«Τα παιδιά του κόσμου για να ζουν χαρούμενα και να δημιουργούν έχουν ανάγκη την ΕΙΡΗΝΗ. Μόνο οι κοινωνίες που ζουν ειρηνικά μπορούν να γιορτάζουν, να διεκδικούν, να απολαμβάνουν», τόνισε ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς στην ομιλία του για τον εορτασμό του Αγ. Αθανασίου, πολιούχου της Κύμης.

 

Η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμη αγγίξει αισθητά την Κύμη και η παρούσα Δημοτική Αρχή θα εξακολουθήσει να προσπαθεί με τα έργα υποδομής και ανάπτυξης που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη τετραετία έως και σήμερα, ώστε η κρίση να πλήξει την περιοχή όσο το δυνατόν λιγότερο.
Το ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα έστειλε στους κατοίκους της Κύμης ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς, μιλώντας στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου στην εκδήλωση που είχε οργανώσει ο Δήμος για την εορτή του Αγίου Αθανασίου, πολιούχου της Κύμης.
 Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, το εκκλησίασμα κατευθύνθηκε στην αίθουσα του εκκλησιαστικού γηροκομείου. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Κεχρή, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές και πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων και πολύ νεολαία. Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Κύμης βράβευσε τους άριστους μαθητές του Λυκείου, τους διακριθέντες μαθητές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, τους διακριθέντες αθλητές σε πανελλήνιους αγώνες, ενώ φέτος για πρώτη φορά βράβευσε και τους εισαχθέντες σπουδαστές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του Δημάρχου, ο οποίος ως είθισται αυτή την ημέρα έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου που συντελέστηκε τον προηγούμενο χρόνο.
Κατ’ αρχήν ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο Δήμο για την άοκνη, όπως είπε, προσπάθειά τους στην βελτίωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών του Δήμου και την εξυπηρέτηση των πολιτών και συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Τεχνική Υπηρεσία

 Αυτό το χρόνο συστάθηκε η Τεχνική Υπηρεσία, και ο Δήμος Κύμης απέκτησε Πιστοποίηση Διαχειριστικής Επάρκειας για το 4ο ΚΠΣ. Με την υπηρεσία αυτή ο Δήμος θα μπορεί να εντάσσει, να δημοπρατεί και να εκτελεί περισσότερα έργα από το ΕΣΠΑ. Στον Νομό Ευβοίας μόνον η Νομαρχία και άλλοι τρεις Δήμοι κατόρθωσαν να πιστοποιηθούν. Εντός των ημερών θα προσληφθούν, μέσω του ΑΣΕΠ, δύο μηχανικοί και ένας γεωπόνος καθώς και εργάτες, χειριστές μηχανημάτων και ηλεκτρολόγοι.

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών

 Μετά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, εγκρίθηκε η επαναλειτουργία του ΚΕΠ στην Κύμη, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο Φεβρουάριο. Από το βήμα αυτό, είπε ο Δήμαρχος, θέλω να ευχαριστήσω τον βουλευτή Ευβοίας κ. Κεδίκογλου, για τη βοήθεια που προσέφερε στο θέμα αυτό.

Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης
 
 Συστάθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Άρδευσης Αποχέτευσης Κύμης (ΔΕΥΑAK), προκειμένου να αποκεντρωθεί ο τομέας αυτός για να δουλέψει αποτελεσματικότερα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι συνδέσεις νέων παροχών ύδρευσης.
 Παράλληλα, εντός του έτους ολοκληρώνονται οι εργασίες του έργου του ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ στο Χωνευτικό, ενώ σύντομα θα υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για χρηματοδότηση η ολοκληρωμένη μελέτη του νέου μικρού βιολογικού καθαρισμού για την Παραλία, προϋπολογισμού 3.000.000 €.

ΕΡΓΑ

Σχολικές εγκαταστάσεις

 Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση αντιστήριξης του ιστορικού κτιρίου, που στεγάζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης.
 Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες βελτίωσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης, το οποίο θα εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο.
 Ο Δήμος επιχορηγήθηκε με το ποσό των 200.000 € από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να επισκευαστεί και να αναδειχθεί το κτιριακό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου της Κύμης. Επίσης, εγκρίθηκε η κατασκευή νέου νηπιαγωγείου, που θα στεγαστεί σε οικόπεδο, πίσω από την Μητρόπολη.
 Ταυτόχρονα, συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Οδοποιία

 Ολοκληρώθηκε το έργο βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού 455.000 €.
 Εντάχθηκε στις 31 Δεκεμβρίου στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το έργο βελτίωσης της οδοποιίας όλων των τοπικών διαμερισμάτων, προϋπολογισμού 200.000 €.
 Επίσης συντάχθηκαν και υποβλήθηκαν εγκαίρως από τον Δήμο οι μελέτες ασφαλτόστρωσης των δρόμων στην Κύμη, ώστε, έως το καλοκαίρι, να έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που προκλήθηκαν από την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων. Το έργο θα δημοπρατηθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου και θα είναι η πρώτη ένταξη έργου στο 4ο ΚΠΣ σε όλο τον νομό.

Γ. Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

 Αξιοποιείται η οικία Γ.Παπανικολάου. Ήδη, το υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγησε τον Δήμο με το ποσό των 200.000 € για την αναπαλαίωση του κτιρίου, του οποίου το ισόγειο θα διαμορφωθεί σε μουσειακό χώρο και γραφεία του Ινστιτούτου Παπανικολάου, ενώ ο όροφος σε αίθουσα συνεδρίων και συσκέψεων. Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στο 8ο Πανελλήνιο Κυτταρολογικό Συνέδριο που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας από τις 23 έως τις 25 Ιανουαρίου και τελεί και υπό την αιγίδα του Δήμου Κύμης, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους να παρευρεθούν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, στον χώρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, στις 6 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης, κατά την οποία θα γίνει και η βράβευση από την Κυτταρολογική Εταιρεία του καλύτερου μαθητή της Γ’ Λυκείου Κύμης.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 Ο Δήμος συμμετείχε και φέτος σε πολλές πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές τουριστικές εκθέσεις. Επίσης, ολοκληρώθηκε η δημιουργία ενός πολυθεαματικού υλικού τουριστικής προβολής, που αποτελείται από ένα λεύκωμα, ένα DVD, έναν τουριστικό οδηγό, καθώς και διαφημιστικά φυλλάδια.
 Πραγματοποιήθηκαν πολλές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως οι επιτυχημένες παραστάσεις της θεατρικής ομάδας και οι εμφανίσεις των χορευτικών συγκροτημάτων, που αποτέλεσαν ένα ακόμη μέσο προβολής του τόπου.
 Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία η Κύμη το 2003 είχε 12.250 επισκέπτες, ενώ το 2007 την επισκέφθηκαν 18.800. Σε ποσοστά η πληρότητα των δωματίων κατά τη θερινή περίοδο ήταν το 2003 53%, ενώ το 2008 έφτασε στο 100%. Οι δείκτες αυτοί καταξιώνουν τις προσπάθειες του Δήμου και τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα για το μέλλον.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 Ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κύμης, το οποίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς.
 Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες κήρυξης της Κύμης, ως παραδοσιακού οικισμού, ενώ σύντομα παραδίδεται και η μελέτη του ιστορικού κέντρου της Κύμης.
 
ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑ-ΚΥΜΗ

 Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής της νέας μαρίνας, ενώ με πασσαλομπήξεις εξασφαλίστηκε η αντιστήριξη της προβλήτας του λιμανιού. Αυτό το διάστημα, συντάσσεται η μελέτη ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του χαρακτηρισμένου ως εθνικής σημασίας λιμένα της Κύμης για να υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο 4ο ΚΠΣ. Παράλληλα, προκηρύσσεται σύντομα η μελέτη για την κατασκευή του νέου διευρωπαϊκού οδικού άξονα Χαλκίδα-Κύμη, έργο που δεν μπορεί τίποτα να το σταματήσει.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος μίλησε για τρία σημαντικά γεγονότα, που συνέβησαν το χρόνο που μας πέρασε. Πρόκειται για την πτώση των βράχων στον δρόμο της παραλίας του Στομίου, την πτώση του ελικοπτέρου στον Μισόκαμπο, καθώς και την πρόταση δημιουργίας Δήμου γίγαντα, από το Αλιβέρι μέχρι την Κύμη, και τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τον Δήμο άμεσα και αποτελεσματικά.

 

ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 Κλείνοντας, ο Δήμαρχος παρότρυνε τους Δημότες, αντί να είναι θεατές των γεγονότων σε αυτή τη δύσκολη εποχή, να ενεργοποιηθούν μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι ο πρώτος θεσμός πιο κοντά στον πολίτη. Οι καιροί μας καλούν τώρα πιο έντονα να είμαστε ενήμεροι, να παλεύουμε για την ειρήνη στην κοινωνία μας και κατ΄ επέκταση και στον υπόλοιπο κόσμο. Γι΄ αυτό θα πρέπει να μην αφήνουμε τις τύχες μας στα χέρια άλλων, αλλά να γίνουμε ενεργοί και συμμετοχικοί πολίτες.

 Μετά την ομιλία του Δημάρχου ακολούθησε η βράβευση μαθητών και αθλητών. Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ και ο Δήμαρχος κ. Θωμάς έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία παιδιών και εφήβων του Πνευματικού Κέντρου Αλιβερίου «ο Άγιος Γεώργιος», στέλνοντας μηνύματα ειρήνης και ελπίδας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμος Κύμης με τοπικές νοστιμιές, ευγενική προσφορά από γυναίκες της περιοχής.