ποιότητα του νερού.
Ακόμα αναφέρει ότι ο ΟΤΕ ,η ΔΕΗ ,η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ υποβαθμίζονται στο Δήμο μας ή καταργούνται χωρίς η Δημοτική Αρχή να κάνει κάτι γι’ αυτό. Θέλω να τον ενημερώσω ότι η Δημοτική Αρχή πήρε θέση στα συγκεκριμένα θέματα σε αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια. Προφανώς απουσίαζε, όπως και σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Αλλά πέρα απ’ αυτό, είναι δυνατόν να υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και να πιστεύει ότι ένας Δήμαρχος έχει την δυνατότητα να ανατρέψει τη στρατηγική μιας τράπεζας, ενός οργανισμού, μιας επιχείρησης που θέλει να μειώσει τα έξοδα της και να αυξήσει τα κέρδη της ώστε να είναι ανταγωνιστική; Και αν κάποιος πιστεύει ότι έχει τη λύση γιατί δεν προτείνει και γιατί δεν το παλεύει ο ίδιος για να σώσει την περιοχή του;
Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα και πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν σε μια κοινωνία αυτοί που προσπαθούν και τρέχουν για τα κοινά είναι ελάχιστοι ενώ η πλειοψηφία κάνει κριτική ή ακόμα παρεμποδίζει έργα; 
Πριν αναφέρω τα έργα που έχουν γίνει στον Οξύλιθο για να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα για το αν είναι αυτό το χωριό ενταγμένο σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα θέλω να ρωτήσω κάτι τον κ. Βελισσαρίου: μήπως ξέχασε ποιά ήταν η θέση του σχετικά με τον νέο οδικό άξονα Χαλκίδας-Κύμης; Το θεωρούσε ως έργο ουτοπικό, το χλεύαζε και το πολεμούσε γιατί θεωρούσε ότι αυτό το έργο και σαν σκέψη θα έφερνε πίσω τις παρακάμψεις Βάθειας, Βασιλικού. Εκείνο το ίδιο διάστημα κάποιοι άλλοι άνθρωποι ,με πρωτοπόρο το Δήμαρχο κ. Δημήτρη Θωμά, κατέθεταν όχι μόνο χρόνο και χρήμα ,αλλά και ψυχή για να κάνουν την αναγνωριστική μελέτη και για να πείσουν την Κυβέρνηση για την αναγκαιότητα του έργου. Φαίνεται όμως ότι στο πέρασμα του χρόνου ο κ. Βελισσαρίου πείστηκε, ευτυχώς, για την ορθότητα του έργου και τη δυνατότητα υλοποίησής του αφού τώρα ανήκει στην ομάδα των μελετητών του παραπάνω έργου.
Παραθέτω στη συνέχεια τα έργα που έγιναν στον Οξύλιθο για να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα

Σχετικά με την ύδρευση.
– Αντικατάσταση αντλητικών συγκροτημάτων και ηλεκτρολογικών πινάκων αντλιοστασίου Οξυλίθου. Επισκευή αντλητικού συγκροτήματος Στομίου-Οξυλίθου-Δεξαμενή σχολείου.
– Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης από την πηγή του Κληματαρίου έως το Δημοτικό.
– Άμεση αποκατάσταση των βλαβών ακόμη και τις αργίες.
– Καθημερινός έλεγχος της ποσότητας του υπολειμματικού χλωρίου στο νερό και καταγραφή σε βιβλίο ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής απολύμανση του νερού.
– Έλεγχος της ποιότητας του νερού σε διαπιστευμένο εργαστήριο κάθε 2-3 μήνες.

Οδοποιϊα Τ.Δ. Οξυλίθου
Έχουν ολοκληρωθεί περίπου 11.000 μ. τσιμεντόστρωσης εντός οικισμού.
Έχουν δημοπρατηθεί και εκτελούνται 3.500 μ. αγροτικής οδοποιϊας.
Έχουν κατασκευαστεί τεχνικά ομβρίων σε διάφορα σημεία του χωριού.
Πραγματοποιήθηκαν επεκτάσεις υδροδότησης και ηλεκτροφωτισμού.
Έγιναν όλες οι απαραίτητες υποδομές, ενέργειες και περιβαλλοντικές δράσεις για τη διεκδίκηση του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες».
Δύο συνεχόμενες χρονιές πραγματοποιείται στο Στόμιο Οξυλίθου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beach Soccer.
To Δημοτικό Σχολείο βάφτηκε εσωτερικά και εξωτερικά.
Λειτουργεί Δημοτικό Γυμναστήριο και Κ.Α.Π.Η. με μεγάλη επιτυχία.
Δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου.
Αντικατάσταση οργάνων παιδικής χαράς και ηλεκτροφωτισμός της.
Πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες και χρονοβόρες ενέργειες για να περιέλθει επιτέλους στην ιδιοκτησία του Δήμου κτήμα 4.000 τ.μ. στο Στόμιο Οξυλίθου.
Μελέτες που εκπονούνται με στόχο την τουριστική ανάπτυξη του Οξυλίθου
Μελέτη για τη διαμόρφωση χώρου σε οικόπεδο 4.000 τ. μ. στο Στόμιο Οξυλίθου : (91.000 €)
Μελέτη για την ανάπλαση περιοχής Τούρλας Οξυλίθου
Μελέτη ανάπλασης κόμβου γέφυρας Οξυλίθου
Μελέτη Αποκατάστασης Αγίου Νικολάου Οξυλίθου
Μελέτη « Αναστήλωσης βυζαντινής εκκλησίας Παναγίας Οξυλίθου». Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» κι εκτελείται προϋπολογισμού 191.000 €. Δεν θα αναφερθώ σε έργα μικρότερης αξίας για να μην κουράσω.
Και καταλήγοντας θα ήθελα να πω τα εξής:
Αν ένας δήμαρχος που έχει την τόλμη και το σθένος να επιδιώκει συνεχώς ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο, όπως αποδεικνύεται και από τα παραπάνω, και παλεύει γι’ αυτό, χαρακτηρίζεται επικίνδυνος, φοβάμαι ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το νόημα της λέξης.
Τελικά θεωρώ ότι το ζητούμενο για κάθε Δημοτική αρχή είναι να έχει όραμα, να αφουγκράζεται τις ανάγκες του τόπου, να τις αξιολογεί, να τις ιεραρχεί και να προσπαθεί να τις ικανοποιήσει. Σ’ αυτό το ταξίδι η κριτική είναι καλοδεχούμενη αρκεί να μην εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες.