Σήμερα ανοίγει την αυλαία του το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, με την συμμετοχή πολλών συλλόγων ανά τον κόσμο, στην Πλατεία Μάλλιου στις 21.00. Είναι όλα έτοιμα και ο κόσμος θα απολαύσει απόψε ένα μουσικό και χορευτικό ταξίδι από την Τουρκία, την Βενεζουέλα, τις Φιλιππίνες αλλά και το δικό μας Λύκειο Ελληνίδων, στην Πλατεία Μάλλιου δίπλα στο Κόκκινο Σπίτι.

Λίγα λόγια για τους συλλόγους:

Βενεζουέλα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Yaisy Torres” ιδρύθηκε στο Πουέρτο Ορντάζ του Μπολιβάρ, στη Βενεζουέλα το 1992. Στο Σύλλογο
διδάσκονται χοροί και τραγούδια σε παιδιά και νέους. Στόχος είναι η διάδοση των εθίμων και παραδόσεων στις νεότερες γενιές .

Θεμελιώδεις αρχές η προώθηση των πολιτιστικών παραδόσεων μέσα από το χορό και τη μουσική σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και η διάσωση των μουσικών και χορευτικών παραδόσεων. Δράσεις του Συλλόγου είναι η έρευνα και συλλογή στοιχείων λαϊκής επιμόρφωσης και πολιτιστικής κληρονομιάς της Βενεζουέλας.

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: Ουκρανία 2001, Λετονία 2001, Μεξικό 2002 και 2006, Κολομβία 2004, Ισπανία 2004, Τουρκία 2007, Καναδά 2008, Αργεντινή 2008, Ουγγαρία 2009 και 2011, Σερβία 2011.

Τουρκία
“ALTINDAG BELEDIYESI HALK OYUNLARI TOPLULUGU” Artistic Director: Vedat Akay

Ο Σύλλογος “Altindag Belediyesi Halk Oyunlari Toplulugu” ιδρύθηκε το 2008 στην Άγκυρα της Τουρκίας. Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου μπορεί να εκτελέσει πέντε με έξι διαφορετικά ήδη τουρκικών παραδοσιακών χορών. Επίσης, οι χορευτές του Συλλόγου έχουν συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ χορού σε πόλεις της Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο Σύλλογος αποτελείται από εξήντα (60) χορευτές και πέντε (5) μουσικούς. Οι χορευτές είναι φοιτητές και εργαζόμενοι που κατοικούν στο Δήμο Altindag, ένας από τους μεγαλύτερους Δήμου στην Άγκυρα.

Φιλιππίνες
PHILIPPINE MUSIC & DANCE MINISTRY “ KALOOB ” Artistic Director: Eduardo M. Lapiz

Η λέξη “kaloob” σημαίνει δώρο, αποκάλυψη.

 
O Μουσικοχορευτικός Σύλλογος “Kaloob”, ιδρύθηκε το 1995 μέσα από την πεποίθηση ότι η μουσική και ο χορός είναι από τα μεγαλύτερα δώρα του δημιουργού των ανθρώπων και σε αντάλλαγμα, μια από τις καλύτερες προσφορές προς το Θείο.

Ο Σύλλογος ερευνά τις μουσικοχορευτικές παραδόσεις των Φιλιππίνων με στόχο τη διάσωση και διάδοση των τοπικών παραδόσεων. Περίπου 100 ήδη παραδοσιακών χορών και εθίμων έχουν ερευνηθεί και καταγραφεί από μέλη του Συλλόγου.

Στη συνέχεια, όλος ο πλούτος της παράδοσης, παρουσιάστηκε σε θέατρα, σχολεία, πλατείες και εκκλησίες μέσα από χιλιάδες διαλέξεις και παραστάσεις.

Ο Σύλλογος “Kaloob” αποτελεί σήμερα τον επίσημο πολιτιστικό φορέα της κυβέρνησης στις Φιλιππίνες.
Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Κίνα, ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.