Τις τελευταίες ημέρες έχω βρεθεί να παρακολουθώ καθημερινά σχεδόν τους αγώνες της Εθνικής Νέων Ανδρών, στα πλαίσια διεξαγωγής του Eurobasket U20 στη Χαλκίδα.

Αν και δεν είμαι «τρελή» γνώστρια του αθλήματος, παρ΄όλα αυτά λίγο το κλίμα που επικρατεί στο γήπεδο, λίγο η συνεχής παρακολούθηση και λίγο η βοήθεια που έχω από γνωστούς και άξιους αθλητικογράφους αλλά και επαγγελματίες φωτογράφους της περιοχής, είμαι σε θέση να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων και να δώσω έστω και κάτι –ελάχιστο- από την προσωπική μου εμπειρία.
Οφείλω να ομολογήσω ότι ο αθλητισμός ανέκαθεν με γοήτευε. Είτε ομαδικό, είτε ατομικό, το κάθε άθλημα έχει τη δική του γοητεία, το δικό του σκοπό, το δικό του στόχο. Ο αθλητισμός όμως σε κάθε μορφή του προάγει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την βελτίωση τόσο σε προσωπικό όσο και σε ηθικό επίπεδο, ενώ όσοι ασχολούνται συστηματικά πρεσβεύουν αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Κοιτώντας πίσω, με αφορμή το Eurobasket τώρα, πηγαίνοντας στο γήπεδο παλιά και παρακολουθώντας τον Ίκαρο Χαλκίδας και τον ΑΟ Χαλκίς όταν έπαιζε τοπικό αλλά και όταν ανέβηκε στη Γ’ Εθνική, αυτό που παρατηρώ είναι η αγάπη των Χαλκιδέων για τον αθλητισμό. Τα γήπεδα ήταν πάντα γεμάτα είτε στον Ίκαρο, είτε στον ΑΟ Χαλκίς, είτε σε οποιαδήποτε άλλη αθλητική διοργάνωση έλαβε χώρα στη Χαλκίδα. Οι Χαλκιδέοι είναι εκεί. Στηρίζουν τον τόπο τους, στηρίζουν τις ομάδες τους, στηρίζουν και προάγουν τον αθλητισμό. Ακόμα και οι παίκτες της Εθνικής είναι εντυπωσιασμένοι από την αγάπη που τους έχει δείξει μέχρι στιγμής ο κόσμος τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Αγάπη που είχαν να το λένε τότε και οι παίκτες του Ίκαρου, οι παίκτες της Χαλκίδας, οι…
Γυρνώντας στο θέμα μας τώρα και πιο συγκεκριμένα στο EurobasketU20 η Χαλκίδα μέσα από αυτή τη διοργάνωση έγινε γνωστή στην Ευρώπη. Τα ξενοδοχεία της γέμισαν, οι καφετέριες γέμισαν, οι ταβέρνες γέμισαν, όλοι κάτι κέρδισαν. Και πείτε με ονειροπόλα αλλά πιστεύω, έστω και αν είναι ουτοπικό, ότι η Χαλκίδα μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον έναν ωραίο τουριστικό προορισμό.
Η Χαλκίδα λοιπόν έγινε γνωστή. Μένει να συνεχίσει να είναι. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται δουλειά. Χρειάζεται πολλή δουλειά στα πάντα. Από το πιο μικρό που είναι μία τσιμεντένια πλατεία μέχρι το πιο μεγάλο που είναι το θέμα του πάρκινγκ, των κτιρίων της, της ιστορίας της.
Γιατί Χαλκίδα δεν είναι μόνο εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Χαλκίδα είμαστε και εμείς. Είμαι εγώ, εσύ, ο καθένας μας. Και αν δεν προσπαθήσουμε εμείς να βελτιωθούμε πρώτα σαν άνθρωποι δε θα αλλάξει ποτέ και τίποτα.. Η βελτίωση πάντα ξεκινάει από μέσα μας και μετά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.
Do it λοιπόν Χαλκίδα. Σου αξίζει άλλωστε…