Την ανάγκη άμεσης σύγκλησης του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σχετικά με τα ελληνοτουρκικά τόνισε σήμερα το πρωί ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας Μίλτος Χατζηγιαννάκης, καλεσμένος την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, στην εκπομπή “Πρωινή Ενημέρωση” στην ΕΡΤ1.
Αφού σημείωσε πως αποτελεί προφανώς θετικό βήμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Μ. Χατζηγιαννάκης εκτίμησε ότι “η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την παθητική πολιτική του κατευνασμού των γειτόνων μας και της ισορροπίας, υπό τον φόβο του μεταναστευτικού και του τρόπου εκμετάλλευσης του προσφυγικού προβλήματος από την Τουρκία.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχτεί παράνομες και πέρα από κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου μονομερείς ενέργειες, όπως οι πρόσφατες των γειτόνων μας.”

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε την άποψη ότι “η σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είναι απαραίτητη, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής και να δοθεί με σαφήνεια το μήνυμα προς όλους ότι στα ζητήματα αυτά οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου ομονοούν”.

Ολοκληρώνοντας, προσέθεσε πως “είναι απαραίτητη η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική αναζήτηση συμμαχιών, τακτική που ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσαμε με σειρά πρωτοβουλιών και τη συγκρότηση Συνόδων, είτε με χώρες της ΝΑ Μεσογείου, είτε με τις χώρες του Νότου της ΕΕ. Είναι ο μόνος τρόπος απομόνωσης της Τουρκίας, καθώς, δυστυχώς, όπως έχει δείξει η εμπειρία, όταν η Τουρκία δεν βρίσκει αντίδραση στις ενέργειές της εντείνει την προκλητικότητά της.”