Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να μοιράζομαι μαζί σας τον Απολογισμό των Κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μας. Για μας δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση και τήρηση μια σειράς από μέτρα και κανόνες, αλλά υλοποίηση ενός οράματος, βασισμένου στην πεποίθηση ότι η υγιής ανάπτυξη μιας κοινωνίας έρχεται μέσα από το δικαίωμα όλων στην σωματική και ψυχική υγεία αλλά και στην πρόσβαση σε βασικές δομές, όπως στον Νέο και Σύγχρονο Χώρο μας που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες αυτές (στη Διεύθυνση Αγγελή Γοβιού 4 , τηλ : 22280-25322 , 22280-22616).

O Απολογισμός αυτός είναι το επιστέγασμα της σκληρής και συστηματικής δουλειάς μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, που έχουμε επωμιστεί την ευθύνη της υλοποίησης ενός από τα σημαντικότερα έργα της Δημοτικής μας Ενότητας, σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγή Υγείας), που αποτελεί ένα σημαντικό συνοδοιπόρο στην πορεία του Δήμου μας.

Η Κοινωνική μας Πολιτική, βασισμένη στο Νεοσυσταθέν ΚΕΠ Υγείας το οποίο αποτελεί ένα Εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παροχή υπηρεσιών συντονισμού τόσο για ενημέρωση όσο και για δράσεις, μαζί με τις υπηρεσίες μας Βοήθεια στο Σπίτι και Κέντρο Κοινότητας, στοχεύει στην πολύπλευρη στήριξη των συνανθρώπων μας κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη και την προσφορά προς αυτούς με κάθε δυνατό τρόπο.

Η πορεία την οποία διανύουμε δεν υπήρξε χωρίς προκλήσεις (φυσικές καταστροφές, πανδημία, ενεργειακή κρίση) αλλά παρόλα αυτά εργαζόμαστε συστηματικά και με προσήλωση, ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αναδείξουμε τις πολύπλευρες ευκαιρίες που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε.

Με δράσεις όπως παροχές υπηρεσιών υγείας, προαγωγή της ψυχικής υγείας, συμβουλευτικές δράσεις για θέματα πρόληψης, οικογενειακής βίας κ.α στοχεύουμε στην μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Δήμαρχο μας κ. Ψαθά που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, για την συμπαράσταση, την κατανόηση αλλά και την υλική στήριξη ώστε να πραγματοποιηθούν οι στόχοι μας !!!

Αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Αντιδημάρχους , Προέδρους , στην Διεύθυνση και στο Προσωπικό των Δομών που ήταν πάντα εκεί όπου υπήρχε ανάγκη καθώς πολλές φορές χρειάστηκε να υπερβούν το ωράριο τους προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι δράσεις μας!!!

Παρακάτω ακολουθεί ο απολογισμός και αξίζει να αναφέρω ότι οι περισσότερες από τις παρακάτω δράσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών Βοήθεια στο Σπίτι και του Κέντρου Κοινότητας. Το προσωπικό των δομών αυτών πέρα από τη φροντίδα και την εξυπηρέτηση των εγγεγραμμένων δημοτών στα προγράμματα αυτά (που είναι περίπου 3000 άτομα ετησίως ) , εργάζεται πρόθυμα με σκοπό την υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη της κοινωνίας μας προς όλες τις κατευθύνσεις και ηλικίες.

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 • Ίδρυση Σταθμού Σακχαρώδη Διαβήτη και Ιατρικές Εξετάσεις με το πρόγραμμα
 • Τηλειατρική Vodafone.
 • Ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας( με νευρολόγο , ψυχολόγο , γενική ιατρό ) για τη πρώιμη διάγνωση της άνοιας καθώς και την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα μνήμης και τους φροντιστές τους από το επιστημονικό προσωπικό μας μετά από ειδική εκπαίδευση που έλαβε.

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 • Προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι σε συνεργασία με το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Voadafone σε όλες τις τοπικές κοινότητες και πραγματοποιείται ετησίως .
 • Ετήσιος εμβολιασμός της εποχικής γρίπης.
 • Κατ’ οίκον αιμοληψίες.
 • Προληπτικός έλεγχος κατά του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου της μήτρας.
 • Προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος για παιδιά σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού.
 • Προληπτικοί έλεγχοι Οστεοπόρωσης με μέτρηση οστικής πυκνότητας
 • Παιδιατρική εξέταση και εμβολιασμός παιδιών Ρομά στα πλαίσια εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Υγεία για όλους», την 5 η Υ.ΠΕ. , την Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Αγία Σοφία».
 • Ιατρικές εξετάσεις από τους Γιατρούς της Αγάπης (Ορθοπαιδικό, ΩΡΛ, Δερματολόγο, Ουρολόγο, Καρδιολόγο).
 • Προληπτικές εξετάσεις και Ενημέρωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με μετρήσεις σακχάρου και διανομή έντυπου υλικού στα ΚΑΠΗ του Δήμου μας .
 • Δράση Αξιολόγησης Σχολικής Ετοιμότητας για παιδιά που φοιτούν στην Α’ Δημοτικού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων -Λογοθεραπευτών Ελλάδας.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19

 • Δημιουργήθηκε ομάδα διαχείρισης COVID 19 με στόχο την κάλυψη των πολυποίκιλων αναγκών που προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας( αγορά τροφίμων , φαρμάκων , παρακολούθηση της υγείας τους κλπ).
 • Ψυχολογική υποστήριξη τηλεφωνικά για όποιον το είχε ανάγκη
 • Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν από τις νοσηλεύτριες του «Βοήθεια Στο Σπίτι» περίπου 7000 μαζικοί, δειγματοληπτικοί έλεγχοι (rapid test) για τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS-COV-2 στις κοινότητες , στα σχολεία και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε αθλητικά σωματεία και συλλόγους, σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στο δήμο μας.
 • Έγινε εκπαίδευση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για τον τρόπο διεξαγωγής των Self test.
 • Εμβολισμός για covid -19 σε συνεργασία με το Κ.Υ. Ψαχνών για τα άτομα που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν
 • Στον τομέα της πρόληψης και σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ διαδικτυακή ημερίδα covid _19 και άνοια covid _19 Εμβολιασμός – Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί απαντούν.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε συνεργασία με το «ΕΔΔΥΠΠΥ» πραγματοποιήθηκαν 8 δίωρες διαδραστικές συναντήσεις γονέων με τίτλο «Από το Α έως το Ω: μία Ακαδημία για Γονείς»

Διαδικτυακές ημερίδες στα πλαίσια του προγράμματος « Αγωγή Υγείας για Παιδιά » με θέματα :

Ατυχήματα

Εξαρτήσεις

Πανελλήνιες Εξετάσεις – Διαχείρηση άγχους, προετοιμασίας και Αποτελεσμάτων»

Θερινό Σχολείο για την Πρόληψη της Βίας με την στήριξη των Δήμων: Μην υποτιμάς τις ενδείξεις-για εφήβους και ενήλικες.

Βελτιώνοντας τη Διατροφή των Παιδιών.

Στον τομέα της Ψυχικής Υγείας πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ τρεις κύκλοι Διαδικτυακών Δράσεων με θέμα την Κατάθλιψη.

Ενημέρωση / Ψυχο-εκπαίδευση για την κατάθλιψη Κατηγορίες,συμπτώματα, αντιμετώπιση και συν νοσηρότητα

Κατάθλιψη εν μέσω Covid 19

Ζώντας με την κατάθλιψη

Για την Τρίτη ηλικία και σε συνεργασία με την εταιρεία Alzheimer πραγματοποιήθηκαν δύο διαδικτυακές συναντήσεις με θέματα:

Υποστήριξη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Χρυσής Ηλικία

Χαμένες Αναμνήσεις

Διαδικτυακή Εκδήλωση από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου με θέμα:«ΚΕΠ Υγείας, ένας νέος Θεσμός για τον Δημότη».

Δύο διαδικτυακές ημερίδες με τίτλο:

Μύθοι και Αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια

Πρόληψη Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Σεμινάριο για την Προστασία, Προαγωγή και Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας του Δήμου μας.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας με θέματα :

Σχολικός εκφοβισμός

Παιδική κακοποίηση .

Συμμετοχή σε ημερίδα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Διρφύων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Ημερίδα με θέμα : Ενδοοικογενειακή βία, παιδική κακοποίηση- Παρέμβαση, τρόποι αντιμετώπισης, Νομική Προστασία .

Ημερίδα με θέμα : Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια.

Δράση για τον Παιδικό Καρκίνο στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων με προβολή ταινίας και συζήτηση με τα παιδιά.

Ενημέρωση μαθητών Γυμνασίου Ψαχνών για τα δικαιώματα των παιδιών και για θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Δράση με τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου Ψαχνών : Στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου – κατασκευές για την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ.

Ημερίδα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και με τον Ορθοπεδικό Χειρούργο κο Ροντογιάννη με θέμα :Φροντίδα στην Τρίτη Ηλικία

Θέματα πρόληψης για υγιή εγκέφαλο

Αντιμετώπιση Πτώσεων στην Τρίτη Ηλικία.

Πιστοποιημένα Σεμινάρια ΚΑΡΠΑ

Σεμινάρια Α Βοηθειών σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την ΕΔΟΚ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Συμμετοχή στο 17-ο και 18-ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ με θέματα:

Πρωτοβουλίες και Δράσεις για την Προστασία και Προώθηση της Υγείας στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων

Φυσικές Καταστροφές στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων: Αντιμετώπιση- Παρεμβάσεις- Πολιτικές- Μέτρα Αντιμετώπισης.

Βράβευση του Δήμου μας στο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Πραγματοποιείται δυο φορές το χρόνο για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος το Δήμου Διρφύων -Μεσσαπίων και σε κάθε αιμοδοσία αιμοδοτούν κατά μέσο όρο 150-180 αιμοδότες.

Κλείνοντας, να αναφέρω την δωρεά ιατρικού εξοπλισμού αξίας 35.000€ (14 απινιδωτών ,10 ηλεκτροκαρδιογράφων , 1 λαρρυγοσκόπιο με κάμερα , 1 φορείο , 2 συσκευές Holter πιέσεως και 10 νεφελοποιητών ) που πραγματοποιήθηκε προς το Κέντρο Υγείας και τα περιφερικά ιατρεία του Δήμου μας και να τονίσω ότι είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες με μοναδικό πάντα γνώμονα τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία και ευημερία των πολιτών.

Ακολουθείστε μας στο Google News