Μια φιλική απάντηση στον κο Γ.Ζαμπετάκη και μια πρόσκληση στα στελέχη των περιβαλλοντικών συλλόγων «ΓΑΙΑ» και «ΤΑΝΑΪΣ», δίνει ο Κώστας Χαϊνάς, όπως τουλάχιστον ο ίδιος αναφέρει:

«Αν και δεν μου αρέσει να ανακυκλώνω θέματα που δεν ωφελούν κανένα και κυρίως το μεγάλο πρόβλημα της μόλυνσης της Μεσσαπίας από τα τοξικά απόβλητα και το εξασθενές χρώμιο, είμαι υποχρεωμένος να κάνω τις εξής διευκρινήσεις, για την τελευταία επιστολή του κου Ζαμπετάκη όπου εμπλέκει και το δικό μου όνομα. (http://environmentfood.blogspot.com/2009/11/blog-post_4531.html)

Στο δίκτυο πολιτών και συλλόγων περιβάλλοντος της Εύβοιας, έχουμε κατακτήσει την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία της κάθε συλλογικότητας, μέλος του δικτύου. Άρα ο κάθε φορέας έχει την ευθύνη των επιλογών του μέσα από τις δικές του διαδικασίες, οι οποίες δεν καθορίζονται από κάποιο κέντρο και μάλιστα κομματικό(!), όπως υπαινίσσεται ο κος Ζαμπετάκης για την τελευταία ανακοίνωση του συλλόγου «ΤΑΝΑΪΣ». Έπρεπε να ήξερε ο κος Ζαμπετάκης ότι ως ‘’δίκτυο’’ και ως ‘’ενεργοί πολίτες’’, έχουμε πλήρη αυτοτέλεια και αυτονομία έναντι οποιουδήποτε πολιτικού φορέα. Ο καθένας μας ασφαλώς μπορεί να ανήκει ή να μην ανήκει σε κάποιον πολιτικό φορέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ‘’καθοδηγεί’’ κάποιον ή ‘’καθοδηγείται’’ από κάποιον. Ο σύλλογος «ΤΑΝΑΪΣ» είναι ένας περιβαλλοντικός σύλλογος της περιοχής Μεσσαπίων, μέλος του δικτύου της Εύβοιας, με μια ιστορία και παρουσία στην περιοχή της Μεσσαπίας σε δύσκολους καιρούς. Δεν γνωρίζω τις ιδιαίτερες πολιτικές προτιμήσεις των μελών και στελεχών του και ούτε με ενδιαφέρει. Εκείνο που με ενδιέφερε πάντα για να συνεργαστώ με κάποιον, δεν ήταν οι πολιτικές του προτιμήσεις, αλλά οι απόψεις του και η στάση του απέναντι στα προβλήματα του τόπου. Τώρα εάν ο κος Ζαμπετάκης γνωρίζει που ανήκει ο καθένας και μοιράζει κομματικές ταυτότητες, είναι δικό του θέμα. Όμως πρέπει να ξέρει ότι με την στάση του αυτή, το μόνο στο οποίο δεν προσφέρει είναι στην λύση του προβλήματος, για την οποία θέλω να πιστεύω ότι αγωνίζεται μαζί μας. Να διευκρινίσω επίσης ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τον εαυτό μου δεν ‘’καθοδηγώ’’ κανένα και ούτε ‘’καθοδηγούμαι’ από κανένα, όπως μπορεί να φαντάζεται ο κος Ζαμπετάκης. Εάν θέλει να μάθει περισσότερα για τις πολιτικές μου απόψεις, τον παραπέμπω στο blog μου (http://kostasxainas.blogspot.com/), για να μελετήσει τις λεπτομέρειες των πολιτικών μου πεποιθήσεων, εφόσον τόσο πολύ τον απασχολεί που ανήκει πολιτικά ο καθένας.

Περίμενα από τον κ. Ζαμπετάκη να σταθεί αυτοκριτικά στους χειρισμούς και στην στάση του στην τελευταία εκδήλωση στα Ψαχνά, όπου οι συγκεντρωμένοι πολίτες ζητούσαν εναγωνίως απαντήσεις στα ερωτήματα που τους απασχολούσαν, αλλά ο κος Ζαμπετάκης στην καλύτερη περίπτωση τους λοιδορούσε. Όλοι οι παριστάμενοι και εγώ προσωπικά τον αντιμετώπισα με σεβασμό ως προσκεκλημένος και ομιλητής. Όμως δεν μπορεί να συνεχίζει να παριστάνει τον τιμητή των πάντων, μοιράζοντας δεξιά και αριστερά κατηγορίες και χαρακτηρισμούς. Έχει δικαίωμα ασφαλώς όπως όλοι μας, να κάνει κριτική σε επιλογές και θέσεις που παίρνει ο καθένας μας για το πρόβλημα. Πρέπει όμως να σέβεται την αυτοτέλεια των συλλόγων και το δικαίωμα τους να κρίνουν και αυτοί γεγονότα και στάσεις, αλλά και τον ίδιο.

Τέλος, ασφαλώς δεν είναι ευχάριστο μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα να εμφανίζονται δημοσίως δύο σύλλογοι «ΓΑΙΑ» και «ΤΑΝΑΪΣ» να διαφωνούν για κάποια θέματα που αφορούν την οργάνωση και τη μεθόδευση του αγώνα, ανεξάρτητα ποιος έχει δίκιο, περισσότερο ή λιγότερο ή αν κάποιοι με τη συμπεριφορά τους δημιούργησαν προβλήματα στην κοινή δράση της επιτροπής αγώνα. Πιστεύω ότι σ’αυτό τον αγώνα όλοι είναι χρήσιμοι, κανένας δεν περισσεύει. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι την ενότητα και την κοινή πορεία πρέπει να τη χτίζουμε καθημερινά, βασανιστικά, παραμερίζοντας, εγωισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις, βάζοντας πάνω απ’ όλα το κοινό καλό.

Καλώ προσωπικά και δημόσια όλους τους πολίτες που αγωνιούν για το πρόβλημα του νερού και της τοξικής μόλυνσης της Μεσσαπίας και ιδιαίτερα τα στελέχη των δύο συλλόγων «ΓΑΙΑΣ» και «ΤΑΝΑΪΣ», να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, υπερβαίνοντας τους ίδιους τους εαυτούς μας, να κάνουμε τα επόμενα βήματα, μέχρι την οριστική λύση ενωμένοι, βάζοντας πάνω απ’ όλα το κοινό καλό».