Ο ερχομός του νέου έτους αποτελεί μια καλή ευκαιρία για απολογισμό και καθορισμό νέων στόχων και δεσμεύσεων. Εφοδιαστείτε με καλή διάθεση, ανακαλύψτε τις κρυφές σας δυνάμεις, πιστέψτε στον εαυτό σας  και αρχίστε μια πραγματικά Νέα Χρονιά! 


Ένας καινούργιος χρόνος ανοίγεται μπροστά μας και πολλοί θα μπουν στην διαδικασία να κάνουν τον απολογισμό τους για τον χρόνο που πέρασε. Πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά δημιουργική, αποκαλυπτική και βοηθητική.
Στην περίπτωση που ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε δεν είναι θετικός, αντί να καλωσορίσετε την απογοήτευση, σας δίνεται η ευκαιρία να σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε τη νέα χρονιά που έρχεται.
Ο αναστοχασμός βοηθά να αναλάβετε την ¨ευθύνη του εαυτού¨ σας και να αντιμετωπίσετε τον νέο χρόνο της ζωής σας αποτελεσματικότερα, θέτοντας στόχους και βρίσκοντας τρόπους για την επίτευξή τους. Πως αλλιώς άλλωστε μπορούμε να οδηγούμαστε στην ανάπτυξη και την ωρίμανση παρά μόνο καθορίζοντας εμείς τους στόχους μας, το σκοπό μας, τον εαυτό μας.  
Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται με βάση ¨το τι ή το ποιος έφταιξε¨ ορίζοντας με αυτό τον τρόπο τα αποτελέσματα των ενεργειών τους. Το ¨φταίξιμο¨, είτε το αποδίδουν σε τρίτα πρόσωπα (π.χ. «φταίει ο σύζυγος μου που δεν με καταλαβαίνει») είτε το καταλογίζουν στον εαυτό τους (π.χ. «φταίω γιατί είμαι πολύ ευαίσθητος»), ακινητοποιεί και μπλοκάρει την αλλαγή και εξέλιξη του ανθρώπου. Οι ενοχές που προκύπτουν τότε, είτε αφορούν τους τρίτους είτε τον ίδιο τον εαυτό, δημιουργούν  αίσθηση αδυναμίας και ανεπάρκειας. Έτσι, ως ΄αδύναμοι και ανεπαρκείς΄ δεν καταφέρνουν να τολμήσουν τις ενέργειες εκείνες που θα αλλάξουν την αρνητική κατάσταση που ζουν. Ξέρουν τι ή ποιος φταίει αλλά δεν ξέρουν ΄τι΄ να κάνουν και ΄πώς΄ να αλλάξουν τα πράγματα. Αναλώνονται σε κατηγορίες, αυτοδιαψεύσεις, κριτική, μοιρολατρία, επιχειρηματολογίες και θεωρίες χωρίς να προχωράνε παρακάτω.
Αντίθετα, όταν η οπτική τους στρέφεται στην ¨ευθύνη του εαυτού¨ τα άτομα αναλαμβάνουν το όποιο αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό, της κατάστασης τους. Αναγνωρίζουν ότι οι ίδιοι είναι οι ‘κατασκευαστές’ και δημιουργοί της πραγματικότητας τους, της ζωής τους, των ονείρων τους. Αισθάνονται ότι από αυτούς εξαρτάται αν θα αλλάξουν, προς τα πού θα πάνε και για πιο λόγο. Αρχίζουν έτσι ένα εσωτερικό ΄ταξίδι αυτογνωσίας΄. Κάποιοι στο σημείο αυτό ζητούν τη βοήθεια του ειδικού. Μαζί του, μέσα σε κλίμα ασφάλειας, αποδοχής και εμπιστοσύνης, συμπορεύονται στα δύσκολα ζητήματα που ζητούν απαντήσεις, αλλαγές, αναθεωρήσεις. Σταδιακά, και αφού έχουν κάνει το επώδυνο αλλά και πολύτιμο ΄ταξίδι΄ της αυτογνωσίας τους, αρχίζουν να βρίσκουν απαντήσεις στα θεμελιώδη ερωτήματα: «ποιος είμαι, που πάω και γιατί;». Αισθάνονται κυρίαρχοι του εαυτού τους. Δεν φοβούνται να αλλάζουν. Δοκιμάζουν να διευρύνουν τις οπτικές τους. Τολμούν να τροποποιούν, να αναθεωρούν, να εξελίσσονται, να σχετίζονται και τελικά να ωριμάζουν.
Όσοι λειτουργούν ψάχνοντας το ‘φταίχτη’, (στον ΄αδύναμο΄ εαυτό τους, στους ΄κακούς΄ άλλους, στο ‘δύσκολο΄ παρελθόν τους, στη ΄αναθεματισμένη΄ μοίρα τους, στο Θεό που τους ΄αδίκησε΄, στη ΄μοιραία΄ τύχη, στους πλανήτες που είναι ΄ανάδρομοι΄ κ.α.), όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τα ΄κακώς κείμενα΄ της ζωής τους και δεν κινητοποιούνται να τα αλλάξουν, αλλά  δεν μπορούν να χαρούν ούτε το θετικό αποτέλεσμα μιας συμπεριφοράς τους. Το θεωρούν, συνήθως, συγκυριακό ή τυχαίο. Άλλωστε δεν διατηρείται για πολύ, γιατί η χαρά αυτή, εκτός από τυχαία, είναι στιγμιαία μιας και νιώθουν ότι δεν εξαρτήθηκε από τους ίδιους. Δεν αποτελεί καθρέπτη του εσωτερικού εαυτού, δεν πηγάζει από μέσα τους. Είναι προϊόν εξωτερικών συνθηκών. Και αφού δεν εξαρτάται από τους ίδιους δεν γνωρίζουν και το πώς να διατηρήσουν τη χαρά τους ή πώς να την αναβιώνουν όταν την χρειάζονται για να πάρουν δύναμη.
Εκείνοι που αναλαμβάνουν την ¨ευθύνη του εαυτού τους¨ επωμίζονται τα αρνητικά αποτελέσματα του απολογισμού τους αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνουν και τα θετικά γιατί γνωρίζουν ότι είναι προϊόντα δικής τους  ευθύνης. Γνωρίζουν τα ‘γιατί’ (τι ή ποιος έφταιξε) αλλά δεν μένουν εκεί. Προχωράνε παρακάτω και εστιάζουν στο ‘πως’ έκαναν τα πράγματα και ΄πως’ μπορούν να τα κάνουν διαφορετικά.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν χαθεί οι ευκαιρίες ή δεν τους δίνονται αρκετές, για να μπορέσουν να ζήσουν καλά και απελπίζονται. Η ελπίδα όμως είναι επιλογή. Ή επιλέγεις να ελπίζεις και ταυτόχρονα ‘θρέφεις’ τις ελπίδες σου με το να κινητοποιείσαι και να ορίζεις τις ενέργειες σου ή επιλέγεις να απελπίζεσαι και να τα περιμένεις όλα από το Θεό, τη τύχη και τους άλλους γύρω σου. Όπως έγραψε και ο Noam Chomsky (αμερικανός γλωσσολόγος,1928) «αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ελπίδα!».             
Η ευκαιρία, όπως και η ελπίδα, είναι μέσα στον καθένα από μας. Ακόμα και μια κρίση ή ένα πρόβλημα  μπορεί να αποτελέσει την σημαντική ευκαιρία για αλλαγές. Η οπτική από την οποία αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις μειώνει ή αυξάνει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες για αλλαγή. Υπάρχει ένας δρόμος εύκολος: «κάποιος φταίει για την ζωή μας», που μειώνει τις ευκαιρίες, την ελπίδα, την αυτογνωσία και την απόλαυση. Υπάρχει και ένας δρόμος δύσκολος: «καθορίζω το ζωή μου», που δημιουργεί απεριόριστες ευκαιρίες, ελπίδα, ελευθερία, χαρά και εξέλιξη.
Με τη νέα χρονιά ας πάρουμε όλοι λίγο παραπάνω τη ‘τύχη΄ μας στα χέρια μας. Ας δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να αναγνωρίσει, με τα μάτια της ψυχής του, αν αυτά που έμαθε, ή του έμαθαν, για να επιβιώσει (συμπεριφορά, ρόλοι, προσδοκίες, τρόπος σκέψης, αξίες) του επιτρέπουν να ζει ευτυχισμένος!     


Εύχομαι σε όλους ο απολογισμός του 2006 να είναι αυτός που εσείς καθορίσατε και ονειρευτήκατε!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 

Κατερίνα Κ. Μιχαηλίδου
Σύμβουλος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ατόμων, Οικογενειών, Ομάδων
Μέλος της E.F.T.Α., ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ., E.A.C.-Ε.Ε.Σ., A.G.P.A.
Δέχεται Χαλκίδα και Αθήνα
Αβάντων 19, 34100
Τηλ: 22210 29386 / 24900