Η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου αναφέρει ότι μετά την κινητοποίηση που είχε πραγματοποιήσει στην γέφυρα της Χαλκίδας, Περιφέρεια και Δήμος “υιοθέτησαν” τα αιτήματα τους ωστόσο στο αίτημα να αποζημιωθούν όλοι στο 100% της ζημιάς που έπαθαν δεν βρήκαν συμμάχους.

Ακολουθεί η επιστολή των κατοίκων, των πλημμυρισμένων περιοχών:

Κοντεύουν 5 μήνες από την πλημμύρα της 9ης Αυγούστου. Έφτασαν τα Χριστούγεννα και δυστυχώς οι γιορτές δεν θα είναι ίδιες φέτος για όλες τις οικογένειες στο Ληλάντιο. Κάποιοι τα φετινά Χριστούγεννα δεν έχουν το σπίτι τους, άλλοι δεν έχουν το αυτοκίνητό τους και άλλοι δεν έχουν καν εισόδημα γιατί έχασαν το χωράφι τους ή το μαγαζί τους. Πολλοί μετρούν σοβαρές ζημιές στα σπίτια και τις περιουσίες τους που δεν αποζημιώνονται. Λίγοι πήραν επιδόματα (το 1/3 των πληγεισών κατοικιών) από εκείνα που εξήγγειλε η κυβέρνηση τον Αύγουστο.

Για τους υπόλοιπους δεν μερίμνησαν ούτε αυτά να δοθούν. Οι νόμοι τους εξαίρεσαν τα αυτοκίνητα, τις δεύτερες κατοικίες, τους βοηθητικούς χώρους και τα υπόγεια. Οι επαγγελματίες και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι που καταστράφηκαν ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν. Οι υποσχέσεις για την οικονομική στήριξη των πολιτών την επομένη της καταστροφής πολλές. Τα έργα ελάχιστα.

Ένα μήνα μετά την πλημμύρα η κατάσταση μας ώθησε να κινητοποιηθούμε να απαιτήσουμε τα αυτονόητα, δηλαδή να αποζημιωθούμε και να προστατεύσουμε τη ζωή και τις περιουσίες μας. Η κινητοποίηση των κατοίκων τότε πίεσε τις τοπικές αρχές, δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσουν τα αιτήματά μας. 5 μήνες αργότερα δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η στήριξή τους έμεινε στα χαρτιά. Στο αίτημα να αποζημιωθούμε όλοι στο 100% της ζημιάς που πάθαμε δεν βρήκαμε συμμάχους. Αντιθέτως, η Περιφέρεια και ο Δήμος μας έκλειναν σε όλες τις πτώσεις ότι ο νόμος μας εξαιρεί, να μην περιμένουμε κάτι περισσότερο και ότι άλλα λεφτά η κυβέρνηση δεν θα δώσει.

Δεν παραιτούμαστε από την διεκδίκηση. Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • να δώσει τα επιδόματα πρώτων βιοτικών αναγκών των 600 ευρώ και 6000 ευρώ και σε βοηθητικούς χώρους και υπόγεια -με συμπληρωματική κοινή υπουργική απόφαση όπως έγινε πρόσφατα και για τους πληγέντες από τον Ιανό. Ακόμη και τώρα, 5 μήνες μετά, τα επιδόματα αυτά θα δώσουν μία ανάσα σε πολλές οικογένειες.
  • να υλοποιηθεί η αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουμε πάθει όλοι χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις:
  • να μεριμνήσουν για τους αγρότες-κτηνοτρόφους και επαγγελματίες. Να αποζημιωθούν οι καθαρισμοί χωραφιών και εγκαταστάσεων, οι εξοπλισμοί και κτιριακές υποδομές που καταστράφηκαν.
  • να αποζημιωθούν οι πληγείσες οικείες στο 100% της ζημιάς που έπαθαν, χωρίς εξαιρέσεις όρους και προϋποθέσεις.
  • να αποζημιωθούν τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν και έπαθαν ζημιές.
Ακολουθείστε μας στο Google News