Με την συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων του ως βουλευτής Εύβοιας, ο Κώστας Μαρκόπουλος παραχώρησε συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το απόγευμα της Δευτέρας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο αλλά και στην δική του προσπάθεια. Στην συνέχεια, ο Κώστας Μαρκόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Η εισήγηση του βουλευτή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έχει ως εξής:

2004-2006: ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό, και το κάνω πράξη κάθε χρόνο, αντί εκδήλωσης άλλου είδους, να δίνω μία συνέντευξη στα ΜΜΕ του νομού μας. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκω να καταδείξω τις προτεραιότητες της Νέας Διακυβέρνησης και τα νομοθετήματα της που αφορούν όλη την Ελλάδα και τα αντίστοιχα ιδιαίτερα που αφορούν το νομό μας. Μαζί με αυτά, θεωρώ θεμιτό, να παρουσιάσω τις προσπάθειες του πολιτικού μου γραφείου, να δεχθώ ερωτήσεις και να απαντήσω σε αξιολογικές επικρίσεις.
Η διαφανής πολιτική ήταν και είναι η πλέον δημοκρατική όψη του πολιτικού παιχνιδιού.
Η δική σας δουλειά, δηλαδή η ανάλυση των δημοσιογράφων, τις περισσότερες φορές είναι καθρέπτης των προβληματισμών της κοινωνίας και εσείς και εμείς αντλούμε τη δύναμή μας από τον πολίτη. Εσείς μεν, με τη δύναμη του τιράζ (δηλαδή τη δύναμη της κυκλοφορίας), εμείς δε, με τη δύναμη των ψηφοφόρων μας. Και οι δύο, καλούμαστε να ικανοποιήσουμε το λαϊκό αίσθημα με σύνεση και προοδευτικό πνεύμα.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ (ΓΕΝΙΚΑ)


Η Κυβέρνηση εξελέγη με βάση ένα προεκλογικό πρόγραμμα για την πραγματοποίηση του οποίου θα κριθεί. Η πραγματοποίησή του εκτείνεται σε έναν χρονικό ορίζοντα τετραετίας, οπότε και θα κριθούμε. Σήμερα, βρισκόμαστε στο πλέον δύσκολο σημείο, κατά το οποίο, όσα μέτρα και νομοθετήματα έχουμε πάρει δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως ή δεν έχουν αποδώσει. Την ίδια στιγμή, κοινωνικές τάξεις που περιμένουν διευθετήσεις ζητημάτων τους, πιέζουν, επειδή πιστεύουν ότι ξεχάστηκαν.
Η βασική στρατηγική είναι:

1. Νοικοκύρεμα της οικονομίας μας με περιορισμό των σπαταλών.
2. Διευθέτηση όλων (εάν είναι δυνατόν) των δεσμεύσεων που αφορούν θεσμικά, διοικητικά και γενικώς ανέξοδα ζητήματα.
3. Διάλογος εξαντλητικός με την κοινωνία και πολιτική συναίνεση για να επιλυθούν μεγάλα ζητήματα  (όπως παιδεία, ασφαλιστικό, κ.λ.π.).

Το βασικό αίτημα της κοινωνίας μας, είναι η θετική ρύθμιση του ζητήματος της ανεργίας. Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι η απορρόφηση από το Δημόσιο Τομέα, που θα σημάνει διόγκωσή του, δεν μπορεί να αποτελεί λύση. Η ανεργία αυξάνεται ποσοστιαία σταθερά στην Ελλάδα από το 1990 και μετά, και βρίσκεται στο 10%.
Η μόνη λύση, είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας με κάθε μέσο, είτε προς διάσωση επιχειρήσεων, είτε προς ίδρυση νέων. Επίσης, η διασπορά μεγάλων έργων ανά την Ελλάδα (με μεγάλα εργοτάξια), είναι μία άλλη παράμετρος. Στην ίδια κατεύθυνση επίσης συμβάλλει και η ρύθμιση των εργασιακών ζητημάτων.
Όλα τα παραπάνω, για να προχωρήσουν σε νέα κατεύθυνση, χρειάζονται πολλαπλές νομοθετικές παρεμβάσεις ή ενεργοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Η αλλαγή στη φορολογία των επιχειρήσεων, η διευκόλυνση των διαδικασιών ίδρυσης νέων, η αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου, η αλλαγή στη μορφή των δημοπρατήσεων μεγάλων έργων, ώστε να μειωθεί η σπατάλη, η μείωση υπερωριακής αμοιβής, ώστε να κάνουμε προϊόντα ανταγωνιστικά, κ.λ.π. είναι μέτρα που για να πάρουν μορφή, χρειάστηκαν διάλογο, συναινετικές αλλαγές, κοινοβουλευτικό διάλογο, και ασφαλώς, χρόνο για να λειτουργήσουν καταλυτικά στην οικονομία.
Από τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς, ότι υπάρχει σχέδιο πολύ συγκεκριμένο για τη μετάβαση σε μία Ελλάδα χωρίς σπατάλες και χωρίς αγκυλώσεις. Βρισκόμαστε στην εξέλιξη ενός οικονομικό – διοικητικού σχεδιασμού με στόχο την εξομοίωση μας με τις συνθήκες των οικονομιών της Ευρώπης.
Διαφορετικά, αν δηλαδή ακολουθήσουμε το ίδιο πλαίσιο στο οποίο βρισκόμασταν, η πορεία μας είναι προδιαγεγραμμένη. Σημαίνει, οριστική καταδίκη των επιχειρήσεών μας, ιδιαίτερα των εξαγωγικών και αύξηση της ανεργίας. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Ελλάδα και Ισπανία έχουν σχεδόν ίδιο κόστος ζωής, μισθούς και συντάξεις. Στις δύο χώρες, η υφαντουργία ήκμαζε προ 20ετίας. Σήμερα στην Ελλάδα σχεδόν πέθανε, ενώ στην Ισπανία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς κλάδους. Η μόνη μας διαφορά, είναι το νομοθετικό πλαίσιο και το εργασιακό μας καθεστώς.
Στον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, έχουν γίνει άλματα και οι δύο κλάδοι έχουν «σώσει» την οικονομία μας, στην κυριολεξία.
Στα Δημόσια Έργα έχει ήδη τελειώσει ο σχεδιασμός των αξόνων ανά την Ελλάδα, σε ότι αφορά στο τέλος του Γ’ ΚΠΣ. Σε λίγο τερματίζονται και οι πρώτες συνεννοήσεις για το Δ’ ΚΠΣ. Κάποιες δημοπρατήσεις έχουν τελεσφορήσει και αρχίζουν τα μεγάλα έργα.
Κοντολογίς, είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι για τη δυνατότητα μας να διασφαλίσουμε πολλές θέσεις εργασίας, αλλά και δυνατότητες αύξησης σε μισθούς και συντάξεις.


Ανέλυσα ιδιαιτέρως το βασικό σχεδιασμό του ζητήματος οικονομία – ανεργία, γιατί γνωρίζουμε, ότι απασχολεί περισσότερο, αλλά και είναι η βάση μιας πολιτικής επιτυχίας. Χωρίς στιβαρή και σίγουρη οικονομική κατάσταση κανείς δεν μπορεί σοβαρά να σχεδιάσει για θέματα που αφορούν στην Παιδεία, στην Υγεία, στο Ασφαλιστικό, να επενδύσει στον Πολιτισμό και γενικά να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Οι βασικές μας προεκλογικές εξαγγελίες ήταν:

1. Νοσοκομείο Χαλκίδας: Τελείωσε στο χώρο του Πεδίου Βολής η ναρκαλίευση, ο έλεγχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οριστικοποιείται η χωροταξική του τοποθέτηση και το οδικό δίκτυο προσέγγισης. Μέσα στο 2006 πρέπει να οριστικοποιηθεί η μορφή του.
2. Νέα μονάδα ΔΕΗ στο Αλιβέρι με φυσικό αέριο: Οριστικοποιήθηκε η χωροταξική του τοποθέτηση, ξεκίνησε να λειτουργεί η Επιτροπή απαλλοτρίωσης, εξελίσσεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θάλασσα, διότι θα διακινούνται περίπου 10.000 τόνοι την ώρα(!) για να ψύχονται οι μονάδες. Θεωρώ ότι το 2006 θα έχουμε δημοπράτηση.
3. Δρόμος Σχηματάρι -Χαλκίδα: Ο ανάδοχος έχει επιλεγεί και εγκαταστήσει εργοτάξιο στην περιοχή. Το τελευταίο δικαστήριο διεκδικήσεων απαλλοτριώσεων είναι, εάν δεν απατώμαι, 15 Μαρτίου. Το έργο ξεκινάει τον Απρίλιο.
4. Οδικοί Άξονες: Με οδηγία του ΥΠΕΧΩΔΕ, δόθηκε εντολή εντός του 2006 να τελειώσουν οι παρακάμψεις Βασιλικού-Αμαρύνθου. Χρηματοδοτήθηκε ο άξονας Χαλκίδα – Ψαχνά – Ιστιαία. Ο νότιος άξονας ανήκει στο Γ’ ΚΠΣ και έχει χρηματοδοτηθεί. Οι κόμβοι του, χρηματοδοτήθηκαν ως προς συμπληρωματικά έργα (ηλεκτροδοτήσεις, κ.λ.π.) από το Υπουργείο Οικονομικών. Το έργο Αφράτι – Πισσώνας, χρηματοδοτήθηκε και δημοπρατείται.

Έργα, που επί 20ετία απαιτούσαμε, βρήκαν χρηματοδότηση.

Ειδική συζήτηση γίνεται για το νέο άξονα Χαλκίδα – Κύμη για αξιοποίηση του λιμένος Κύμης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, το βλέπει πλέον θετικά και αυτό φαίνεται πως… επιτέλους άλλαξε την άποψη του κ. Μπουραντά για το δρόμο, όλοι θυμόμαστε την έντονη αντίδρασή του. Ελπίζω, αυτή η αλλαγή να μην οφείλεται στο φόβο μήπως στην Κύμη… τον μαυρίσουν στις εκλογές!

5. Λιμάνια Καρύστου – Κύμης: Χρηματοδοτήθηκαν, οι δημοπρατήσεις είναι σε  εξέλιξη.

6. Κέντρο Υγείας Ιστιαίας:  Η επέκταση του με νέο όροφο και δυνατότητα νοσηλείας είναι κατατεθειμένη στη ΔΥΠΕ. Προωθείται στο Υπουργείο Υγείας. Μόλις γίνει αυτό, θα επισκεφθούμε, με τους τέσσερις Δημάρχους της περιοχής, τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, για να «κλειδώσουμε» το έργο.

Όπως κανείς μπορεί να συμπεράνει, κανένα μεγάλο έργο δεν έχει «βγει» από το σχεδιασμό της Νέας Διακυβέρνησης, όλα προχωράνε με σωστές διαδικασίες.
Ιδιαίτερα τονίζω τον, στους τύπους, νέο Διοικητικό διαχωρισμό της Ελλάδος σε πέντε μεγάλες περιφέρειες, που βοηθάει την Εύβοια, και γενικώς, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στα προβλήματα χρηματοδότησης που είχε από το Δ’ ΚΠΣ. Αυτός ο τυπικός νέος διαχωρισμός δεν αφήνει έξω καμία περιφέρεια, είναι σύννομος με τις οδηγίες και βοηθάει απόλυτα στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Γνωρίζουμε ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες και τις αναλαμβάνουμε.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  
(Μάρτιος 2005-Φεβρουάριος 2006)

«Θεωρώ πως ένας πολιτικός οφείλει πρωτίστως, να φροντίζει την εκλογική του περιφέρεια. Να  βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους πολίτες (ατομικά και συλλογικά).
Η αποστολή ενός βουλευτού, είναι να μεταφέρει τα επιτακτικά αιτήματα, να εκφράζει τους συμπολίτες του.
Χωρίς την παρουσία και τη δράση του βουλευτού πολλά δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν από την Κεντρική Εξουσία, η οποία βλέπει μόνον τα μεγάλα ζητήματα. Ενώ μικρά ζητήματα είναι συχνά ζωτικής σημασίας για την περιφέρεια.
Έτσι, σας παρουσιάζω αυτά που θεωρώ πιο σημαντικά από όσα έχω φέρει εις πέρας, στα πλαίσια της αποστολής μου, από αυτά που δύσκολα πραγματοποιούνται χωρίς παρέμβαση.
Ο λόγος είναι, ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα στην ίδια κατηγορία από όλη την Ελλάδα και για το ποιος θα προηγηθεί, πρέπει κάποιος να αποφασίσει (π.χ. αποαμιάντωση σχολείων ή ενίσχυση αθλητικών σωματείων, κ.λ.π.).
Έχω υποσχεθεί, αυτήν τη συνέντευξη να την παραχωρώ κάθε χρόνο, επιλέγοντας δημόσια έκθεση στην κριτική. Ελπίζω αυτό να εκτιμηθεί».


– Επιχορηγήσεις σε Αθλητικά Σωματεία και Συλλόγους (σύνολο 56, σύνολο χρημάτων 160.000 ευρώ).

– Καθορισμός χερσαίας ζώνης λιμένος Αιδηψού σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να δοθεί λύση και άδεια σε έργα στο λιμάνι.

– Εκσυγχρονισμός και επέκταση λιμένος Καρύστου (2.000.000 ευρώ). Η δημοπράτηση δεν έχει ευδοκιμήσει, διότι η μελέτη ήταν ξεχασμένη από 7ετίας με τιμές προ 7ετίας. Ήδη γίνεται αναμόρφωση, ώστε να είναι πραγματική.

– Οριστική ένταξη ύδρευσης Δήμου Αρτάκης στη ΣΑΕ του Υπουργείου Οικονομικών (1.500.000 ευρώ).

– Ένταξη του Συλλόγου «Άνθρωπος – Ελπίδα – Πολιτισμός» στο Εθνικό Μητρώο των Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Υπουργείου Υγείας για έναρξη χρηματοδότησης και αναγνώρισης του έργου τους.

– Συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκο, ώστε να λυθεί το πρόβλημα των λανθασμένων στοιχείων στα δελτία επιδοτήσεων των αγροτών (ΟΠΕΚΕΠΕ), ώστε να μην πληρώνουν για τη διόρθωση.

– Συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκο, ώστε να μην διακοπεί η πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών, που εκ λάθους της ΑΤΕ, ελάμβαναν μικρές επιδοτήσεις. Η Υπουργική απόφαση υπογράφεται από τους κ.κ. Υπουργούς Μπασιάκο και Δούκα. (Αφορά 150 οικογένειες στην Εύβοια).

– Σύσκεψη κοινή με το Δήμαρχο Ληλαντίων Χρήστο Καρυστινό και τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ταλιαδούρο, ώστε να δεσμευθεί το Υπουργείο Παιδείας για ίδρυση ΤΕΙ στο Ληλάντιο, αρκεί να ζητηθεί από τη Διοίκηση του ΤΕΙ Χαλκίδας, Σχολή στα πλαίσια της ΣΔΟ (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας). Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής ΔΕΝ έγινε, γιατί το ΤΕΙ αρνείται να στείλει την πρόταση.

– Εξασφάλιση από τον ΟΣΚ αιθουσών προκατασκευασμένων βαρέου τύπου σε Νηπιαγωγεία του Νομού:
1. 2/θέσια αίθουσα στο χώρο του 2ου Δημοτικού Κύμης.
2. 2θέσια αίθουσα στο Νηπιαγωγείο Κηρίνθου.
3. 1/θεσια αίθουσα στο Δημοτικό Μακρυκάπας.

– Εξασφάλιση εργολαβίας του ΟΣΚ το καλοκαίρι, για αντικατάσταση αμιαντοπλακιδίων δαπέδου 9ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας (κόστος 250.000 ευρώ).

– Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ύδρευση των Καλλιανών Μαρμαρίου (50.000 ευρώ).

– Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ύδρευση των Καθενών (15.000 ευρώ).

– Εξασφάλιση διάνοιξης δρόμου βοσκοτοπίου στο Αργυρό και σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Δυστίων (100.000 ευρώ).

– Εξασφάλιση επιδιόρθωσης του δρόμου που οδηγεί στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών (από 3η ΔΕΚΕ Λαμίας).

– Εξασφάλιση 50.000 ευρώ για ολοκλήρωση γηπέδου Ανδρονιάνων.

– Ειδικές χρηματοδοτήσεις 5.000 ευρώ στο χορευτικό Σύλλογο Ψαχνών «Οι Ρίζες», 3.000 ευρώ στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιστιαίας και αγορά προσκλήσεων για τη χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Διαιτητών από τον ΟΠΑΠ ύψους 1.250 ευρώ, ως οικονομική ενίσχυση.

– Πολλές χρηματοδοτήσεις σε Δήμους πέραν των τακτικών, του Υπουργείου Εσωτερικών ή του Προγράμματος «Θησέας» ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες καταστροφές (Ανθηδώνος, Νηλέως, Κάβο-Ντόρο, κ.λ.π.).

Ιδιαίτερα σε θέματα υγείας, έχει παραχθεί σημαντικό έργο, αφού σε συνεργασία με το Διοικητή της ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας, εξασφαλίσθηκαν τα κατωτέρω:

1. Απόσπαση παιδιάτρου Ιστιαίας για μία φορά την εβδομάδα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Κ.Υ. Μαντουδίου, μέχρι να προκηρυχθεί θέση και να διορισθεί μόνιμος.
2. Εξασφάλιση ίδρυσης νέου Περιφερειακού Ιατρείου στο Πήλι του Δήμου Κηρέως, αίτημα το οποίο λίμναζε πολλά χρόνια.
3. Άμεση πίεση και εξασφάλιση νέων συμβάσεων οδηγών ασθενοφόρων στα Κ.Υ. Ιστιαίας, Καρύστου, Μαντουδίου.
4. Εξασφάλιση δεύτερου Γενικού Γιατρού στη Σκύρο. Ήδη κινείται διαδικασία για μόνιμη εγκατάσταση Παιδιάτρου.
5. Κατάθεση στη ΔΥΠΕ και δι’ αυτής στο Υπουργείο Υγείας της προμελέτης της επέκτασης του Κ.Υ. Ιστιαίας με νέο όροφο και δυνατότητα νοσηλείας (10-13 κλινών, κόστος από το Γ’ ΚΠΣ 500.000 ευρώ, μόνο για το κτίριο). Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση σύντομα.
6. Κινητοποίηση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για ναρκαλίευση στο πεδίο βολής όπου θα εγκατασταθεί το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

– Συνεργασία με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης κ. Βουλγαράκη και τον Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ κ. Αγγελάκο για ενίσχυση προσωπικού ΕΛ.ΑΣ στην Εύβοια με μόνιμα 80 άτομα και ίδρυση Ειδικού Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών. Αναβάθμιση Τμήματος Ασφαλείας σε Υποδιεύθυνση.